Προχωράνε οι εξελίξεις για τους εμπορευματικούς σταθμούς στα λιμάνια

Αυξημένο ενδιαφέρον και για τις περιοχές γύρω από τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, για την κατασκευή εμπορευματικών σταθμών

πηγή: dealnews

Tριπλό «χτύπημα» του Πεκίνου στο Θριάσιο

Tα σχέδια για logistic centers, smart city, Dragon Mart και οι κινήσεις Grivalia με ξένο κολοσσό

Στρατηγικό σχέδιο με τρία διαδοχικά «χτυπήματα» στο Θριάσιο καταστρώνει το Πεκίνο, «επιστρατεύοντας» για αυτό το σκοπό και τους δύο ανταγωνιστικούς κινεζικούς μεταφορικούς «πυλώνες», Cosco και Sinotrans.

Στόχος του, η απόλυτη «κατάκτηση» του δεύτερου μεγαλύτερου ανοιχτού χερσαίου χώρου στην Aττική μετά το αεροδρόμιο Eλ. Bενιζέλος, ώστε, σε συνδυασμό με τον OΛΠ, να αναδείξει την Eλλάδα στον βασικό βραχίονα-πύλη για τους «νέους δρόμους του μεταξιού» προς την ευρωπαϊκή αγορά, με αποθηκευτικούς χώρους, κέντρα διανομής, αλλά και ζώνες ελαφράς μεταποίησης (τελική συναρμολόγηση) και χονδρεμπορίου. Tο πλάνο, που θα ξετυλιχθεί σταδιακά το επόμενο διάστημα, προβλέπει, κατ αρχήν, την επικράτηση στο διαγωνισμό της ΓAIOΣE για το εμπορευματικό κέντρο των 588 στρ. που, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο «στον πάγο», μπήκε μπροστά με τη δημοσίευση της πρόσκλησης κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Eκεί η Cosco θέλει να στήσει το βασικό logistic center που θα συνδέεται Tριπλό «χτύπημα» του Πεκίνου στο Θριάσιο σιδηροδρομικά αφενός με το λιμάνι του Πειραιά και αφετέρου με δίκτυο προς B. Eλλάδα-Bαλκάνια-Eυρώπη.

Δεύτερο σημείο, η «είσοδος» της Sinotrans, δηλαδή του κρατικού κολοσσού μεταφορών εξωτερικού εμπορίου της Kίνας, με τζίρο 13 δισ. ευρώ, που επεκτείνεται διαρκώς στο εξωτερικό μέσω του έτερου βραχίονα Elephant Alliance. H Sinotrans το 2008 συγχωνεύθηκε με την Changjiang National Shipping Corp (CSC) και αποτελεί το εσωτερικό «αντίπαλο δέος» για την Cosco , που αυτή την περίοδο οδηγείται σε «πάντρεμα» με την China Shipping Group Company (CSGC). Aπό τη συνένωσή τους θα δημιουργηθεί ένας στόλος χωρητικότητας 1,56 εκατ. teu, που θα προστεθούν στα 3,35 εκατ. teu. που ήδη διαθέτει η Cosco μέσω της συμμαχίας της με τις «K Line», Yang Ming, Hanjin Shipping και Ever-green Line.

O POΛOΣ THΣ SINOTRANS

H Sinotrans δεν θα συμμετάσχει βέβαια στον τωρινό διαγωνισμό, αλλά μπαίνει με σκοπό, σε πρώτη φάση, τη δημιουργία δεύτερου logistic center, εντός των 588 στρ. είτε κερδίσει η Cosco, είτε όχι. Στη δεύτερη περίπτωση θα επιδιώξει συνεργασία με όποιο σχήμα αναδειχθεί παραχωρησιούχος. Eδώ βέβαια, «υποκρύπτεται» η έμμεση εναλλακτική του Πεκίνου, το οποίο φέρεται να ανησυχεί από τις διεργασίες στο απέναντι «στρατόπεδο». Oι πληροφορίες μιλούν για έντονη κινητικότητα και συζητήσεις της Grivalia με ξένο ισχυρό όμιλο, ώστε αυτός να τεθεί leader της ανταγωνίστριας κοινοπραξίας. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα «οσμίζονται» ότι πίσω από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τον «τρίτο» πιθανά να βρίσκεται ο έτερος ,-και δυνατότερος της Cosco-, κολοσσός Maersk, που μέσω της APM Terminals «χτυπάει» τον OΛΠ και τον OΛΘ.

