Τεκμηρίωση για τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Αναδημοσιεύουμε από τον λογαριασμό του Δημήτρη Ευταξιόπουλου στο facebook

ΙΣΤΟΡΙΚΑ
• Οι 8 πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας χτίστηκαν το 1935 (80 ετών σήμερα!), σε 2 φάσεις, από τους αξιόλογους μηχανικούς Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακό, με σκοπό να στεγάσουν αποκλειστικά πρόσφυγες.
• Τα 228 διαμερίσματα ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ (κατόπιν κληρώσεως) από προσφυγικές οικογένειες Μικρασιατών και Ποντίων, έναντι περίπου 80.000 δραχμών.
• Είναι κατασκευασμένες σε στυλ Bauhaus, μακρόστενες, χωρίς κανένα εξωτερικό μορφολογικό στοιχείο, απολύτως λειτουργικές – χρηστικές.

1 2 3 4 5 6

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ
• Οι 8 πολυκατοικίες είναι χτισμένες εξωτερικά από πέτρα πάχους 60 εκ.. Δεν υπάρχουν κολώνες, αλλά υπάρχουν πλάκες και δοκάρια από μπετόν. Κάθε εξάδα διαμερισμάτων (των 55 τ.μ. έκαστο) χωρίζεται από την διπλανή με πέτρινο τοίχο επίσης 60 εκ.. Σε κάθε εξάδα υπάρχουν 2 διαμερίσματα στο ισόγειο, 2 στον πρώτο όροφο, 2 στον δεύτερο, ενώ στην ταράτσα υπάρχουν και 2 πλυσταριά – αποθήκες, για κάθε τριάδα διαμερισμάτων. Κάθε πολυκατοικία έχει 5 εισόδους Χ 6 διαμερίσματα = 30 διαμερίσματα, εκτός από τις 2 μπροστινές που έχουν 4Χ6= 24 διαμερίσματα.
• ΟΛΑ τα διαμερίσματα είναι διαμπερή (βορράς – νότος) με παράθυρο ή μπαλκόνι σε κάθε χώρο. Διαθέτουν ευρύχωρα κλιμακοστάσια (10τ.μ.), εξαιρετική ηχο – θερμο – μόνωση και τα εσωτερικά τους χωρίσματα είναι από τούβλα.
• Η συνήθης διαρρύθμιση (πρωτοποριακή για την εποχή) είναι ένα μεγάλο καθιστικό μπαίνοντας (με ξύλινο δάπεδο), ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο (με ξύλινο δάπεδο, χωρίς ντουλάπα), μια μεγάλη κουζίνα (δάπεδο πλακάκια), ένα μικρό W.C. (πλακάκια), και ένα μικρότερο χολ (πλακάκια). Δεν υπήρχε κεντρική θέρμανση, αλλά εξαιρετική υποδομή για προσαρμογή σόμπας με «μπουρί» σε κάθε δωμάτιο!

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
• Η περιοχή των Προσφυγικών έχει έκταση 14.500 τ.μ., ενώ οι 8 πολυκατοικίες καταλαμβάνουν έκταση 4.500 τ.μ.. Δηλαδή κάλυψη 30% ΜΟΝΟ και Σ.Δ. 0,9, όταν η γύρω περιοχή έχει Σ.Δ. 3,6!!!
• Κάθε πολυκατοικία έχει εμβαδόν 600 τ.μ. και κάθε διαμέρισμα έχει στην κυριότητά του 600:30 διαμερίσματα = 20 τ.μ. γη! (και μόνο).
• Η έκταση των 10.000 τ.μ. (14.500 – 4.500) αποτελείται από 5 χωμάτινους δρόμους – αδιέξοδα, μια μεγάλη χωμάτινη «αλάνα», ένα ασφαλτοστρωμένο – κάθετο στην Λ. Αλεξάνδρας – δρόμο και ένα μικρότερο ασφαλτοστρωμένο δρόμο πίσω από τον Άγιο Σάββα. ΟΛΗ αυτή η έκταση των 10.000 τ.μ. ανήκει στον Δήμο Αθηναίων!
(όλοι οι δρόμοι στα Προσφυγικά φέρουν ονόματα λιμνών!)
•Η περιοχη των Προσφυγικων ειναι απαξιωμενη ακομα και απ την …Εφορια! Οι 8 -και μονο-πολυκατοικιες εχουν την μικροτερη Αντικειμενικη Αξια ,απ ολο το 7ο Διαμερισμα:1250 ευρω|τμ !!!!!

ΚΥΡΙΟΤΗΤΕΣ
Αυτή τη στιγμή, από τα 228 διαμερίσματα:
• Τα 51 είναι ιδιόκτητα και στεγάζουν απογόνους προσφύγων ή ενοικιάζονται, είναι δε διάσπαρτα στις 4 πίσω πολυκατοικίες.
• Τα 137 διαμερίσματα (που πριν από 13 περίπου χρόνια πουλήθηκαν εκβιαστικά στην ΚΕΔ από τους ιδιοκτήτες τους) έχουν αφεθεί στην τύχη τους, είναι στην πλειονότητά τους κατειλημμένα (από αστέγους, πρόσφυγες, ασθενείς κοινωνικές ομάδες, Έλληνες και Αλλοδαπούς), έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2013, ο Δήμος Αθηναίων είναι σε διαδικασία ώστε να του παραχωρηθούν και είναι διάσπαρτα και στις 8 πολυκατοικίες!
• Υπάρχουν και σαράντα ακόμα διαμερίσματα ( διάσπαρτα στις 4 μπροστινές πολυκατοικίες) που απαλλοτριώθηκαν πριν 10 περίπου χρόνια από το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην προσπάθειά του να τις κατεδαφίσει. Από αυτά, στα 10 διαμένουν πεισματικά οι παλιοί κάτοικοι – ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα 30 είναι (και αυτά) κατειλημμένα!

