Τον Ιανουάριο το ασφαλιστικό στη Βουλή

πηγή: capital.gr

Της Νίκης Ζορμπά

Σε επιβεβαίωση της εμπροσθοβαρούς υλοποίησης του μνημονίου ώστε να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση, η Κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο έως τα τέλη του επόμενου μηνός.

Το στοίχημα- ως επαναβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά στο Μαξίμου- είναι να ολοκληρωθούν άμεσα και να μη χαθεί χρόνος για όλο το φάσμα των “προαπαιτουμένων” προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν,   η α’ αξιολόγηση των θεσμών στο πρόγραμμα, που θα ανοίξει, κατά τις μαξιμινές εκτιμήσεις άμεσα τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, όπερ σημαίνει ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έρθει στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στtsiprasην Κ.Ο για την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος, προστίθεται και ο σκόπελος του ασφαλιστικού, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει το απόλυτο κρας-τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία – ιδιαίτερα εάν δεν ευοδωθούν οι προσδοκίες της κυβέρνησης ότι είναι εφικτός ο στόχος να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Εφ όλων αυτών, θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο την εβδομάδα αυτή, πιθανότατα την Τετάρτη, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο για την άτεγκτη στάση που τηρεί το κουαρτέτο γενικώς, το ΔΝΤ ειδικώς στις απαιτήσεις του για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Το ανεπιθύμητο ΔΝΤ

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η “αναζωπύρωση” της συζήτησης για τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, για την οποία η κυβέρνηση τόσο δια του Α. Τσίπρα όσο και δια στελεχών της, έχει χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητη.

Το αυτό έπραξε ο πρωθυπουργός και σε δήλωσή του στους FT, επαναφέροντας στην ατζέντα το θέμα συμμετοχής ή όχι του Ταμείου, ζήτημα που προκαλεί στην κυβέρνηση, μάλλον αναστάτωση.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά  του με τίτλο Επιμένει ο Τσίπρας σε “έξωση” του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα, το Capital.gr ανέφερε ότι: 

Στο Μαξίμου δεν έχουν καταθέσει τα “όπλα” σχετικά με την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το ελληνικό Πρόγραμμα, παρά τη δριμεία αντίδραση του Βερολίνου και τις προειδοποιήσεις Σόιμπλε, όταν προ εβδομάδων, “άνοιξε” και πάλι αίφνης η σχετική συζήτηση.

Η κυβέρνηση είχε αναδιπλωθεί μερικώς, μετά το ομαδόν “άδειασμα” που δέχθηκε σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης αλλά ο αστερίσκος παραμένει και στους μαξιμινούς σχεδιασμούς ( προς το παρόν μάλιστα μόνον σε αυτούς), το θέμα “έξωση του ΔΝΤ από το ελληνικό Πρόγραμμα” είναι ανοιχτό και διαρκές αίτημα από το οποίο, στην Ηρώδου Αττικού, δεν παραιτούνται.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους Financial Times, το επανέφερε και δη ηχηρά, αναφέροντας πως:
“Είμαι προβληματισμένος από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του ταμείου σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα. Πιστεύουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης της εξαιρετικής κρίσης, η Ευρώπη πλέον έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα ενδοευρωπαϊκά θέματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.