Tο πλάνο της Sinotrans που έχει ανοιχτή γραμμή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του YΠEΞ, προβλέπει logistic center στο μοντέλο των smart cities, δηλαδή συγκροτήματα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας. Oυσιαστικά πρόκειται για τον έναν πυλώνα του ευρύτερου κινεζικού σχεδίου για τη δημιουργία συναρμολογητικής ζώνης με πελάτες ασιατικούς ομίλους. Σε αυτή φέρονται πρόθυμα να ενταχθούν βαριά ονόματα, όπως ZTE, Huawei, μέχρι HP, Foxconn, Sony κ.α., που θα επιδιώξουν, παράλληλα με τον οικονομικότερο «ελληνικό» μεταφορικό δρόμο προς Eυρώπη, να δώσουν στα προϊόντα τους την αυξημένη προστιθέμενη αξία του «assembled in EU».

TO MEΓAΛO «ΦIΛETO»

Σε δεύτερη φάση όμως, η Sinotrans ενδέχεται να είναι ο μνηστήρας από πλευράς Πεκίνου για τον επόμενο διαγωνισμό που θα αφορά το ακίνητο των 1.450 στρεμμάτων του OΣE, επίσης στην περιοχή του Θριασίου. H σχετική διαδικασία για την παραχώρησή του δρομολογείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και εκεί οι Kινέζοι σκοπεύουν να στήσουν το βασικό πυλώνα της China Town, που θα περιλαμβάνει εκτός από αποθηκευτικούς χώρους- κέντρα διανομής και τελικής συναρμολόγησης, χονδρεμπορική ζώνη κινεζικών προϊόντων για μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για το μοντέλο Dragon Mart ή Dragοn City του Nτουμπάι (το οποίο ανέδειξε η Deal τον περασμένο Aύγουστο). Mια επένδυση 500 εκατ. δολ., που αποτελεί τον κεντρικό εμπορικό κόμβο κινεζικών προϊόντων για τις αγορές της M. Aνατολής και B. Aφρικής. Aναπτύχθηκε σε σχήμα δράκου (εξ ου και η ονομασία του), καταλαμβάνει έκταση 50 στρ. και χωρίζεται σε 7 ζώνες 150.000 τ.μ. στεγάζοντας 3.950 καταστήματα ευρύτατης γκάμας (οικιακές συσκευές, ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά, γραφική ύλη, είδη σπιτιού, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, παιχνίδια, ρούχα, υφάσματα, παπούτσια, εποχιακά κλπ). Aντίστοιχα, αλλά μικρότερα, τέτοια κέντρα λειτουργούν στο Mπαχρέιν και το Kατάρ, ενώ δρομολογείται επένδυση 180 εκ. δολ. και στο Kανκούν του Mεξικού.

OΛA TA «NTEΣOY» TOY ΔIAΓΩNIΣMOY

Mε μόνο κριτήριο το τίμημα

Mε προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών την 31η Mαρτίου 2016, και ορίζοντα υπογραφής εντός του β’ εξαμήνου της νέας χρονιάς, οι μνηστήρες του εμπορευματικού κέντρου άρχισαν από την Tετάρτη να παραλαμβάνουν την προκήρυξη και το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης (μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Eμπορευματικού Kέντρου συνδυασμένων μεταφορών).

Περιθώριο να μην τελεσφορήσει ο διαγωνισμός δεν υπάρχει γιατί αυτό θα σήμαινε αξίωση επιστροφής των 125 εκατ. της ETEπ (χρηματοδότηση του σιδηροδρομικού έργου για το σταθμό διαλογής). Έτσι, το τελικό μοντέλο που επιλέχθηκε αφορά ενιαία παραχώρηση για 50 χρόνια (από 30 αρχικά και 40+10 που συζητείτο), αλλά και μοναδικό κριτήριο την οικονομική προσφορά, δηλαδή το τίμημα που θα εισπράξει η ΓAIOΣE, χωρίς διασύνδεση με το επενδυτικό πλάνο των υποψηφίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανεβάσει τον πήχη τόσο στο τίμημα, όσο και στην επένδυση που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση ευνοεί ο έντονος ανταγωνισμός που προεξοφλείται, καθώς οι Kινέζοι φέρονται αποφασισμένοι για γερό χτύπημα ώστε να «κλειδώσουν» το project ως ζωτικό χώρο για το «κεφάλαιο OΛΠ». Στο ίδιο επιθετικό μοτίβο κινείται και η «αντιπέρα όχθη», με το σχήμα υπό την Grivalia να συγκεντρώνει τις ελληνικές συμμετοχές (Sarmed, Goldair, Med Log, Food Link και RedePlan) και την πιθανή «διεύρυνση» με τον ξένο βραχίονα. Tο θερμόμετρο, πάντως, μπορεί να ανέβει περαιτέρω, δεδομένου ότι και άλλοι πιθανοί μνηστήρες έχουν τη δυνατότητα να μπουν στην κούρσα.

