Στην απώλεια πόσων εκατομύριων ευρώ μια διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ θεωρείται αποτυχημένη;

Σχόλιο: Η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής όχι μόνο αποδεικνύεται αποτυχημένη αλλά το ύψος του λογαριασμού για το ταμείο φτάνει πλέον στο δυσθεώρητο ύψος του 1δις Ευρώ. Εύλογες δικές μας απορίες:

  • Όταν μια διοίκηση ενός ταμείου έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει στο να επενδύσει τα χρήματα του ταμείου ενώ έχει επιφέρει τόσο σημαντικές ζημιές σε αυτό πως γίνεται να συνεχίζει αλώβητη;
  • Πως είναι ο δυνατόν ο κ. Γαμβρίλης να παραμένει πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ από το 2008 επί μια επταετία έχοντας μόνο να επιδείξει συγκλονιστική κακοδιαχείριση και ζημιές στο ταμείο που διοικεί;
  • Ποιες είναι οι ευθύνες του Τ.Ε.Ε. και κυρίως  της Διοικούσας του στην προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε ένα τραπεζικό σύστημα που ολίσθαινε στην κατάρρευση. Θυμίζουμε ότι πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. τότε ήταν ο νυν υπουργός υποδομών.
  • Η επί πολλά χρόνια συμμέτοχη του κ. Γαμβρίλη τόσο στην διοίκηση της τράπεζας όσο και στην θέση του προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ δεν αποτελεί ασυμβίβαστο; Δεν έχει απασχολήσει το υπουργείο εργασίας αλλά και τις εποπτικές αρχές της ΤτΕ; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί των μετόχων της Τράπεζας ή των ασφαλισμένων;

Εμείς απλώς να θυμίσουμε απλά ότι την στιγμή που οι μηχανικοί όλης της χώρας δίνουν μάχη επιβίωσης ο “αιώνιος” προεδρός του ΤΣΜΕΔΕ εγκαινιάζει καινούργια γραφεία και απολαμβάνει το καφέ του με θέα την Πλατεία Κλαυθμώνος.

*******************************************************

πηγή:www.bankingnews.gr

“Η Attica bank είναι ότι πιο αποτυχημένο project έχει να επιδείξει το ελληνικό banking στις μικρές τράπεζες.
Η τράπεζα ζημιογόνος, κεφαλαιακά ανεπαρκής, χωρίς καμία παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Ο μόνος λόγος ύπαρξης της τράπεζας αυτής ήταν και είναι το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και λόγω της εμπλοκής του Ταμείου…όλοι έδιναν παράταση ζωής…για να μην χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΣΜΕΔΕ.
Το πείραμα της Attica bank δεν πέτυχε και προκαλεί απορία, πως η Attica bank προβαίνει σε ανακοινώσεις περί χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας.”

