Ανακοίνωση ΤΟΜΗ-ΑΔΜ για τις εξελίξεις στην Attica Bank

26/9/2015

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει στη δημόσια σφαίρα γύρω από την Attica Bank αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την εξαρχής λανθασμένη επιλογή της τοποθέτησης του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica από το 1997. Μέσα από την αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του “συστήματος ΤΕΕ” από τη μια, και της Τράπεζας της Ελλάδος και του Γ. Στουρνάρα από την άλλη, αποδεικνύεται ότι η τράπεζα χρησιμοποιούνταν ουσιαστικά ως εργαλείο υλοποίησης σκοπιμοτήτων “ημετέρων” στις πλάτες των εργαζόμενων μηχανικών και εις βάρος των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ.

Η πολιτική του “συστήματος ΤΕΕ”, σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,  από τη μία παρουσίαζε την τράπεζα ως “τράπεζα των μηχανικών” και από την άλλη εξυπηρετούσε, δια της διοίκησης της Attica, τους δικούς της ανθρώπους, από τα θαλασσοδάνεια χωρίς εγγυήσεις σε συμφέροντα του κλάδου ή ακόμα και τα δύο κραταιά πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χωρίς εγγυήσεις, ως και τους μισθούς των στελεχών της τράπεζας atticabankνα φτάνουν ως και το 20% πάνω από την υπόλοιπη τραπεζική αγορά, έφτασαν την Attica να εμφανίζει το 2015 “τρύπα” ύψους  29% του ενεργητικού της. Το γεγονός ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των “κόκκινων” δανείων (άνω του 50%) φαίνεται αδύνατο να αποπληρωθεί, αντανακλώντας επί της ουσίας την επισφάλεια των επιλογών δανεισμού της τράπεζας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο χορήγησης των δανείων, τις εγγυήσεις και την παρακολούθηση αποπληρωμής τους, αλλά και για τη συνολική επάρκεια οργάνωσης και λειτουργίας της τράπεζας στην οποία “επενδύθηκαν” τεράστια ποσά από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Για να συλλάβει κανείς την έκταση των παιχνιδιών κάθε είδους που παίζονταν στις πλάτες μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάει και το σκάνδαλο Μουσσά – Μαυρίκου και των κονδυλίων που έφευγαν από το γραφείο τύπου της τράπεζας σε συγκεκριμένα ΜΜΕ. Η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίστηκε, όπως αποδεικνύεται, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την περίπτωση Καλογρίτσα, τελευταίο επεισόδιο της οποίας φαίνεται να είναι η εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η πολιτική συνέχεια διασφαλίστηκε από τις γέφυρες που έριξε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και ιδιαίτερα ο Γ. Δραγασάκης, με την υπουργοποίηση Σπίρτζη τον Ιανουάριο του 2015.

Η εμπλοκή της ΤτΕ και του Γ. Στουρνάρα στην παρούσα φάση στην υπόθεση, μόνο αθώα δεν είναι προφανώς. Με αφορμή την δημόσια συζήτηση και τη σύγκρουση των καναλαρχών γύρω από τις αδειοδοτήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος επιχειρεί να ολοκληρώσει το σχέδιο της πλήρους ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος σε 4 συστημικές τράπεζες υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ, και – πρακτικά- των δανειστών. Η κατεύθυνση υφαρπαγής της Attica είχε αρχίσει να δρομολογείται ήδη από το Φεβρουάριο του ’14 με τις τοποθετήσεις Μάναλη, Μπακατσέλου και Γραμματίδη σε θέσεις κλειδιά του ΔΣ από την κυβέρνηση Σαμαρά, και έρχεται σήμερα να ολοκληρωθεί. Επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε πλέον ο Θ. Πανταλάκης, ο οποίος προοριζόταν για επίτροπος (εκκαθαριστής πρακτικά) από τον Γ. Στουρνάρα σε περίπτωση μη υποταγής του ΤΣΜΕΔΕ. Ο Θ. Πανταλάκης είναι γνωστός από την θητεία του στην Αγροτική Τράπεζα η οποία είχε παραδοθεί -σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές για το τραπεζικό σύστημα – έναντι πενιχρού αντιτίμου στην Τράπεζα Πειραιώς του Μ. Σάλλα, και για την οποία ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Π. Νικολούδης είχε δηλώσει πως «ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα».

Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. ” Αυτή η ατάκα του Χ. Σπίρτζη, στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες των διοικήσεων της Attica και του ΤΕΕ, στην ουσία αποτελεί συνοπτική αποτύπωση της πραγματικότητας.

Οι διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων και των πλειοψηφιών του ΤΕΕ που ενέπλεξαν το ΤΣΜΕΔΕ σε αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να έχει βάλει 810 εκατομμύρια στην Attica μέσα από διαρκείς ανεκεφαλαιοποιήσεις, είναι τεράστιες. Οι ίδιοι ήρθαν σήμερα να υποταχθούν, δια των αποφάσεων της προηγούμενης βδομάδας στις Διοικούσες Επιτροπές ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ (στις οποίες μειοψήφησε μονάχα η Αριστερά) στο πραξικόπημα Στουρνάρα, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Υπόλογος απέναντι στους μηχανικούς είναι και ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, Κ. Μακέδος, ο οποίος λειτουργώντας κατά βούληση, δεν ενημέρωνε τη Διοικούσα για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις παραιτήσεις των μελών του ΔΣ που εκπροσωπούσαν τους μηχανικούς, για την αξιολόγηση του ΔΣ που ζητήθηκε.

Η καταγγελία των πεπραγμένων των διοικήσεων του ΤΕΕ, των πολιτικών παιχνιδιών των κυβερνήσεων και του πραξικοπήματος Στουρνάρα, και η αντίσταση στο πραξικόπημα και στην υφαρπαγή της περιουσίας του ταμείου, όχι μόνο με θεσμικό τρόπο αλλά και με παρεμβάσεις του κινήματος, είναι αναγκαία. Δεν αρκεί όμως. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να απεμπλακεί άμεσα το ΤΣΜΕΔΕ από την Attica Bank, με τη διασφάλιση των αποθεματικών του. Να μην ξαναεμπλακεί σε καμιά ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, να μην ξαναδώσουμε ούτε ένα ευρώ. Δεν αποκλείεται τα ιδιωτικά τραπεζιτικά κεφάλαια που ήδη έχουν βάλει στο μάτι την Attica Bank, να θέλουν να πάρουν προίκα και άλλο τμήμα των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες για επιπλέον “τρύπα” 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ με τη λογική του “βασικού μετόχου” έφτασε να έχει την πλειοψηφία των μετοχών, χωρίς να έχει ούτε έναν εκπρόσωπο στη διοίκηση. Τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να σταματήσει η Διοίκηση του ΤΕΕ να “επενδύει” τα αποθεματικά του ταμείου στη μαύρη τρύπα;

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.