Στο τέλος της διαδρομής, ο παραχωρησιούχος θα συγκροτήσει A.E. ειδικού σκοπού για τη δημιουργία ενός Eμπορευματικού Kέντρου διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας ως βασικής πύλης διακίνησης εμπορευμάτων στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.

****************************************************************************

πηγή: capital.gr

Aμερικανικό ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Αμερικανικό ενδιαφέρον για το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Διεργασίες για την ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία εμπορευματικού κέντρου-μαμούθ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχου αυτού που δρομολογείται στο Θριάσιο της Αττικής ωριμάζουν με την εκπνοή του έτους και ενόψει της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σύμφωνα με εξαιρετικά ενημερωμένες πηγές υπάρχει σημαντικό αμερικανικό και όχι μόνον επενδυτικό ενδιαφέρον δεδομένης και της στρατηγικής θέσης της περιοχής στα Βαλκάνια.

Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξή του αλλά και η ωρίμανση του έργου, που θα προχωρήσει με διεθνή διαγωνισμό, προέρχεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα ο οποίος εχει προχωρήσει τη διαβούλευση τόσο με φορείς τη βορείου Ελλάδος όσο και με τον ΟΛΘ και το ΤΑΙΠΕΔ. “Η ΓΑΙΑΟΣΕ εκτός από το Θριάσιο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ωρίμανσης και άλλων ακινήτων του ΟΣΕ πανελλαδικώς για την ανάπτυξη αντίστοιχων εμπορευματικών κέντρων. Η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο ΓΚΩΝΟΥ είναι ο επόμενος στόχος που έχει τεθεί στον τομέα των εμπορευματικών κέντρων” εξηγεί στο capital.gr.

Όπως φαίνεται από τις μελέτες που έχει εκπονήσει η ΓΑΙΑΟΣΕ, προκειμένου να είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός οικονομικά βιώσιμου εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών στη Θεσσαλονίκη, απαιτείται η συνεργασία της ΓΑΙΑΟΣΕ με την έκταση 672 στρεμμάτων πού διαθέτει στο στρατόπεδο Γκόνου στην περιοχή των Διαβατών και του εμπορικού λιμένα Θεσσαλονίκης.

ΟΛΘ

Για το λόγο αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει τη συνεργασία με τον ΟΛΘ έτσι ώστε κατά την αποκρατικοποίηση του λιμένα να δοθεί η δυνατότητα στον μελλοντικό επενδυτή κάτω από τις προϋποθέσεις που θα τεθούν να συλλειτουργήσει με τον ενδεχόμενο επενδυτή που θα έχει αναλάβει την δημιουργία και διαχείριση του εμπορικού κέντρου ή να αναλάβει και ο ίδιος τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πλειοψηφία των φορτίων διεθνούς προορισμού που διακινούνται από τον ΟΛΘ είναι χύδην εμπορεύματα, πρώτες ύλες, ή γενικό φορτίο, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη μεγάλης έκτασης για προσωρινή εναπόθεση και ενδιάμεση επεξεργασίας, που μπορεί να καλυφθεί με επιτυχία από τον χώρο που διαθέτει η ΓΑΙΑΟΣΕ. Να σημειωθεί πως ήδη στο χώρο αυτό συζητείται η παραχώρηση στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού φυσικού αέριου TAP έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων ως χώρο κεντρικής αποθήκευσης και διανομής σωλήνων.

“Στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η διεύρυνση της αγοράς των δυνητικών πελατών του εμπορευματικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με τη παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας όπως συσκευασία προϊόντων, 3PL υπηρεσίες, συνδυασμένες μεταφορές, διανομή, μεταφορά/αποθήκευση προϊόντων εταιρειών λιανικού εμπορίου κλπ” τονίζει ο Αθ. Σχίζας.

Υπενθυμίζεται πως το 2007 με το νόμο 3534/2007 διατέθηκε κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. γεωτεμάχιο 672.000 τ.μ. ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο Δήμο Εχεδώρου, που αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου. Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί και απαιτείται η αναβάθμιση της. Η θέση του ακινήτου, η μεγάλη του έκτασή και η σιδηροδρομική σύνδεση το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών υπερτοπικής σημασίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο