Τα τραπεζικά ακίνητα… «προίκα» για τους επενδυτές;

Σε πλήρη απαξίωση μιας ακίνητης περιουσίας πολλών δις ευρώ που μπορεί να περάσει στα χέρια ξένων για ένα κομμάτι ψωμί, οδηγεί η εξαϋλωση των μετοχών των τραπεζών.

ktiria

Χθες (28/9) οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν νέες μεγάλες απώλειες 15,14% λόγω των ανησυχιών που υπάρχει στην αγορά για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι από τις εκλογές και μετά τα τραπεζικά χαρτιά έχουν χάσει το 32% της αξίας τους που έρχεται να προστεθεί σε ένα ποσοστό πτώσης πάνω από 50% μετά το δημοψήφισμα.

Χθες οι τραπεζικές μετοχές αυτές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση. Της Eurobank (-19,35%), της Alpha Bank (-16,30%), της Πειραιώς (-15,96%), της Εθνικής (-12,88%). Πλέον κινούνται σε επίπεδα της τάξης του… 0,029 ευρώ.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η ακίνητη περιουσία των τραπεζικών ομίλων. Διαθέτουν έμμεσα ή άμεσα σημαντικά χαρτοφυλάκια αποτελούμενα από κτίρια γραφείων και καταστημάτων, διαμερίσματα, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς χώρους, πάρκινγκ, οικόπεδα αλλά και συμμετοχές σε εταιρείες real estate όπως π.χ. η Eurobank στην Grivalia, η Πειραιώς στην Trastor, η Εθνική στην Πανγαία, η Alpha στην Alpha Αστικά Ακίνητα. Η αξία τους είναι ανυπολόγιστη.

Η πρώτη άσκηση των stress tests, το AQR, λήγει αύριο και οι εποπτικές αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν περισσότερα κεφάλαια της τάξης των 7-8 δις ευρώ καθώς υποεκτιμούν τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ζητούν από τις διοικήσεις των τραπεζών να μειώσουν τις προβλέψεις τους για στεγαστικά δάνεια ή για μελλοντικά έσοδα από πωλήσεις ακίνητης περιουσίας. Με μια κεφαλαιοποίηση ελάχιστη, αλλά με μια περιουσία σημαντική οι τράπεζες θα μπορούσαν να περάσουν σε χέρια ξένων επενδυτών έναντι πινακίου φακής, ειδικά αν η ανακεφαλαιοποίηση απαιτήσει πολλά δις ευρώ, ίσως και τα 25 δις του ESM.

πηγή: eRed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.