ΑΡΑΓέΣ: Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ! Να μην αποσταλούν οι οφειλές των συναδέλφων!

Όπως έχει αναλυθεί από πολλές πλευρές η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου θα πλήξει τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των ασφαλισμένων πολλαπλώς. Οι διαρκείς κινήσεις της κυβέρνησης και των υπουργείων στην κατεύθυνση αυτής της εφαρμογής αποκαλύπτουν ολοένα και περισσότερες επιπτώσεις.

Την περασμένη βδομάδα το Υπουργείο Εργασίας ζήτησε να αποσταλούν στο ΚΕΑΟ οι οφειλές των συναδέλφων, ακόμα και αυτές που ανέρχονται σε ποσά κάτω του ορίου των 5.000 ευρώ. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ πήραν αρνητικές αποφάσεις ως προς το αίτημα του Υπουργείου, στην πράξη όμως το Υπουργείο μπορεί να παρακάμψει τις αποφάσεις τους. Η μεθόδευση αυτή δεν πρέπει να περάσει. Εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια μετατροπής του ασφαλιστικού συστήματος σε εισπρακτικό μηχανισμό, που δεν θα παίρνει υπόψη του τις δυνατότητες των ασφαλισμένων και τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Η γενικότερη σύνδεση του νέου υπερφορέα, του ΕΦΚΑ, με τις εφορίες κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Πριν 2 χρόνια ήταν η πρώτη φορά που οι συνάδελφοι που όφειλαν ακόμα και μικροποσά στο ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορούσαν να εισπράξουν επιστροφές φόρων από τις εφορίες. Η μεταβίβαση των στοιχείων στο ΚΕΑΟ θα σημάνει εισπρακτικούς αυτοματισμούς, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, πιθανότατα και χρημάτων από λογαριασμούς σε μεγάλη έκταση.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση από την παρέμβαση της ΑΣΜ στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, 14/12/2016

πηγή: Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Την Τετάρτη  14 Δεκεμβρίου 2016, η Ανοιχτή Συνέλευση έκανε παρέμβαση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς το ΔΣ, ώστε να εισηγηθεί την απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ και να ενημερωθούμε για την εξέλιξη των λοιπών θεμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Για την απόλυση συναδέλφου μηχανικού με σοβαρή ασθένεια από τον Παπαστράτο

Τον περασμένο Ιανουάριο η Παπαστράτος – Philip Morris απέλυσε εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο απολυθείς δικαιώθηκε και στις δύο φάσεις των τριμερών συναντήσεων, παρόλα αυτά η εταιρία αρνείται να τον επαναπροσλάβει, προφασιζόμενη ότι η απόλυση σχετίζεται με την απόδοσή του και όχι με την ασθένειά του (την οποία διατείνεται ότι δεν γνώριζε, αφού βέβαια πρώτα έλεγε ότι γνώριζε αλλά η απόλυση δεν έγινε για αυτό το λόγο). Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει κλιμάκωση των παρεμβάσεων για την υπόθεση.
Παραθέτουμε συνέντευξη του εργαζομένου στην ΕΡΤopen, καθώς και το δελτίο τύπου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησε στο εργοστάσιο της Παπαστράτος την προηγούμενη Πέμπτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΑΓέΣ: Μηχανικοί με μπλοκάκια ώρα μηδέν

πηγή: ΑΡΑΓέΣ

Τελειώνει η δέυτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη και η αγωνία για χιλιάδες συναδέλφους κορυφώνεται. Αν κάτι συζητιέται υπογείως σε όλες τις επιχειρήσεις που εργάζονται οιονεί μισθωτοί συνάδελφοι με μπλοκάκι είναι τι το ερώτημα: «Και τώρα τι κάνουμε;».

Χιλιάδες ατομικές συμβάσεις λήγουν στις 31.12.2016 παραμένει αίνιγμα για τους συναδέλφους το πως θα αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόταση της εργοδοσίας η οποία θα θέλει να υποστεί τις μικρότερες συνέπειες.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα και στις περιπτώσεις και εργασιακούς χώρους που υπάρχει οργανωμένη συνδικαλιστική παρέμβαση, η διεκδίκηση του να πληρώσουν οι εργοδότες τη διαφορά που θα προκύψει από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) γίνεται επί κινούμενης άμμου, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα υπολογίζονται και θα παρακρατούνται οι εργοδοτικές εισφορές. Εκτός αυτού, δεν έχει καταστεί σαφές ούτε εάν θα ισχύσουν οι «εκπτώσεις» της πρώτης μεταβατικής τριετίας, ούτε πώς θα υπολογίζονται, και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα το καθορίζει φαίνεται να πηγαίνει για το νέο έτος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι συνάδελφοι που βρίσκονται κατά μόνας να εργάζονται σε μικρότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν σημείο αναφοράς για να κρατήσουν το καθαρό μισθό τους άθιχτο.

