ΣΑΔΑΣ “Νέος κύκλος της βίας; “

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Αθήνα 29 Μαρτίου 2017
Προς Τον Δήμο Νέας Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος
Για τα φαινόμενα εκτροπής στη Νέα Φιλαδέλφεια

Νέος κύκλος της βίας; 
Ένας νέος κύκλος βίας, με στόχο τον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η σημερινή κακοποιός δράση και οι απειλές δεν στρέφονται μόνον εναντίον της ηγεσίας της δημοτικής αρχής, του Δημάρχου ή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (που πρόσφατα και δημοσίως προπηλακίστηκε): στρέφονται πλέον και κατά των υπαλλήλων που αρνούνται να παρανομήσουν, απλώς για να διευκολύνουν την ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ 1924 Α.Ε.
Των προσφάτων επεισοδίων προηγήθηκε πέρσι ένα διάλειμμα ηρεμίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, που διευκόλυνε την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να ικανοποιήσουν τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για το γήπεδο.
Την σημερινή αναζωπύρωση, φαίνεται ότι προκάλεσε ένα τεχνικό, διοικητικό ζήτημα.
Θα αναφερθούμε σε αυτό συνοπτικά, γιατί το γενεσιουργό της εγκληματικής δράσης στη Νέα Φιλαδέλφεια φαίνεται ότι βρίσκεται αλλού.
Ένα τεχνικό ζήτημα;
Η σημερινή ένταση στην περιοχή, ήρθε σε συνέχεια του αιτήματος της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ να εγκρίνει ο Δήμος την υψομετρική μελέτη του δημόσιου χώρου που θα περιβάλλει το γήπεδο, για να την χρησιμοποιήσει για την αδειοδότηση της κατασκευής του γηπέδου.
Στον χώρο αυτό περιλαμβάνεται το συγκοινωνιακό έργο «Ταπείνωση και κάλυψη τμήματος οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια». Με αυτό θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα εισόδου στο γήπεδο.
Αρμόδια για την έγκριση της μελέτης αυτού του έργου είναι η Περιφέρεια. Όμως η Περιφέρεια έχει παραλάβει μόνον την προμελέτη του (από ιδιώτη μελετητή). Οριστική μελέτη του έργου δεν έχει υποβληθεί. Χωρίς την έγκριση οριστικής μελέτης του έργου από την Περιφέρεια, τα υψόμετρα του δημόσιου χώρου που θα περιβάλλει το γήπεδο δεν έχουν οριστικά καθοριστεί. Επομένως ο Δήμος δεν μπορεί ούτε γνωμοδοτικά -όπως είναι αρμόδιος- να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη, όπως αιτήθηκε η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, αφού η οριστική μελέτη του συγκοινωνιακού έργου παραμένει ανύπαρκτη.
 
Επιμονή και απειλές
Από το 2014 ο Δήμος έχει κάνει γνωστό στην ΔΙΚΕΦΑΛΟ τις προϋποθέσεις για έγκριση υψομετρικής μελέτης, ανάμεσα στις οποίες η έγκριση από την Περιφέρεια της οριστικής μελέτης για το συγκοινωνιακό έργο που αναφέρθηκε.
Δυο χρόνια μετά (2016) η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ επανήλθεκαι επιμένει να εγκρίνει ο Δήμος τα υψόμετρα του δημόσιου χώρου που θα περιβάλλει το γήπεδο, ενώ η οριστική μελέτη του χώρου παραμένει ανύπαρκτη. 
Στις 9.3.2017 κατατέθηκε από την ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ απειλητικό εξώδικο προς την Διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου στην οποία την καλεί να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις παρότι ο Δήμος της έχει επανειλημμένα και γραπτά υποδείξει (από το 2014 όπως είδαμε, έως την 21.2.2017) την νόμιμη οδό και έχει ζητήσει από τους επισπεύδοντες τα στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Για αυτή τη στοχοποίηση ακόμα και τεχνικών δημοτικών υπαλλήλων της Νέας Φιλαδέλφειας, εκτενώς αναφέρεται σε καταγγελία της η Ένωση Μηχανικών Δημοσίου Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, την οποία προσυπογράφουμε.
 
Ανακολουθίες της Περιφέρειας
Την 15.11.2016, η Περιφέρεια πληροφορεί τον Δήμο ότι τα υψόμετρα της ταπεινωμένης οδού καθορίζονται με την προμελέτη που έχει παραλάβει. Αντίθετα, την 19.10.2016, είχε ενημερώσει τον Δήμο ότι «ενδέχεται […] να υπάρξουν […] τροποποιήσεις ειδικά ως προς τα υψόμετρα της ταπεινωμένης οδού» κατά την έγκριση (από την Περιφέρεια) της οριστικής τους μελέτης. Παρόλα αυτά, ενημερώνει ταυτόχρονα ότι η έκδοση οικοδομικής άδειας για το γήπεδο προηγείται της έγκρισης αυτών των οριστικών υψομέτρων!
 
Το γήπεδο και ο Φούρνος του Χότζα.
Η μέθοδος κατασκευής στην οποία παραπέμπουν η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ και η Περιφέρεια είναι αυτή που έχει επιτυχώς εφαρμοστεί στον Φούρνο του Χότζα. Μόνο που εδώ, Φούρνος του Χότζα γίνεται η Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς επιμένουν να εκδοθεί πρώτα η άδεια του γηπέδου και μετά να προσαρμοστεί η Φιλαδέλφεια σε αυτό (αντί για το αντίθετο, όπως γενικά συμβαίνει κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών).
Ας εκπλησσόμαστε όμως, γιατί κάτι ανάλογο έγινε και με τη προσαρμογή ολόκληρου Νόμου με την προαποφασισμένη μορφή και μέγεθος του γηπέδου: με την νομοθέτηση του 2014, ο δημόσιος χώρος που το περιβάλλει προσαρμόστηκε σε αυτό. Προβλέφθηκαν έργα διαμόρφωσης των περιμετρικών οδών και πεζοδρόμων του γηπέδου και το ρυμοτομικό σχέδιο τροποποιήθηκε, καθ’ υπαγόρευση της μορφής και του μεγέθους του γηπέδου (αντί να συμβεί το αντίθετο).
Ευθύνες της Πολιτείας.
Όμως η κακοποιός δράση που επανειλημμένα εκδηλώνεται στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί φαινόμενο που προφανώς υπερβαίνει τις πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, αθλητικές, διοικητικές και αυτοδιοικητικές διαστάσεις της κατασκευής του γηπέδου.
Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ έχει ήδη αναφερθεί (27.6.16) στις υπεκφυγές της Περιφέρειας και στην εθελοτυφλία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να συναινέσουν και να συνδράμουν, διοικητικά και οικονομικά στις επιθυμίες της ΠΑΕ.
Πιο πάνω αναφερθήκαμε στην νομοθετική προσαρμογή το 2014, του ρυμοτομικού σχεδίου της Φιλαδέλφειας στα σχέδια της ΠΑΕ αντί για το αντίστροφο.
Σε αυτά συναθροίζονται:
Η ανακοίνωση του προέδρου της σημερινής Βουλής (κ. Κακλαμάνη) που (16.3.17), συμβάλλει στην στοχοποίηση του Δήμου, ενώ προφανώς δεν έχει ενημερωθεί για τους λόγους της καθυστέρησης στην αδειοδότηση του γηπέδου: δεν έχει καν φροντίσει να πληροφορηθεί ότι ο Δήμος ΔΕΝ έχει κάνει αποδεκτή την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την συγκεκριμένη μορφή και το μέγεθός του.
Τέλος, οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούν με εντυπωσιακή «ψυχραιμία», από το 2014 έως σήμερα, αιματηρά επεισόδια, προπηλακισμούς, χρόνιες απειλές κατά προσώπων και θεσμών, διάλυση ή ακύρωση Δημοτικών Συμβουλίων υπό την πίεση δήθεν φιλάθλων και παράπλευρη φασίζουσα δράση κατά του τοπικού χώρου και της κοινωνίας της Νέας Φιλαδέλφειας…
Το άθροισμα τέτοιων συμπεριφορών από μείζονες πολιτειακούς παράγοντες, καλλιεργούν την νοοτροπία του «κράτους εν κράτει» και ενθαρρύνουν αυτούς που σήμερα πρωτοστατούν στα φαινόμενα εκτροπής.
Αγώνας για τα κοινωνικά αγαθά, αγώνας για την πόλη.
Απέναντι στα φαινόμενα εκτροπής στη Νέα Φιλαδέλφεια, το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, συντάσσεται με αυτούς που προτάσσουν και αγωνίζονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την κατασκευή ενός γηπέδου εναρμονισμένου με την προστασία της ποιότητας της ζωής στην πόλη και με την διατήρηση των πολιτιστικών της αγαθών.
Στον αγώνα αυτό, οι εργαζόμενοι και η δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας δεν είναι μόνοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.