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ
• Το 2003 το ΥΠΠΟ με ΦΕΚ έκρινε ως Διατηρητέα Μνημεία τις 2 από τις 8 πολυκατοικίες (πίσω από τον Άγιο Σάββα) και (κατόπιν προσφυγής κατοίκων και δεκάδων φορέων στο ΣΤΕ) το ΥΠΠΟ «αναγκάστηκε» το 2009 να κρίνει ως Διατηρητέα Μνημεία και τις υπόλοιπες 6, “…επειδη αποτελουν ενα ΕΝΙΑΙΟ συνολο κτηριων κοινωνικης κατοικιας του Μοντερνου Κινηματος (απο τα ελαχιστα εναπομειναντα) ιδιαιτερα σημαντικων για τη μελετη της ιστοριας της Αρχιτεκτονικης της μεσοπολεμικης περιοδου και της ιστορικης εξελιξης της πολης των Αθηνων”
• Η απόφαση διατήρησής τους δεν απαγορεύει αλλαγή χρήσης τους.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ
1. Ποτέ δεν επισκευάστηκαν εξωτερικά, γιατί από τον Νοέμβριο του 1967 είχε εκδοθεί ΦΕΚ που προέβλεπε την κατεδάφιση των 4 πρώτων πολυκατοικιών, ώστε να αποτελέσουν υπαίθριο χώρο για το υπό ανέγερσιν Δικαστικό Μέγαρο. Το Μέγαρο χτίστηκε, επί δεκαετίες είχε τεράστιο υπαίθριο χώρο πίσω του και ΔΕΝ χρειάστηκε αυτόν των προσφυγικών, το ΦΕΚ όμως ίσχυε απειλητικό, μέχρι το 2003!, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ζουν επί χρόνια σε τεράστια αβεβαιότητα και να μην ρισκάρουν εξωτερική επισκευή των σπιτιών τους.
2. Οι 8 πολυκατοικίες μπορεί να έχουν φθαρμένους εξωτερικούς σοβάδες, τρύπες από οβιδες στα Δεκεμβριανά το 1944, υγρασίες και φθαρμενους οπλισμους στις ταράτσες, φθορές λόγω αδιαφορίας της ΚΕΔ, μικροεπεμβάσεις από τους καταληψίες, σπασμένα εξωτερικά κουφώματα και τζάμια, ΑΛΛΑ (σύμφωνα με μελέτη από το Τμήμα Στατικής των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ) ΔΕΝ είναι επικίνδυνα, ΔΕΝ χρειάζονται ιδιαίτερες επισκευές, ΔΕΝ χρειάζονται ενισχύσεις και μπορούν εύκολα και με λίγα χρήματα να ανακαινιστούν – αποκατασταθούν πλήρως! (Στον μεγαλο σεισμο του 1999 ΔΕΝ επαθαν ουτε “γρατζουνια” !!!)
3. Μέχρι το 2012, ΟΛΑ τα διαμερίσματα κατοικούνταν από πρόσφυγες ή απογόνους τους και ήταν σε άριστη κατάσταση, όπως σε άριστη κατάσταση βρίσκονται τα 51 – νυν – ιδιόκτητα διαμερίσματα! Η εσκεμμένη αδιαφορία της ΚΕΔ συνέτεινε ώστε να καταληφθούν τα περισσότερα και να ζουν τώρα οι άνθρωποι μέσα σε συνθήκες «παρανομίας», με αποτέλεσμα να φαίνεται στους περαστικούς η εικόνα της εγκατάλειψης…
4. Από το 2.000, όταν αποφασίστηκε να αγοραστούν τα διαμερίσματα από την ΚΕΔ, ώστε να γκρεμιστούν και στη θέση τους να δημιουργηθεί ένα «πάρκο αναψυχής» (μαζί με διάφορες άλλες ιδέες, όπως υπογειοποίηση της Λ. Αλεξάνδρας, απομάκρυνση του γηπέδου του ΠΑΟ κτλ κτλ…..) ΠΟΤΕ ΔΕΝ υπήρξε ούτε ένα σχέδιο – μελέτη αυτού του «πάρκου», γιατί απλούστατα ο στόχος τους ήταν να δομηθεί εν καιρώ αυτός ο τεράστιος χώρος των 14,5 στρεμμάτων με 53.000 τ.μ. μπετόν!!! (αντί των υπαρχόντων πέτρινων 13.500 τ.μ.)
5.”Λυσσαλεοι” πολέμιοι-επι 10 χρονια- των Προσφυγικών ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ (με τους “γνωστους” Υπουργους και Γεν.Γραμματεις ΚΑΙ απο τα 2 κομματα,να χρησιμοποιουν ΚΑΘΕ ανορθοδοξο τροπο για να τα γκρεμισουν!…), ο Δήμος Αθηναίων, η ΚΕΔ, το Υπ. Οικονομικών και – συγκαλυμμένα – το ΥΠΠΟ! Βασικοί υποστηρικτές ήταν όλες οι Σχολές των Ελληνικών Πολυτεχνείων, όλοι οι Αρχιτεκτονικοί Σύλλογοι, η Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων, άνθρωποι και φορείς του Πνεύματος και της Τέχνης και παραδόξως ΟΛΑ τα ΜΜΕ (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και περιοδικά) διαβλέποντας προφανώς την τεράστια επιχειρηματική κομπίνα που ετοιμαζόταν!
6. Η αγορά των διαμερισμάτων από την ΚΕΔ το 2002, έναντι 50.000€ έκαστο Χ 228 = 11.400.000€ (συνολικά , υποθετικά) συν το κόστος κατεδάφισής τους(1,5 εκατομ.), συν τη «διαμόρφωση» των 14,5 στρεμμάτων σε πράσινο(2 εκατομ.), θα ήταν ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ από το να ανακαινίζονταν ΠΛΗΡΩΣ ΟΛΑ τα διαμερίσματα (μέσα – έξω) και να διαμορφωνοταν-ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΤΑΝ- ο ΥΠΑΡΧΩΝ υπαίθριος χώρος των 10 στρεμμάτων σε πλούσιο πράσινο με καθιστικά, φυτά, λιμνούλα, θέατρο, παιδική χαρά κλπ!!! (αναλογια 15 εκατομ.-προς 6 εκατομ. ή 15 εκατομ.-προς 1 εκατομ.,χωρις την ανακαινιση !!!!!!!!!)
7. Η ΚΕΔ και το ΥΠΕΧΩΔΕ δαπάνησαν 137 + 40 = 177 διαμερίσματα Χ 50.000€ για την αγορά τους = 8.850.000€! προσδοκώντας στην κατεδάφισή τους. Αυτή τη στιγμή είναι χαμένοι, για αυτό και τα έδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ για «αξιοποίηση».
Ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας για να κερδίσει, ανακαινίζοντας τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών και πουλώντας τα ως κατοικίες ή γραφεία (σε δικηγόρους, γιατρούς ή αστυνομικούς π.χ.) πρέπει να πάρει τα διαμερίσματα από το ΤΑΙΠΕΔ σχεδόν δωρεάν, άρα η αγορά τους ήταν ΛΑΘΟΣ, δηλαδή ζημιά 9.000.000€ για το Δημόσιο!…
(Μόνη περίπτωση κέρδους είναι να αποχαρακτηριστούν οι 8 πολυκατοικίες ως Διατηρητέα Μνημεία, οπότε ξαναγυρνάμε στα αρχικά κερδοσκοπικά σχέδια υπερδόμησης!..)
Συνεπώς η μόνη λύση αξιοποίησής τους είναι να δοθούν σε κάποιο φορέα δωρεάν, ο οποίος με μέγιστο κόστος 5.000.000€ για ΟΛΑ + το κόστος διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων + το κόστος υπογείου γκαράζ, να τα επαναχρησιμοποιήσει για κοινωφελείς και άλλους σκοπούς…

ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Επί 15 χρόνια οι ανάγκες και τα αιτήματα είναι περίπου τα ίδια.
1. Δύο πολυκατοικίες ως κατοικία των υπαρχόντων κατοίκων (50 + 10 = 60 διαμερίσματα)
2. Μια πολυκατοικία ως Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης, εμβαδού περίπου 1.500 τ.μ. (με συνεχεις συνενώσεις ανά 2 διαμερίσματα). Κατά πάσα πιθανότητα με έσοδα από εισιτήριο εισόδου.
3. Μια πολυκατοικία ως γραφεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (με μικρό ενοίκιο)
4. Μια πολυκατοικία ως καλλιτεχνικά εργαστήρια, studios, γκαλερί, αίθουσες τέχνης (με μικρό ενοίκιο).
5. Μισή πολυκατοικία (15 διαμερίσματα) ως φοιτητική εστία, για άπορους φοιτητές (2Χ15=30 άτομα)
6. Η υπόλοιπη μισή (15 διαμερίσματα) ως Ξενώνας για τους συγγενείς των άρρωστων στον Άγιο Σάββα από την επαρχία (με συμβολικό ενοίκιο).
7. Δυο πολυκατοικίες (30+30=60 διαμερίσματα) ως κατοικίες – προσωρινώς ίσως – αστέγων. Δηλαδή 60 διαμερίσματα Χ 4 άτομα=240 άτομα (όταν η υπάρχουσα κατάληψη 150 περίπου διαμερισμάτων, φιλοξενεί ήδη περίπου 350 άτομα…)

• Δεδομένου ότι ο Άγιος Σάββας είναι χτισμένος σε όλο το οικόπεδό του, δεν επιτρέπει καμία συσχέτιση με τα Προσφυγικά. Παρομοίως, το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, με τις πέτρινες μάντρες του χρειάζεται ιδιωτικότητα και όχι άμεση γειτνίαση με τις Προσφυγικές πολυκατοικίες. Το Δικαστικό Μέγαρο επίσης, φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, πέραν του ότι υπάρχει υψομετρική διαφορά με τα προσφυγικά.

ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ
Με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ένα διαμέρισμα 55 τ.μ. μπορεί να ανακαινισθεί ΠΛΗΡΩΣ, ως εξής:
1) Γκρέμισμα: 300€
2) Χτίσιμο: 500€
3) Νέα Υδραυλικά: 2.000€
4) Νέα Ηλεκτρικά: 2.000€
5) Σοβάτισμα: 1.500€
6) Παρκέ: 1.500€
7) Πλακάκια: 500€
8) Είδη Υγιεινής: 500€
9) Πλακάκια WC: 500€
10) Κουζίνα: 2.000€
11) 5 εσωτ. πόρτες: 1.000€
12) 5 εξωτ. Κουφώματα: 5.000€
13) Ντουλάπα υπνοδ. 2.000€
14) Γύψινα – πριζοδιακόπτες: 400€
15) 2 Μπαλκόνια: 800€
16) Βάψιμο: 1.500€
17) 2 όψεις: 1.000€

23.000€ (55 τμ Χ 420 ευρω|τμ )

ΣΥΝΟΛΑ
1) 137 διαμερίσματα + 30 διαμερίσματα ΥΠΕΧΩΔΕ
= 167 Χ 23.000€ = 3.841.000€

2) (Είσοδος + κλιμακοστάσιο + 2 παράθυρα)
= 1.500€ Χ 38 είσοδοι = 57.000€

3) (2 πλυσταριά + ταράτσα)
=3.000€ Χ 38 είσοδοι = 114.000€

——————-
4.012.000€

4) Μερική ανακαίνιση υπολοίπων 61
Διαμερισμάτων = 23.000 : 2 Χ 61= 701.500€
——————-
4.713.500€

Ανώτατο: 5.000.000€ για πλήρη ανακαίνιση ΟΛΩΝ των διαμερισμάτων, κοινοχρήστων χώρων και ΟΛΩΝ των όψεων!

• Σε αυτό το ποσόν πρέπει να προστεθεί το κόστος διαμόρφωσης των 10 στρεμμάτων σε χώρους πρασίνου, με καθιστικά, φυτά, νερά, υπαίθριο θέατρο, παιδική χαρά, χώρους άθλησης, συμπεριλαμβανομένης της μερικής κατάργησης των 2 ασφαλτοστρωμένων δρόμων και της αντίστοιχης διαμόρφωσής τους. Κόστος περίπου 1.000.000€
• Να σημειωθεί ότι στη χωμάτινη μεγάλη «αλάνα», έκτασης περίπου 1.500 τ.μ., μπορεί κάλλιστα να σκαφτεί υπόγειο γκαράζ 2 ορόφων, που να φιλοξενεί μέχρι και 200 αυτοκίνητα, προσφέροντας έσοδα.(οταν στους δρομους και τις αλανες των Προσφυγικων,παρκαρουν με αναρχο τροπο καθημερινα περι τα 300 αυτοκινητα!) Κόστος περίπου 1.000.000€.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΜΑΧ: 7.000.000€

Με αυτό το μικρό σχετικά ποσόν, ο χώρος των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας μπορεί να αποτελέσει γειτονιά όαση – πρότυπο για όλη την Αθήνα! Η οποια,διαθετει-πλεον-χιλιαδες αδεια και παρατημενα κτηρια και αυτο που χρειαζεται δεν ειναι νεες μπετονενιες οικοδομες,αλλα ανακαινιση και επαναχρησιμοποιηση των εγκαταλελειμμενων υπαρχοντων !….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.