Φανερά και κρυφά σχέδια για τα σκουπίδια της Αττικής

πηγή: Έξοδος 133

της Δέσποινας Σπανούδη, μέλους της ΠΡΩΣΥΝΑΤ

Δεν είναι μυστικό για όσους ασχολούνται ότι όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Αττική, ανακάμπτουν θριαμβευτικά εργολαβικά σχέδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σχέδια που στηρίζονται στη διαιώνιση των σύμμεικτων σκουπιδιών, αντί της ανακύκλωσης. Σχέδια που θα διασφαλίζουν υπερκέρδη με την κατασκευή εργοστασίων «επεξεργασίας», που κατά βάση παράγουν σκουπίδια για κάψιμο και σκουπίδια για θάψιμο. Η λειτουργία αυτών των εργοστασίων θα αυξήσει κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη τα περισσότερα από τα οποία θα καταλήγουν στις τσέπες των εθνικών εργολάβων.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που υιοθετήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατακρίνει επί χρόνια. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πρώτης -μνημονιακής κυβερνητικής θητείας και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, τα τότε τμήματα περιβάλλοντος και αυτοδιοίκησης είχαν καταφέρει, να αλλάξει ριζικά ο ετοιμοπαράδοτος Εθνικός Σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Ο νέος ΕΣΔΑ ενσωμάτωσε προβλέψεις που αποτελούσαν κινηματικές κατακτήσεις και αφορούσαν την αποκεντρωμένη διαχείριση αντί του συγκεντρωτικού αδιαφανούς μοντέλου, με κοινωνικό έλεγχο, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση για το 50% των απορριμμάτων μέχρι το 2020. Με αυτό το σχέδιο, οφείλουν πλέον να προσαρμοστούν όλοι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί και να γίνουν τοπικά δημοτικά ή διαδημοτικά σχέδια.

Από την άλλη πλευρά, η περιφερειακή αρχή της Αττικής, είχε ανάγει σε κεντρικό πολιτικό σύνθημα την αλλαγή του προδιαγεγραμμένου μοντέλου από τη διοίκηση Σγουρού, καταργώντας τα ΣΔΙΤ για 4 μεγάλα εργοστάσια και υιοθετώντας την λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Κεντρική εξαγγελία ήταν το κλείσιμο της χωματερής της Φυλής, ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια σε περιοχές που καθόλου τυχαία ανήκουν στη Δυτική πλευρά της Αθήνας.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα περιφερειακή αρχή, παρουσίασε στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, το δικό της περιφερειακό σχεδιασμό. Ένα σχεδιασμό κατ’όνομα αφού στην πραγματικότητα δεν περιλάμβανε καμία εξειδίκευση του εθνικού σχεδίου αλλά σε πολλά σημεία πήγαινε και πίσω από αυτό.  Το έλλειμμα σχεδιασμού δημιούργησε τέτοια αμηχανία, ώστε η περιφερειακή αρχή υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι … θα επανέλθει με πιο συγκεκριμένο σχέδιο. Πέρασαν άλλοι 5 μήνες και πριν από λίγες ημέρες, η νέα εκδοχή παρουσιάσθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΣΔΝΑ) στον οποίο μετέχουν όλοι οι Δήμοι και η Περιφέρεια.  Η ανάγνωση του περιφερειακού σχεδίου είναι και πάλι απογοητευτική. Πρόκειται για επανάληψη του προηγούμενου και μάλιστα προς το χειρότερο, αφού εισάγει από το παράθυρο της «καινοτομίας» πρακτικές καύσης. Αποφεύγοντας θέματα που αφορούν συγκεκριμένες χωροθετήσεις εγκαταστάσεων διαχείρισης, εντάσσει στο σχεδιασμό μια μικρή ποσότητα σκουπιδιών για το Γραμματικό (στο οποίο παρά τις αντίθετες εξαγγελίες προχώρησε το έργο του ΧΥΤΥ) και αναφέρει αόριστα χώρους στην υπόλοιπη Αττική «φωτογραφίζοντας» δύο χώρους στα δυτικά. Εντωμεταξύ σε αντίθεση με  την αοριστία του σχεδίου, προχώρησαν συγκεκριμένες ενέργειες που αποδεικνύουν έμπρακτα τις πραγματικές προθέσεις:

– Η υπογραφή συμβάσεων για παράταση της λειτουργίας εγκαταστάσεων της Φυλής μέχρι το 2021
– Η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας σύμμεικτων απορριμμάτων στο χώρο της Φυλής, χωρίς μάλιστα καμία αδειοδότηση  και η δημοσιοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου που περιλαμβάνει και μονάδα καύσης που υποβλήθηκε στην περιφερειακή αρχή.

Από τα παραπάνω έχει ήδη γίνει  φανερό ότι πίσω από την ασάφεια και τη γενικολογία του Περιφερειακού Σχεδιασμού, εξελίσσονται άλλα πιο ..ρεαλιστικά σχέδια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΔΝΑ συμμετείχαν μόλις 32 από τα 61 μέλη και η συνεδρίαση καθυστέρησε 1,5 ώρα να ξεκινήσει προκειμένου να συγκεντρωθούν οριακά οι απαραίτητοι για την απαρτία. Είναι  Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις 3 από τους 32 ψήφισαν αρνητικά: δύο προερχόμενοι από το Δήμο Φυλής και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στη Φυλή. Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς και την προηγούμενη ψηφοφορία του περιφερειακού συμβουλίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι το περιφερειακό συμβούλιο θα επικυρώσει και πάλι το «νέο» περιφερειακό σχεδιασμό. Επισφραγίζοντας έτσι δυσοίωνες εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, που οδηγείται σε προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο, ανοίγοντας το δρόμο για νέες επιχειρηματικές μπίζνες μετά το φρενάρισμα λίγων μηνών. Για όλες αυτές τις εξελίξεις, η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Αττικής οργανώνει διήμερο στις 2 και 3 Απρίλη στην αίθουσα της ΠΟΕ ΟΤΑ καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους : Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμους, δημοτικά σχήματα και ομάδες πολιτών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.