Διαβάστε περισσότερα

Πώληση μονάδων και ορυχείων “φέρνει” η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη – Συζητήθηκε ήδη με την τρόικα

πηγή: energypress

Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα-ταμπού της πώλησης μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που επιβεβαιώνει την καταδίκη της επιχείρησης για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά λιγνίτη, υπόθεση που σέρνεται από το 2008.

Ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, η εξέλιξη υποβαθμίζει τη σημασία της μνημονιακής υποχρέωσης να ανοίξει η αγορά μέσω των δημοπρασιών πώλησης ρεύματος, και επαναφέρει ένα θέμα που ναι μεν είχε μπει στο περιθώριο, ουδέποτε όμως είχε φύγει από το τραπέζι: Τη “Μικρή ΔΕΗ” ή κάποια παραλλαγή της.

Κι αυτό καθώς μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που απορρίπτει την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν, το ζητούμενο δεν είναι πλέον η πρόσβαση τρίτων σε παραγόμενη από λιγνίτη ενέργεια. Το ζητούμενο είναι η απευθείας πρόσβαση στον ίδιο το λιγνίτη, δηλαδή σε μονάδες και ορυχεία.

Διαβάστε περισσότερα

Νέος γύρος διαμάχης για το κτηματολόγιο

Κορυφώνονται οι συζητήσεις για τη νέα μορφή του φορέα – Ανοίγουν άμεσα οι προσφορές για 26 συμβάσεις κτηματογράφησης

Την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν, εκτός απροόπτου, οι οικονομικές προσφορές για τις 26 από τις 32 συμβάσεις για τις οποίες δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις και που αφορούν το υπόλοιπο της κτηματογράφησης της χώρας.

Ανοίγουν από την ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο Χαρτογράφηση) εκτός απροόπτου, την προσεχή Δευτέρα οι οικονομικές προσφορές για τα 26 από τα 32 συνολικά έργα – συμβάσεις που αφορούν το υπόλοιπο της κτηματογράφησης της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή έχει «ανάψει» η συζήτηση για τη νέα μορφή της εταιρείας του κτηματολογίου.

Το σύνολο των 32 συμβάσεων είναι αρχικού προϋπολογισμού 460 εκατ. ευρώ, αν και η εκτίμηση είναι ότι οι εκπτώσεις που έχουν δοθεί μπορεί να μειώσουν το κόστος για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου κατά τουλάχιστον 30%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τις 26 συμβάσεις για τις οποίες δεν έχουν κατατεθεί ενστάσεις. Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να βρίσκεται η πιθανή χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στη φάση αυτή επικεντρώνεται και στη νέα μορφή που θα λάβει ο φορέας του κτηματολογίου. Η ευθύνη του νέου φορέα δεν θα είναι μόνον η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, αλλά και η λειτουργία του και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, με δεδομένο ότι καταργείται ένα σύστημα παγιωμένο, αυτό των υποθηκοφυλακείων, και χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα νέο.

Διαβάστε περισσότερα

Oι δανειστές ζητούν 35% περισσότερα έσοδα από το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι

Του Δημήτρη Κατσαγάνη από το capital.gr

Κατά 35%, ή 800 εκατ. ευρώ έσοδα, ζητούν οι δανειστές από την επιβολή των δύο νέων βασικών ασφαλιστικών “χαρατσιών” επί του εισοδήματος των επαγγελματιών από 1/1/2017.

Αυτό προκύπτει από την απαίτησή τους να συμπεριληφθούν στα εισοδήματα των επαγγελματιών  (αλλά και των αγροτών) τα οποία δηλώθηκαν το 2015 -επί των οποίων θα υπολογιστεί η εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ το 2017- και οι καταβολές τους για εισφορές κύριας σύνταξης και ΕΟΠΥΥ για το ίδιο έτος και όχι το καθαρό δηλωτέο εισόδημά τους, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου

Αν περάσει η απαίτηση των θεσμών, η βάση του υπολογισμού των εισφορών θα αυξανόταν από τα 4,8 δισ. ευρώ στα 7,7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου της (απερχόμενης) Διοικούσας του ΤΕΕ Ηπείρου-Λευκάδας για την επίσκεψη του κ. Σπίρτζη στα έργα της Ιόνιας Οδού

Το ΔΤ είναι ομόφωνο και ως προ το περιεχόμενο και ως προς την έκδοση του από την Διοικούσα, η οποία βεβαία θεωρείται απερχόμενη μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.

Αμπελογιάννη Βάσω, Αλεξ Μπέγκα
Μέλη της (απερχόμενης) Διοικούσας του ΤΕΕ Ηπείρου-Λευκάδας

Ιωάννινα,16/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ, 12/12/2016

πηγή: ΑΡΑΓέΣ

Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν από τους συναδέλφους που συμμετέχουν στην ΑΡΑΓέΣ, Π. Μούζιο και Α. Κολοβό, δύο προτάσεις. Οι προτάσεις συντάχθηκαν με τρόπο που να μπορούν να ψηφιστούν και από τα υπόλοιπα μέλη της ΔΕ όπως και έγινε. Συνοπτικά (επισυνάπτονται στο τέλος):

1) Δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από την περίοδο που δημιουργήθηκε η οφειλή.

2) Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης (2009-2016) να δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα στον ασφαλισμένο (με αίτησή του) να διαγράφει την οφειλή του (με αντίστοιχη απώλεια ασφαλιστικού χρόνου).

3) Το όριο οφειλών για να βγει κάποιος/α σε σύνταξη να πάει στις 25.000,00€ από 15.000,00€ που είναι σήμερα.

4) Να δίνεται επίδομα μητρότητας στις ασφαλισμένες ακόμη κι αν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα με οφειλές (ενώ μέχρι σήμερα αποκλείονται)

Διαβάστε περισσότερα

Απέρριψε το ΔΣ του ΕΤΑΑ το κυβερνητικό αίτημα για τη διαβίβαση οφειλών και κάτω των 5.000 στο ΚΕΑΟ

Την περασμένη Δευτέρα, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει θετικά για τη διαβίβαση οφειλκών και κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ, με βάση εισήγησης της Διεύθυνσης εισφορών, ώστε το αίτημα να πάει στο ΔΣ του ΕΤΑΑ στη συνέχεια. Το υπουργείο ζητάει μόνο γνωμοδοτικά όμως τη γνώμη του ΕΤΑΑ, και μπορεί και να το παρακάμψει. Ακολουθεί το αντίστοιχο έγγραφο

Η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ πήρε αρνητική εισήγηση στο ΕΤΑΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

4 από τα 6 μέλη της ΔΕ τοποθετήθηκαν στη λογική υποστήριξης της παλαιότερης απόφασης της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ με βάση την οποία συμφωνείται να μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ μόνο εργοδοτικές εισφορές και όχι φυσικών προσώπων.
Τα υπόλοιπα 2 από τα 6 παρόντα μέλη της ΔΕ (Μούζιος και Κολοβός) κατέθεσαν και μια επιπλέον τοποθέτηση στην οποία ανέφεραν συνοπτικά:
α) καμία οφειλή εισφορών στο ΚΕΑΟ οποιουδήποτε ύψους
β) το ΚΕΑΟ αποτελεί απαράδεκτο φορέα δήμευσης των όποιων ελάχιστων οικονομικών αποθεμάτων επιβίωσης διατηρούν οι ασφαλισμένοι καταδικάζοντάς τους σε μεγαλύτερη φτώχεια και ανέχεια από όση οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές έχουν επιβάλλει. Διεκδικούμε την κατάργησή του.

Στη συνέχεια, την περασμένη Τετάρτη, στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, με βάση ανάρτηση του εκπροσώπου των Νομικών (Δημ.Βερβεσός) συνέβησαν τα εξής:

“Με σημερινή απόφαση (κατά πλειοψηφία / μειοψήφισε ο Πρόεδρος και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου!!!) το ΔΣ/ΕΤΑΑ απεφάνθη αρνητικά επί της ζητηθείσας από το Υπουργείο απλής γνώμης για την έκδοση ΥΑ, με την οποία θα διαβιβάζονται προς το ΚΕΑΟ οφειλές ασφαλισμένων και κάτω των 5000€(!!!)
Προφανώς δεν δεσμεύεται το Υπουργείο από αυτή, αφού δεν απαιτείται κατά νόμω σύμφωνη γνώμη…”

 

1 2

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο