Ν. Μπελαβίλας: «Δεν υπάρχει σύμβαση για το Ελληνικό – δεν κυρώθηκε από τη Βουλή»
Συνεντεύξεις Τα πορίσματα και τις προτάσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΜ Πολυτεχνείου για την ενδεδειγμένη αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού ανέπτυξε ο καθηγητής του Ιδρύματος Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τις Αλεξάνδρα Χρηστακάκη – Τζούλυ Τσίγκα.
Την Κυριακή θα δώσουν τη δική τους απάντηση οι φορείς της περιοχής, συμμετέχοντας στη δημόσια συζήτηση με γενικό τίτλο «Το Ελληνικό δεν πουλήθηκε – Ο αγώνας συνεχίζεται», που οργανώνει η επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό.
«Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ο διάλογος για το Ελληνικό, τώρα, όπως διεξαγόταν το 2010» είπε ο κ. Μπελαβίλας επισημαίνοντας πως σήμερα είναι γνωστές – και στους νυν υπουργούς- οι προτάσεις του Τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας του ΕΜΠ (που ανέλαβε αυτό το έργο επειδή το ζήτησαν οι 4 Δήμοι της περιοχής), καθώς επίσης και τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί.
Μιλώντας για αυτά τα δεδομένα, ο καθηγητής του ΕΜΠ πρόταξε τρία σημεία.
Πρώτον, ότι «υπάρχει ζήτημα επικύρωσης από τη Βουλή». Όπως είπε ο κ. Μπελαβίλας, η σύμβαση δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή, άρα δεν υπάρχει.
Δεύτερον, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει απαντήσει στα ζητήματα ουσίας που άπτονται του διαγωνισμού (ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος, αλλαγή όρων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, κλπ).
Τρίτον, ότι «δεν έχει αξιολογηθεί η περιβαλλοντική μελέτη».
Μεταξύ άλλων ο κ. Μπελαβίλας ανέφερε ότι το σχέδιο της Lamda Development δεν έχει δημοσιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες οι ακριβείς προθέσεις της. Σημείωσε πως, βάσει των μελετών της «Ελληνικό ΑΕ», η εταιρεία θα μπορούσε να προβεί σε οικοδόμηση έως και τριών εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων!
Ως προς το χρηματικό σκέλος της «επένδυσης», ο καθηγητής του ΕΜΠ υπενθύμισε, επικαλούμενος παλιότερα ατάκα της νυν υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη, ότι το αντίτιμο της εκχώρησης του Ελληνικού, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, ήταν ίσο «με την αξία ενός οικοπέδου στον Ασπρόπυργο»!
«Στο Ελληνικό υπάρχει ήδη μια πόλη, δεν χρειάζεται να την κάνουμε μεγαλύτερη» είπε ο κ. Μπελαβίλας ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο των επιστημόνων του ΕΜΠ προβλέπει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, άφθονο πράσινο, αλλά και χώρους πολλαπλών χρήσεων, «χωρίς κανένα νέο κτήριο». Κι όλα αυτά, όπως είπε, με χαμηλό κόστος, το οποίο θα υπερκαλύπτουν τα έσοδα από τις διάφορες χρήσεις, που δεν θα νοθεύουν το χαρακτήρα του Πάρκου ως ουσιαστικού πνεύμονα πρασίνου και χώρου αναψυχής.
«Είναι λογικό να υπάρχει μαρίνα με ενοίκιο, είναι λογικό να υπάρχει μια συγκεκριμένη εμπορική ζώνη- με αναψυκτήρια, κλπ», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι το σχέδιο του ΕΜΠ είναι και ρεαλιστικό, αλλά και ευεργετικό για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
ενημέρωση από efsyn.gr
Σε παράλληλες πορείες κινείται η υπόθεση του δημόσιου φιλέτου των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Σήμερα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με τον επιχειρηματικό όμιλο υπό τη Lamda Development.
Την Κυριακή θα δώσουν τη δική τους απάντηση οι φορείς της περιοχής, συμμετέχοντας στη δημόσια συζήτηση με γενικό τίτλο «Το Ελληνικό δεν πουλήθηκε – Ο αγώνας συνεχίζεται», που οργανώνει η επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό.
Βασικό αίτημα είναι να καταργηθούν οι διατάξεις του νέου Ρυθμιστικού, που ψηφίστηκε στα τέλη του 2014 και προβλέπει παράδοση της έκτασης στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στη συζήτηση, που φιλοξενείται στο μουσείο ΠΟΛΚΕΟΑ, στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο, θα μιλήσουν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Ελένη Πορτάλιου και Νίκος Μπελαβίλας, ενώ έχουν κληθεί να παρουσιάσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, των κομμάτων και της αυτοδιοίκησης.
Αξονας συζήτησης είναι η μελέτη του εργαστηρίου αστικού περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου, που προβλέπει τη δημιουργία παράκτιου οικολογικού πάρκου στον χώρο του ΕΛΚΕΘΕ με ελεύθερη πρόσβαση, καθώς και διατήρηση ορισμένων κτιρίων του παλιού αεροδρομίου στα οποία θα στεγαστούν το αρχαιολογικό μουσείο Σαρωνικού και το μουσείο αεροπορίας.
Ο Ανατολικός Αεροσταθμός προτείνεται να αναδειχθεί σε συνεδριακό-εκθεσιακό κέντρο και να δημιουργηθεί ανοιχτός μητροπολιτικός πόλος με τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις.