Μεγάλα funds «μυρίστηκαν αίμα» στο ελληνικό real estate

πηγή: eRed

Από σήμερα είναι ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί ακινήτων (πλην πρώτης κατοικίας) για χρέη στο Δημόσιο, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς εξοχικά, ξενοδοχεία, οικόπεδα, επαγγελματικές στέγες κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί.

Και πριν καλά – καλά ξεκινήσουν οι κατασχέσεις, μεγάλα ξένα distressed funds έχουν έρθει και διερευνούν την ελληνική αγορά αναζητώντας ευκαιρίες. Είτε για να «χτυπήσουν» ακίνητα σε πλειστηριασμούς είτε να κάνουν «συμφέρουσες» προτάσεις στους ιδιοκτήτες να τα αγοράσουν πριν αυτά κατασχεθούν για χρέη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες εβδομάδες έφτασαν στην Αθήνα εκπρόσωποι hedge funds και distressed funds, οι οποίοι συναντήθηκαν με τραπεζίτες αλλά και στελέχη του real estate. Μεταξύ των επενδυτών από το εξωτερικό που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την ελληνική αγορά και τα «κόκκινα» δάνεια άνω των 100 δισ. ευρώ, είναι οι: Dromeus Capital, Paulson & Co, Αpollo Management, Cerbe-rus, Fortress, Baubost, η Strategic Value, Third Point, York Capital Management.

contentimage.php

Οι ξένοι βρίσκονται σε αναμονή της νομοθετικής ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, κυρίως τα επιχειρηματικά καθώς από εκεί θα μπορέσουν να βρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού υπάρχουν πολλές υπερχρεωμένες τουριστικές μονάδες, οι οποίοι ζητούν ρυθμίσεις από τις τράπεζες. Διαθέτουν σημαντικά ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια των «κορακιών», όπως αποκαλούνται τα distressed funds. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών αυτών, αφού πρώτα γίνει ρύθμιση και «κούρεμα» μέρους των δανείων. Οι ξένοι θα μπορούν να βάλουν κεφάλαια και να αποκτήσουν ποσοστό της εταιρείας και φυσικά τα περιουσιακά της στοιχεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «κοράκια» έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλα μεσιτικά γραφεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές καθώς και μεγάλες εκτάσεις γης. Ανήκουν κατά κύριο λόγο σε πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θέλουν να «σκοτώσουν» την περιουσία τους για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ή για να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ.

Στο στόχαστρο βρίσκονται πολυτελή σπίτια και εκτάσεις σε νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Κέρκυρα αλλά και η Χαλκιδική και η Πελοπόννησος. Ζητούν από Ελληνες κτηματομεσίτες να εντοπίσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν από υπερχρεωμένους πολίτες και να καταθέσουν προτάσεις εξαγοράς, προτού η εν λόγω περιουσία βγει στο σφυρί για χρέη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.