«Όλα τα λεφτά» στην τιμή κατα τη σημερινή πρώτη δημοπρασία NOME – Οι στρατηγικές των παιχτών

σχόλιο:

Έχουμε και λέμε.
Πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες και εισαγωγή του 51% στο χρηματιστήριο. Πώληση του 17 % της ΔΕΗ και καταναγκαστική απώλεια του 50% του μεριδίου της στην λιανική ως το 2020. Υποχρεωτική δημοπράτηση (ΝΟΜΕ) φτηνής ενέργειας σε ιδιώτες και δημόσια επιδότηση σε ιδιωτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες προκειμένου να κερδίζουν ακόμα και όταν δεν λειτουργούν.
Αυτό ονομάστηκε αριστερή πολιτική.
Συνεχίζουμε.
Πώληση του εθνικού δικτύου μεταφορας φυσικού αερίου σε σύμπραξη Αζέρων-Ιταλών. Άνευ αντιτίμου παραχώρηση των αστικών δικτύων φυσικού αερίου σε ιδιώτες. Κοινωνικό τιμολόγιο στο αέριο; Θα αστειέυεστε..
Αριστερη πολιτική είναι να χαρίζει η ΔΕΠΑ το 20% της ετήσιας ποσότητας σε ιδιώτες. Αριστερή πολιτική είναι να “απελευθερώνεις” την αγορά εις βάρος των τελικών καταναλωτών. Αριστερή πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα για το λαθρεμπόριο καυσίμων και να διατηρείς τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Για κάποιους ο Σκουρλέτης θα φύγει ως κάποιος που αντιστάθηκε στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα στον χώρο της ενέργειας.
Για την κοινωνία, είναι ο υπουργός μιας κυβέρνησης που ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον και τα νοικοκυριά, σε τέτοιο βαθμό που θα ντρεπόταν και η Θάτσερ.

πηγή: energypress

Με αυξημένες προσδοκίες αλλά και εναλλακτικά πλάνα υποδέχεται σήμερα η αγορά την πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, στο πλαίσιο των μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας και την σταδιακή παραχώρηση μεριδίου αγοράς από τη ΔΕΗ προς τρίτους παίκτες.electricity5_7

Οι 12 εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο μητρώο προσκομίζοντας εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους άνω των 5 εκ. ευρώ, αναμένεται να απορροφήσουν την ποσότητα των 460MW/h ή αλλιώς των 4.029.600MWh που θα δημοπρατηθεί, με την τιμή εκκίνησης να είναι ως γνωστόν τα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα, ωστόσο το κρίσιμο στοίχημα παραμένει το που θα πάνε οι τελικές τιμές μετά τα «μπινταρίσματα».

Στα πλάνα των εταιρειών υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προσεγγίσεις, αφού πιθανή διακύμανση των τιμών κοντά στην τιμή εκκίνησης πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση νέων ακόμη πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων στη λιανική αγορά. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι παίκτες που έχουν ήδη προεξοφλήσει στα τιμολόγιά τους μέρος της προβλεπόμενης «έκπτωσης» από τα ΝΟΜΕ, δεν παύει ωστόσο να δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον ανταγωνισμού που πιθανόν να ωθήσει τις τελικές τιμές ακόμη πιο χαμηλά και να επιτρέψει στις εταιρείες να επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών που μέχρι σήμερα δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες.

Βεβαίως υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο που θέλει τις δημοπρατούμενες ποσότητες να «χτυπιούνται» και σε μια τέτοια περίπτωση, οι ποσότητες που θα αγοραστούν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας έναντι των πιθανών διακυμάνσεων της αγοράς. Για παράδειγμα εάν το 2017 επιβεβαιωθούν κάποιες εκτιμήσεις που θέλουν την ΟΤΣ να δέχεται αυξητικές πιέσεις τότε οι προμηθευτές που θα έχουν εξασφαλίσει ενέργεια από τα ΝΟΜΕ θα έχουν μια σταθερή τιμή για μέρος των αναγκών τους που θα τους επιτρέψει να έχουν αντίστοιχη σταθερότητα και στα προσφερόμενα τιμολόγια προς τους πελάτες τους.

Υπό αυτό το πρίσμα πάντως η σημερινή δημοπρασία δε λειτουργεί αυτόνομα αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων που περιλαμβάνει την επόμενη δημοπρασία για το 2017, αλλά και τις δημοπρασίες των διασυνδετικών δικαιωμάτων του ΑΔΜΗΕ για πιθανές εισαγωγές.

Πάντως παρά τις γκρίνιες που κατά καιρούς ακούστηκαν, οι δημοπρατούμενες ποσότητες που διατίθενται σήμερα θεωρούνται ως επαρκείς και σε πρώτη ανάγνωση η αγορά εκτιμά ότι καλύπτονται οι ανάγκες και επομένως δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να χτυπηθούν οι τιμές.

Τώρα εάν αυτό θα αποτυπωθεί στις τελικές προσφορές, θα φανεί το μεσημέρι. Όσο για το εάν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα δώσουν το έναυσμα για έναν νέο κύκλο ανταγωνιστικών προσφορών στα τιμολόγια ρεύματος, απομένει να αποδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες μόλις η κάθε εταιρεία έχει συγκεκριμένα δεδομένα μπροστά της για τις ποσότητες που έχει εξασφαλίσει, τις τιμές αλλά και τη θέση των ανταγωνιστών της…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.