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank δεν καλύπτονται με τα 434 εκατ της ΑΜΚ….
Σε αυτή την φάση η Attica bank δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς ο νόμος ορίζει ότι το Ταμείο μπορεί να στηρίξει κεφαλαιακά μόνο τις τράπεζες που η ΕΚΤ έχει κρίνει ότι είναι βιώσιμες.
Η κυβέρνηση 7μήνου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να εντάξει την Attica bank και τις συνεταιριστικές τράπεζες στο ΤΧΣ ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν από το Ταμείο.
Με την κατάρτιση και ψήφιση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η Attica bank και οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν την τελευταία τους ευκαιρία για να διασωθούν και να ανακεφαλαιοποιηθούν και με την στήριξη του ΤΧΣ.
Όμως αυτό που προέχει είναι να εξακριβωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank.
Ήδη από το 2014 οι κεφαλαιακές ανάγκες είχαν προσδιοριστεί στα 434 εκατ.
Όμως είναι αδύνατο οι 4 συστημικές να χρειάζονται 14-16 δισεκ. νέα κεφάλαια και η Attica bank να καλύπτεται μόνο με τα 434 εκατ ευρώ, πιθανότατα να χρειαστεί περί τα 600 εκατ ευρώ….ενώ μια πηγή προσδιορίζει το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στα 700 εκατ ευρώ.
Η ΤτΕ θα διεξάγει stress tests για την Attica bank και τις συνεταιριστικές τράπεζες.
Η εμπλοκή του ΤΧΣ (μαζί με τον ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 51% της Attica bank) αντίκειται πέραν της DGCom της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και ηθικών κανόνων καθώς υπήρξαν τράπεζες που λόγω της άρνησης του ΤΧΣ να τις ανακεφαλαιοποιήσει διασπάστηκαν σε good και bad bank και πουλήθηκαν όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή η κατά πολύ ποιοτικότερη τράπεζα Probank έναντι της Attica bank.
Η Attica bank είναι ότι πιο αποτυχημένο project έχει να επιδείξει το ελληνικό banking στις μικρές τράπεζες.
Η τράπεζα ζημιογόνος, κεφαλαιακά ανεπαρκής, χωρίς καμία παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα.
Ο μόνος λόγος ύπαρξης της τράπεζας αυτής ήταν και είναι το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών και λόγω της εμπλοκής του Ταμείου…όλοι έδιναν παράταση ζωής…για να μην χάσει τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΣΜΕΔΕ.
Το πείραμα της Attica bank δεν πέτυχε και προκαλεί απορία, πως η Attica bank προβαίνει σε ανακοινώσεις περί χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας.
Θα αναμέναμε από την νέα διοίκηση να μιλήσει για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και όχι να σωπαίνει για το πιο ουσιώδες ζήτημα που είναι η έλλειψη κεφαλαίων.
Για όσους αμφισβητούν το επιχείρημα ότι το πείραμα της Attica bank απέτυχε θα δώσουμε ορισμένα στοιχεία.Το αποτυχημένο πείραμα της Attica bank σε αριθμούςΤο ΤΣΜΕΔΕ είναι στρατηγικά χαμένος μέτοχος στην Attica bank στην οποία κατέχει το 51%.
Η Attica bank απέτυχε επιχειρηματικά καθώς προσπάθησε να γίνει η μικρογραφία των μεγάλων τραπεζών ενώ το ΤΣΜΕΔΕ ήταν κεφαλαιακός αιμοδότης αλλά λειτούργησε και ως ανασταλτικός μηχανισμός εξέλιξης της τράπεζας.
Αν δει κανείς την εξέλιξη των αποτελεσμάτων της τράπεζας από το 2000 έως το 2015 δηλαδή 15 χρόνια και ο επενδυτής γνώριζε την εξέλιξη αυτών των επιδόσεων είναι βέβαιο ότι δεν ήθελε να επενδύσει ούτε 1 ευρώ.
Το ΤΣΜΕΔΕ το ταμείο των μηχανικών επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα αύξηση κεφαλαίου μεταξύ 2003 με 2015.
Το 2003 υλοποιήθηκε ΑΜΚ περίπου 50 εκατ με τιμή 1,5 ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2007 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 148 εκατ με τιμή 3 ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 υλοποιήθηκε ΑΜΚ 152 εκατ με τιμή 1,40 ευρώ.
Το 2013 υλοποιήθηκε ομολογιακό και ΑΜΚ 400 εκατ με τιμή τα 0,30 ευρώ.
Το 2015 το αργότερο 10 Ιουνίου του 2015 θα υλοποιηθεί ΑΜΚ 434 εκατ ευρώ.
Όσον αφορά τις επιδόσεις της τράπεζας,
2004 κέρδη +6,26 εκατ ευρώ
2005 ζημίες -9,88 εκατ
2006 κέρδη +873 χιλ
2007 κέρδη +20,8 εκατ
2008 κέρδη +12,6 εκατ
2009 κέρδη +5,6 εκατ
2010 ζημίες -5,7 εκατ
2011 ζημίες -249 εκατ
2012 ζημίες -181 εκατ
2013 ζημίες -112 εκατ
2014 ζημίες – 49,9 εκατ.
2015 α΄ τρίμηνο ζημίες -1,3 εκατ ευρώ
Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 440 εκατ χωρίς την νέα ΑΜΚ των 434 εκατ ευρώ στην Attica bank που διαχρονικά εμφανίζει ζημίες -568 εκατ ευρώ.
Χρηματιστηριακά η Attica bank έχει απαξιωθεί αποτιμάται στα 0,042 ευρώ ή 44 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση.
Το ΤΣΜΕΔΕ λοιπόν επένδυσε 440 εκατ (μαζί με τα 270 εκατ της νέας ΑΜΚ φθάνει τα 710 εκατ) και η αξία αυτής της επένδυσης σήμερα βρίσκεται στα 22 εκατ ευρώ….ακριβώς 22 εκατ ευρώ.
Άρα τα επιτυχημένης επένδυσης του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank είναι εκτός πραγματικότητας.Πόσα πραγματικά κεφάλαια χρειάζεται η Attica bank;Το κεφαλαιακό ζήτημα της Attica bank δηλαδή η ΑΜΚ των 434 εκατ δεν έχει καλυφθεί  ενώ οι συνθήκες έχουν σημαντικά επιδεινωθεί.
Πιθανότατα να χρειαστεί 600 εκατ ευρώ αντί 434 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank δεν είναι τα 355 εκατ που καταγράφονται αλλά τα κεφάλαια με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Το common equity tier 1 υποχωρεί στο 5,1% από 7,1% (242 εκατ)  χωρίς την Βασιλεία ΙΙΙ αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητη είναι η αύξηση κεφαλαίου.
Η Attica bank θυμίζουμε πρέπει να αποπληρώσει και προνομιούχες μετοχές και ομολογιακό.
Η τράπεζα δεν έχει πολλά περιθώρια για να μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό, ένας τρόπος για να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ειδικά το core tier 1 και το common equity tier 1 που είναι οι πιο ουσιώδεις δείκτες φερεγγυότητας.
Επίσης με 52,3% έναντι 58% που είναι ο μέσος όρος των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών coverage ratio για τις προβλέψεις…. είναι προφανές ότι αν αυξανόταν π.χ. στα επίπεδα του μέσου όρου του κλάδου οι ζημίες για το 2014 θα ανέρχονταν σε -125 εκατ ευρώ κατ΄ ελάχιστον από -49,9 εκατ ευρώ.
Τα NPLs της Attica bank ανέρχονται σε 1,044 δισεκ. ευρώ ή 28% του συνόλου των δανείων στα 3,73 δισεκ. ευρώ.www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.