Για την απόλυση συναδέλφου μηχανικού με σοβαρή ασθένεια από τον Παπαστράτο

Τον περασμένο Ιανουάριο η Παπαστράτος – Philip Morris απέλυσε εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο απολυθείς δικαιώθηκε και στις δύο φάσεις των τριμερών συναντήσεων, παρόλα αυτά η εταιρία αρνείται να τον επαναπροσλάβει, προφασιζόμενη ότι η απόλυση σχετίζεται με την απόδοσή του και όχι με την ασθένειά του (την οποία διατείνεται ότι δεν γνώριζε, αφού βέβαια πρώτα έλεγε ότι γνώριζε αλλά η απόλυση δεν έγινε για αυτό το λόγο). Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει κλιμάκωση των παρεμβάσεων για την υπόθεση.
Παραθέτουμε συνέντευξη του εργαζομένου στην ΕΡΤopen, καθώς και το δελτίο τύπου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο της Παπαστράτος την προηγούμενη Πέμπτη

***

πηγή: ergasianet

Ο εργαζόμενος με σκλήρυνση κατά πλάκας που απολύθηκε από την «Παπαστράτος» μίλησε στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen για την περιπέτεια στην οποία μπήκε εξαιτίας της υγείας του.

Από τη στιγμή που έμαθαν στη δουλειά του το σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του, λέει μεταξύ άλλων ο εργαζόμενος, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυσή του: Η εργοδοσία «δρομολόγησε μεθοδικά το πώς θα μπορώ να φανώ ανεπαρκής. Άρχισαν να με απομονώνουν, να μην παίρνω επιπλέον καθήκοντα, να εμποδίζονται οι συνάδελφοι που ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μου, να εμποδίζεται η ανάδειξη της δουλειάς μου»…

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει και ως μια απόδειξη κατάρριψης του επιχειρήματος της «ανεπάρκειας» από την εργοδοσία της «Παπαστράτος», η εταιρεία δύο ημέρες πριν από την απόλυσή του: «είχε χρησιμοποιήσει δικιά μου δουλειά, που την είχα στηρίξει σε ιδιωτικό σεμινάριο που πήγα με δικό μου κόστος και δική μου πρωτοβουλία. Το υλικό το χρησιμοποίησε η εταιρεία και το εφάρμοσε στο εργοστάσιο».

Αναφορικά με την καταγγελία της σύμβασής του και την αιτιολογία «λόγω ανεπιτυχούς δοκιμής», σημειώνει χαρακτηριστικά: «αυτό για εμένα είναι πολύ πιο βαρύ από την ασθένειά μου. Το να μου πει κάποιος ότι είμαι ανεπαρκής, με βάση τις σπουδές μου και την πορεία μου στη δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, είναι δεκαπλάσιο χτύπημα. Είναι βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου. Και ο λόγος που έχω φθάσει το θέμα μέχρι εδώ είναι καθαρά λόγω αξιοπρέπειας».

«Θέλω», επισημαίνει, «με τον αγώνα μου να ανοίξω δρόμο για άλλους: το ρατσισμό που υπάρχει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους χρόνια πάσχοντες, που οι περισσότεροι, είτε είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας, είτε οι τυχεροί που έχουν ενταχθεί στον αγορά εργασίας αναγκάζονται και κρύβουν το πρόβλημα τους -και πιθανώς δεν έχουν ούτε τις παροχές που έχουν βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και την ελληνικής, ούτε την εξέλιξη που θα είχαν στην εργασία τους, εάν δεν υπήρχε προκατάληψη από τους εργοδότες». Παράλληλα, προσθέτει, «θεωρώ ότι εκπροσωπώ τους έλληνες επιστήμονες που αναγκάστηκαν και μετανάστευσαν λόγω της αναξιοκρατίας της Ελλάδας», για να αναρωτηθεί: «Και όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, πώς είναι δυνατόν να θέλει να γυρίσει ο άλλος πίσω;»

***

πηγή: Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε, το πρωί της Πέμπτης 15/12/2016, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στην πύλη του εργοστασίου της εταιρείας Παπαστράτος – Philip Morris International, στον Ασπρόπυργο. Το αίτημα της κινητοποίησης ήταν η ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου, μέλους του σωματείου, ο οποίος απολύθηκε καταχρηστικά και πάσχει από σοβαρή νόσο (σκλήρυνση κατά πλάκας).

smt-apolimenos-sklirinsi-kata-plakasΟλόκληρη η ανακοίνωση που μοιράστηκε στους συναδέλφους βρίσκεται εδώ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, μέλη του επιχειρησιακού σωματείου της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, της διοίκησης του σωματείου της Wind και αλληλέγγυοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ενώ ήδη και άλλα εργατικά σωματεία και σύλλογοι ασθενών υιοθετούν αντίστοιχα ψηφίσματα καταγγελίας της στάσης της Παπαστράτος – Philip Morris International και συμπαράστασης προς τον συνάδελφο.

Η εργοδοσία, η οποία επανειλημμένα είχε αρνηθεί τη συνάντηση με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, προσήλθε (λόγω της μαζικότητας της κινητοποίησης που δε μπορούσε να αγνοηθεί) μέσω εκπροσώπου της για να ακούσει τα αιτήματά μας. Η «απάντηση» στο δίκαιο αίτημα της επαναπρόσληψης ήταν πως τάχα η εταιρεία δε γνώριζε για την ασθένεια του συναδέλφου. Μάλιστα, αφού πρώτα διαφημίστηκε το «κοινωνικό-ανθρώπινο» πρόσωπο της εταιρείας, ειπώθηκε πως η δημιουργία της θέσης εργασίας του συναδέλφου ήταν ένα «πείραμα» που απέτυχε! Όμως το ‘πείραμα’ που αποτυγχάνει κάθε μέρα και μάλιστα σε βάρος μας, είναι η εφαρμογή των βάρβαρων αντεργατικών και μνημονιακών μέτρων στους χώρους εργασίας!

Από την πλευρά μας ως Σωματείο δηλώνουμε πως ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων, τις απολύσεις και την αναλγησία της εργοδοσίας. Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι χρονίως πάσχοντες και όλοι οι εργαζόμενοι δε θα περιμένουν ευλαβικά να θυσιαστούνε στο βωμό της «ανάπτυξης» και της κερδοφορίας των πολυεθνικών.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.