Να το πάρουνε πίσω! – Ανακοίνωση Τομής-ΑΔΜ

Να το πάρουνε πίσω!

Παρά τις μεταβατικές βελτιώσεις προσαρμογής για την επόμενη τριετία, οι παροχές χειροτέρευσαν ακόμα περισσότερο, ενώ στις γενικές γραμμές του το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνεχίζει στη λογική του προσχεδίου του Ιανουαρίου, και πρέπει να αποσυρθεί.

Το νομοσχέδιο (εδώ αναλυτικές σημειώσεις) αλλάζει τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης με το διαχωρισμό σε εθνικό και “ανταποδοτικό” πυλώνα της σύνταξης, ανοίγοντας το δρόμο για το νεοφιλελεύθερο ασφαλιστικό μοντέλο των “τριών πυλώνων“. Περικόπτει ως προκρούστεια κλίνη συντάξεις και ΕΚΑΣ, έχοντας μονάχα την πρόβλεψη για την “προσωπική διαφορά”, μειωμένη ήδη στο μισό για όσους πάρουν σύνταξη μέσα στο 2016, ενώ δεν προβλέπει καμιά εξασφάλιση για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα στη σύνταξη, ακόμα και αν δούλευαν 35 ή και 40 χρόνια, σύνηθες φαινόμενο για τους μηχανικούς.  Ταυτόχρονα, προβλέπεται ουσιαστικά ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις.

Σε σχέση με το προσχέδιο του Ιανουαρίου, η κατώτατη εθνική σύνταξη στη 15ετία μειώθηκε στα 345 ευρώ, ενώ μειώθηκαν και τα ποσοστά αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα να φτάνουν το 35,32% αθροιστικά στην 35ετία. Σημειώνεται πως για τα χρόνια που ίσχυαν ενιαίες εισφορές,  οι συντάξεις υπολογίζονται στη βάση των πλασματικών μισθών που ίσχυαν, μόλις στα 693.35 ευρώ για το ΤΣΜΕΔΕ. Οι συντελεστές υπολογισμού του εφάπαξ επί των συνολικών εισφορών έπεσαν από το 70% στο 60% για τους μισθωτούς και από το 85% στο 75% για τους αυτοαπασχολούμενους.

Καταργείται η Ειδική Προσαύξηση, από 1/1/2016, χωρίς να καθίσταται γνωστό τι μέρος της θα αποδοθεί, καθώς αυτό θα αποφασιστεί από τον υπουργό (sic), μετά από μελέτες. Ληστεύεται έτσι πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος των καταβληθεισών εισφορών των συναδέλφων. Η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ διατηρείται, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί ο τρόπος καταβολής επιδόματος ανεργίας χωρίς να διαγράφεται κανείς από το ΤΕΕ· ήταν πριν λίγες μέρες που σε συναντήσεις με φορείς των μηχανικών ο γγ του Υπουργείου δήλωνε πως “δεν γνωρίζει τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής “(που δεν προβλέπονται ούτε σε αυτό το νομοσχέδιο)

Οι βασικές εισφορές παρέμειναν οι ίδιες σε σχέση με το προσχέδιο, με  μείωση του ποσοστού για τις επικουρικές από 7,5% σε 7%. Αναλυτικότερα:

  • Kύρια Σύνταξη: 20% (για τους μισθωτούς με σύμβαση εργασίας 13.33% εργοδότης, 6.67% εργαζόμενος)
  • Εφάπαξ: 4%, επιβαρύνει μόνο τον ασφαλισμένο σε κάθε περίπτωση
  •  Επικουρική: 7% (για τους μισθωτούς με σύμβαση εργασίας: 3.5% εργοδότης, 3.5% εργαζόμενος)
  • Υγεία: 7,1% (παροχές σε είδος 6.45%: (2.15% εργαζόμενος, 4.3% εργοδότης), παροχές σε χρήμα: 0.65% (0.4% εργαζόμενος, 0.25% εργοδότης), 6.95% για ελεύθερους επαγγελματίες

Προκύπτει έτσι ελάχιστη εισφορά των 2788  ευρώ το χρόνο για τους μηχανικούς, στη βάση του υπολογισμού με βάση υπολογισμού των κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μηνιαίως. Προβλέπονται “εκτπώσεις” για τα πρώτα 5 χρόνια σε εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας, αλλά οι εκπτώσεις θεωρούνται οφειλές και θα πρέπει να καταβληθούν αργότερα στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου. Η μόνη θετικότερη διάταξη σε σχέση με το προσχέδιο είναι η πρόβλεψη ελαφρύνσεων στις εισφορές για φορολογητέο εισόδημα άνω των 7033 το χρόνο, που ξεκινάνε από 50% και μειώνονται από τις 13.000 ευρώ και πάνω, κατά 1% ανά 1000 ευρώ εισοδήματος, μόνο όμως ως το 2020.

