Αριστερή Στροφή – ΤΟΜΗ (ΑΔΜ): Επιστολή προς Αγρονόμους – Τοπογράφους

Ο λόγος συνάδελφε που σε καλούμε να κατέβεις να ψηφίσεις την Κυριακή (έχοντας ως δεδομένο κι ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις τίποτα, ανεξάρτητα από τυχόν οφειλές στο ΤΕΕ ή στο ΤΣΜΕΔΕ), δεν είναι ότι αποτελεί «υποχρέωση και πειθαρχικό παράπτωμα η αδικαιολόγητη αποχή σου», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Είναι ότι το «Σύστημα ΤΕΕ» και οι μηχανισμοί του όπως έχουν διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, με κορύφωση τις προηγούμενες περιόδους του πασοκογενούς και πακτωμένου πια στην υπουργική καρέκλα κ. Σπίρτζη, καθώς και του κλασσικού νεοφιλελεύθερου διαδόχου του κ. Στασινού, έχει καταντήσει ένα απόστημα που μόνο εσύ με τη συμμετοχή σου μπορείς να το σπάσεις.

Ένα «Σύστημα ΤΕΕ» που αντί να παίζει τον επιστημονικό του ρόλο προς όφελος της κοινωνίας και παράλληλα να προστατεύει τα μέλη του, όχι μόνο διατηρεί και ενισχύει τον χαρακτήρα του ως ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός προβολής στελεχών και διευθέτησης πελατειακών συμφερόντων, αλλά επιπλέον έχει μεταλλαχτεί στα μνημονιακά χρόνια σε «Τεχνικό Σύμβουλο της Τρόικας».

Καταρχάς, γιατί το ΤΕΕ έχει ξεπέσει σε έναν τροχονόμο στις διαδικασίες υλοποίησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, προετοιμάζοντας ένα τοπίο χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους και κανόνες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Φάνηκαν πρόθυμοι για τις ξένες προς τα ελληνικά συμφέροντα αλλαγές που θέλει να επιβάλλει η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, σε πολύ λίγα χρόνια όχι μόνο δεν θα έχει κανένα νόημα να έχει κανείς τον τίτλο του Τοπογράφου Μηχανικού, αλλά επιπλέον με την περαιτέρω υποβάθμιση που θα υποστούν τα ελληνικά Πολυτεχνεία θα είναι ορατή η προοπτική μέχρι και να καταργηθούν οι σχολές των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Επιπροσθέτως, γιατί είναι σταθερά συμπράττων παράγοντας στις ασφαλιστικές «μεταρρυθμίσεις» των μνημονιακών πολιτικών. Μην ξεχνάτε πόσο εύκολα σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις στις οποίες σύρθηκαν από την πίεση του κόσμου πέρσι την Άνοιξη για το ασφαλιστικό. Και τώρα που οι κυβερνώντες συζητάνε τα νέα προαπαιτούμενα κι ενώ το 4ο μνημόνιο (ή όπως το βαφτίσουν) βρίσκεται επί θύραις, κουβέντα! Απόλυτη σιωπή απ’ τους διοικούντες του ΤΕΕ, όταν σε ένα χρόνο η χώρα θα είναι επισήμως και με το νόμο ένα εργασιακό Ελ Ντοράντο, μια ΕΟΖ φτηνής και ελαστικής εργασίας. Μπροστά σε αυτό που μας περιμένει, θα μοιάζουν αστείες οι τρομακτικές επιπτώσεις που έφερε ήδη η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, με καμιά ουσιαστική αντίδραση από το ΤΕΕ.

Πέρα από παχιά λόγια και κροκοδείλια δάκρυα, είδατε καμιά παρέμβαση από το «Σύστημα ΤΕΕ» για τα voucher, τις ωρομισθίες, τα μπλοκάκια, τη μαύρη εργασία στον κλάδο και κυρίως, για τη φυγή στο εξωτερικό τεράστιου ποσοστού νέων συναδέλφων, όχι από επιλογή, αλλά εκβιαστικά, ως μόνη διέξοδο επιβίωσης; Αντιθέτως, δρουν ως «παράγκα»: «το μαγαζί να διαχειριζόμαστε, οι δημόσιες σχέσεις να δουλεύουν, οι δουλειές μας να γίνονται και οι νέοι ας παν να ξενιτευτούν»! Κι οι υπόλοιποι να κόψουν το λαιμό τους με ό,τι ψίχουλα τους απομένουν από την προκλητική υπερφορολόγηση και τις απαράδεκτα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, και πάντα μέσα σε άθλιες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος. Αλλά «υπομονή και θα ‘ρθει η ανάπτυξη»!  Δε μας λένε όμως τι σόι ανάπτυξη θα είναι αυτή. Κι ας είναι απλό το ερώτημα: όπως και οι άλλοι κλάδοι των μηχανικών, ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός δεν είναι εργαλείο για την ανάπτυξη; Η εξασφαλισμένη και σωστά αμειβόμενη απασχόλησή του, δεν προηγείται χρονικά; Δεν είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη; Μήπως τελικά αυτή η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται αφορά τα νούμερα των στατιστικών και τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων και όχι τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους γενικότερα;

«Ειδικά εσείς οι Τοπογράφοι, μη μιλάτε! Έχετε το Κτηματολόγιο και ψιλοσώνετε την παρτίδα». Εκεί μας κατάντησαν, ένα απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού πολιτικών γης (είτε χρησιμοποιηθεί υπέρ των ελίτ, είτε υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος εφόσον οι αγώνες μας το επιβάλλουν), ένα έργο που από τη δεκαετία του 90 που ξεκίνησε, μέχρι πέρσι ως άλλο «γιοφύρι της Άρτας» είχε ολοκληρωθεί μόνο στο 25%, με άπλετο επί δυο δεκαετίες «γλεντοκόπι» από διάφορες «βαρονείες», τώρα επιχειρούν να το «ξεπετάξουν» επιδιώκοντας να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο 85% μέχρι το 2020 με διαδικασίες εξπρές και εκπτώσεις μαμούθ, έτσι ώστε από τη μία η ποιότητα του έργου και από την άλλη οι αμοιβές και οι συνθήκες δουλειάς των συναδέλφων που έχουν την τύχη (;) να εργάζονται σε αυτό, να αποτελούν τους πρώτους παράγοντες που δέχονται την αφόρητη πίεση.

Ε λοιπόν, γυρίζοντας την πλάτη σε όλα αυτά και απέχοντας, είναι σα να τους επιβραβεύουμε. Είναι σα να επικροτούμε τον εκφυλισμό του ΤΕΕ σε κάτι που για τις περισσότερες παρατάξεις καταγράφεται ως το οραματικό τους στοιχείο. Αυτοί έτσι κι αλλιώς θα πάνε να ψηφίσουν, να συντηρήσουν τους μηχανισμούς τους. Και η αποχή μας θα τους αυξήσει τα ποσοστά, να κάνουν το «έργο» τους αποτελεσματικότερα.

Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε τις φωνές που μέχρι σήμερα αντιστάθηκαν σε όλα αυτά. Τέτοιες φωνές αποτελούν όσοι ενώθηκαν στα μετωπικά ψηφοδέλτια της ΑΡΑΓΕΣ (ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση) για το Νομό Αττικής, τα Περιφερειακά Τμήματα, τις περισσότερες Επιστημονικές Επιτροπές και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Όμως δεν φτάνει αυτό. Η αμφισβήτηση του δόγματος της «μη ύπαρξης εναλλακτικής» το οποίο ανιστόρητα κραδαίνουν ως «νόμο» της φύσης, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα με λογικές ανάθεσης δια της – έστω και σωστής – ψήφου. Αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μόνο η ενεργή συμμετοχή σου σε ένα ριζοσπαστικό ρεύμα που διεκδικεί την κατοχύρωση του κοινωνικού μας ρόλου, την υπεράσπιση της κοινωνικά ωφέλιμης χρήσης των προϊόντων της εργασίας μας, τον έλεγχο στο αντικείμενο και τις συνθήκες της δουλειάς μας, την αξιοπρέπειά μας. Μόνο μέσα από αυτήν τη συμμετοχή θα διαμορφώνονται τα ειδικότερα κλαδικά μας αιτήματα, όχι ασύνδετα με τις γενικότερες προϋποθέσεις υλοποίησης τους και όχι επειδή είναι πρόσφορο το έδαφος μιας προεκλογικής περιόδου για λίστες κλαδικών αιτημάτων.

Οι υποψήφιοι για την Επιστημονική Επιτροπή των Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών:

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΦΗ – ΤΟΜΗ Α.Δ.Μ.

  1. ΑΡΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)
  2. ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  3. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  4. ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  5. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.