Ψηφιακή αγορά: Τέλος στις πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού ζητά το ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο,θα ζητήσουν με ψήφισμα που θα υιοθετήσουν την Τρίτη να δοθεί ένα τέλος στους αδικαιολόγητους φραγμούς γεωγραφικού χαρακτήρα, όπως οι διακρίσεις λόγω διεύθυνσης IP, ταχυδρομικής διεύθυνσης ή χώρας έκδοσης πιστωτικής κάρτας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ευρωπαίων καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες.

Θα ζητήσουν επίσης να γίνεται έγκαιρα η έγκριση των 16 πρωτοβουλιών για την ενιαία ψηφιακή αγορά τις οποίες εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάιο και αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους.

Όλες οι πολιτικές και οι νομοθετικές διατάξεις της Ένωσης στον τομέα της ψηφιακής ενιαίας αγοράς θα πρέπει να επιτρέπουν την εμφάνιση και ανάπτυξη νέων ευκαιριών για τους χρήστες και τις επιχειρήσεις, καθώς και νέων καινοτόμων διασυνοριακών διαδικτυακών υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, να αίρουν τα εμπόδια μεταξύ των κρατών μελών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων, στη διασυνοριακή αγορά, ως βασικό παράγοντα ανάπτυξης και απασχόλησης στην ΕΕ.

ekΟι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις διαφορετικές εθνικές προσεγγίσεις που ακολουθούνται έως σήμερα από τα κράτη μέλη όσον αφορά τη ρύθμιση του διαδικτύου και της συνεργατικής οικονομίας, η οποία αντιπροσωπεύει τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα για την διαδικτυακή πώληση αγαθών και υπηρεσιών (πχ οι εφαρμογές Uber, eBay και Airbnb). Επισημαίνουν παράλληλα τις ευκαιρίες που οι νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών όπως η υπολογιστική μαζικών δεδομένων, το cloud computing, και η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορούν να προσφέρουν στην οικονομία και την κοινωνία.

Το παρόν μη νομοθετικό ψήφισμα αποτελεί την απάντηση του Κοινοβουλίου στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “Στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά της Ευρώπης”, η οποία δημοσιεύθηκε στις 6 Μαΐου 2015. Οι ευρωβουλευτές εξετάζουν στο ψήφισμα τις 16 πρωτοβουλίες που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σχολιάζουν τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να ολοκληρωθεί η ενιαία ψηφιακή αγορά και αναφέρονται στις συνέπειες της εφαρμογής της ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην κοινωνία και την οικονομία.

Επί του παρόντος μόλις το 1,7% των επιχειρήσεων της ΕΕ αξιοποιεί πλήρως τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και μόνο το 14% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως δίαυλο πωλήσεων. Το 2013 το μέγεθος της αγοράς της συνεργατικής οικονομίας ήταν περίπου 3,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως και σήμερα η Επιτροπή προβλέπει δυνητική ανάπτυξη που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.