Ο κλοιός των εισπρακτικών μηχανισμών σφίγγει ακόμα περισσότερο με τα κοινά μητρώα οφειλών σε εφορίες και ταμεία, ενώ το ΚΕΑΟ αποκτά πλήρη πρόσβαση στα μητρώα των τραπεζικών λογαριασμών!

Υπάρχει η αναφορά στα “μπλοκάκια” ότι θα αντιμετωπίζονται όπως οι μισθωτοί. Βέβαια το υπουργείο ακόμα δεν έχει εξηγήσει πώς θα εφαρμοστεί η διάταξη, που πρακτικά αναγνωρίζει περισσότερο τα μπλοκάκια ως σχέση μισθωτής εργασίας αντί να επιχειρεί να τα εξαλείψει. Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά κλάδους, όπως ο Τύπος, φαίνεται ότι η μεταρρύθμιση θα κάνει το φαινόμενο με τα μπλοκάκια να εκραγεί, ακριβώς για να μην αποδίδουν οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές. Εάν δεν υπάρξει μηχανισμός ελέγχου και απόδοσης των σημερινών απολαβών, δεν αποκλείεται οι συνάδελφοι να πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους όλη την αύξηση της εισφοράς, και να μη δικαιούνται και τις εκπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, αν το σύστημα τους κατατάσσει απευθείας μέσω εφορίας στις εισφορές μισθωτών.

Την ίδια στιγμή, οι συνάδελφοι του δημοσίου καλούνται, λόγω -υποχρεωτικής ως τώρα- παράλληλης ασφάλισης να διαλέξουν ανάμεσα στο να χάσουν ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής τους που προέκυπτε από τη δεύτερη ασφάλιση, ή να πληρώνουν μόνοι τους 20% εισφορά επιπλέον.

Τα ταμεία ενοποιούνται συνολικά σε ένα, ενώ η περιουσία τους, κινητή και ακίνητη περνάει σε δύο αντίστοιχες εταιρίες. Η εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ περνάει σε ΝΠΙΔ με την ονομασία ΤΜΕΔΕ, στο οποίο όμως αφήνεται ανοιχτό να περάσουν και άλλες αρμοδιότητες, πιθανώς συσχετισμένες με τις προτάσεις του υπουργείου για “επαγγελματικό ταμείο”. Στη διοίκηση του φορέα αυτού θα ορίζονται 2 εκπρόσωποι του ΤΕΕ, 2 των εργοληπτών και 1 του υπουργείου.

Μέσα στα υπόλοιπες διατάξεις, υπάρχουν και ορισμένες που είναι σαν να εμπαίζουν τους ασφαλισμένους, όπως αυτή που προβλέπει κοινωνικούς πόρους 20% υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από την αξιοποίηση ή εκποίηση ακινήτων του δημοσίου, αλλά μόνο αν δεν έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, λες και έχουν μείνει πολλά δημόσια ακίνητα προς εκμετάλλευση εκτός ΤΑΙΠΕΔ.  Ή οι διατάξεις που -σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις προβλέπουνε την εξαίρεση προσώπων που διοικούν εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις από ευθύνες απέναντι στα ταμεία λόγω ανεξόφλητων εισφορών.

Συνολικά, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί την οριστική ίσως ταφόπλακα για το επάγγελμα του μηχανικού. Υπάρχουν ευθύνες στις ηγεσίες των επιστημονικών φορέων που σταμάτησαν τα καλέσματα σε κινητοποιήσεις μετά τις πρώτες δυναμικές βδομάδες, όπως και στη ΓΣΕΕ για τη στάση της. Τώρα όμως έχουμε μπροστά μας την τελική μάχη. Το ΤΕΕ, μετά την απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Αντιπροσωπείας, έκλεισε ήδη τα ηλεκτρονικά του συστήματα. Επόμενος σταθμός: Οι δρόμοι. Για το μέλλον και την αξιοπρέπειά μας.

ΤΟΜΗ – Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών
Απρίλιος 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.