ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Σήμερα, μετά από πέντε χρόνια οξείας οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης και μετά την κυβερνητική αλλαγή που επήλθε στις 25 Ιανουαρίου 2015, η Ελλάδα  οφείλει να μετασχηματιστεί σε ένα νέο υπόδειγμα τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό. Ο μετασχηματισμός αυτός αποτελεί απαράβατο όρο για την επιβίωση της χώρας μας και προφανώς χαρακτηρίζεται από ποικίλες όψεις και προϋποθέσεις.

Αυτός, επομένως, είναι ο βασικός συλλογισμός που συνέχει την πρότασή μας: (α) απαιτείται ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και παραγωγικό υπόδειγμα το οποίο (β) επιβάλλει και προϋποθέτει έναν νέο τρόπο οργάνωσης και συμμετοχής των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων, ο οποίος με τη σειρά του (γ) απαιτεί έναν νέο τρόπο δόμησης και λειτουργίας των συλλογικών εκφράσεων αυτών των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτής της συλλογιστικής είμαστε υποχρεωμένοι κι εμείς, οι μηχανικοί, να δούμε υπό ολωσδιόλου διαφορετική οπτική τη θέση μας στις νέες κοινωνικοπολιτικές και παραγωγικές συνθήκες.

Και τώρα, τι κάνουμε;

Ακόμα και σε ένα πλαίσιο Κυβέρνησης της Αριστεράς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας. Η νέα Κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει μια θεσμική «ανάταση» και να μας δώσει τον χώρο για τη συλλογική υπεράσπιση των αιτημάτων μας, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αναθέσουμε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας σε αυτήν. Τώρα καλούμαστε με δυνατότερη φωνή να συλλογικοποιήσουμε την πολιτική μας πρακτική, να επεξεργαστούμε βαθύτερα τις διεκδικήσεις μας, να ενισχύσουμε την αυτοοργάνωση μας, να διεκδικήσουμε τα ήδη χαμένα κεκτημένα μας, που, πάντως, δεν θα μας χαριστούν «ανέξοδα» ή «εν μια νυκτί».

Το ΤΕΕ που ξέρουμε δεν μπορεί

Όσον αφορά την κοινωνική και παραγωγική παρουσία του, το ΤΕΕ που γνωρίζουμε υπήρξε επί μακρόν ένα κακομαθημένο Επιμελητήριο με παχυλό προϋπολογισμό, που του άρεσαν «τα πάρτι στο κατάστρωμα» και το οποίο δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά και αποτελεσματικά παρά μόνο με ελάχιστα και κατεπιλογή θέματα.

Στις τελευταίες εκλογές του ΤΕΕ, τον Νοέμβριο του 2013, η συμμετοχή των μηχανικών ήταν μικρότερη του 30%, μειωμένη ακόμα περισσότερο από τις εκλογές του 2010.

Είναι προφανές ότι το ΤΕΕ αφήνει αδιάφορους τους περισσότερους μηχανικούς. Επίσης είναι προφανές ότι η αδιαφορία αυτή δεν απασχολεί καθόλου, το αντίθετο μάλιστα, τις παρατάξεις που εδώ και δεκαετίες το ελέγχουν. Το ΤΕΕ λειτουργεί σαν κλειστό κλαμπ, όπου κυριαρχεί η αλλεργία στη συμμετοχή του μεγάλου χώρου των μηχανικών, οι προσωπικές πολιτικές, οι μικροπαραγοντισμοί και οι ιδιότυπες διαχωριστικές γραμμές (μικροί / μεγάλοι, δημόσιοι υπάλληλοι / ελεύθεροι επαγγελματίες, επαγγελματίες του συνδικαλισμού και της πολιτικής / ερασιτέχνες του συνδικαλισμού…) ως απότοκο μίας εντελώς αναποτελεσματικής και ανορθολογικής προσέγγισης. Ασφαλώς δεν θέλουμε να χρεώσουμε εξίσου αυτή την κατάσταση σε όλες τις παρατάξεις, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που ισχύει. Και, ας το πούμε καθαρά, αυτό που ισχύει δεν μπορεί να πάει πουθενά!

Συνεπώς συγκροτούμε μια νέα συλλογικότητα προς μια νέα εποχή

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο είμαστε μηχανικοί που θεωρούμε ότι η ανάγκη και η δυνατότητα για μια πραγματικά δημοκρατική και ριζοσπαστική παρέμβαση στον μαζικό μας χώρο είναι υπαρκτή και κρίσιμη. Συγκροτούμε μια νέα παράταξη γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής, για μια νέα ενωτική φωνή στον χώρο της Αριστεράς αλλά και στον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο των μηχανικών, με τρεις βασικούς στόχους:

(α)     να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των μηχανικών στις νέες συνθήκες και να διεκδικήσουμε την ενεργό συμμετοχή μας στη διαμόρφωση του νέου κοινωνικοπαραγωγικού υποδείγματος που, όπως ήδη εξηγήσαμε, «μοιραία» θα (πρέπει να) αναπτυχθεί,

(β)     να αντιπαρατεθούμε συγκρουσιακά με το κατεστημένο και τους μηχανισμούς μέσα στο ΤΕΕ, με στόχο να απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατική του καθήλωση και να αποκτήσει νέα πνοή με την ουσιαστική συμμετοχή ενός εκτεταμένου, υπαρκτού αλλά αόρατου μέχρι σήμερα, έμψυχου δυναμικού που μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων με νέες ιδέες και διάθεση για προσφορά και, τέλος,

(γ)     να συνεκφράσουμε και να συνκινητοποιηθούμε με όλους τους μηχανικούς που δίνουν πραγματικό αγώνα για την επαγγελματική τους επιβίωση και για τα επαγγελματικά, εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ξεκινάμε αρκετοί αλλά γνωρίζουμε καλά ότι χρειάζονται πολλοί περισσότεροι˙ γι’ αυτό η κίνησή μας δεν είναι διασπαστική («μία ακόμα παράταξη») αλλά αυθεντικά ενωτική, απευθυνόμενη προς κάθε έναν και κάθε μια που συμφωνεί μαζί μας ότι οι καιροί παραέγιναν απαιτητικοί για να μένουμε αδρανείς και εφησυχασμένοι.

 Υπογράφουν:

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
1 ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΜΑΝΟΣ ΜΜ
2 ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΒΙΛΜΑ ΑΜ
3 ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΜ
4 ΑΔΡΑΚΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΜΜΥ
5 ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΕΛΛΥ ΜΜ
6 ΑΜΠΕΛΙΩΤΟΥ – ΣΦΟΥΝΤΟΥΡΗ ΡΑΝΙΑ ΑΜ
7 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΗΜΜΥ
8 ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΤΜ
9 ΑΡΓΥΡΗ ΒΑΣΩ ΠΜ
10 ΑΡΩΝΗΣ ΧΑΡΗΣ ΑΤΜ
11 ΒΑΧΑΒΙΟΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΜ
12 ΒΕΛΕΓΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΜΜΥ
13 ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΜ
14 ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΜΜΥ
15 ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΜ
16 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΜ
17 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΣΩΝ ΜΜ
18 ΓΚΙΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΜ
19 ΓΡΗΓΟΡΑΚΗ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΑ ΠΜ
20 ΔΑΓΡΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΜ
21 ΔΑΛΑΚΟΓΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΜ
22 ΔΑΛΑΚΟΓΛΟΥ ΣΜΑΡΩ ΑΜ
23 ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΧΜ
24 ΔΗΜΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΜ
25 ΔΡΑΤΣΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΠΜ
26 ΖΑΛΑΧΩΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΜ
27 ΖΑΛΑΧΩΡΗ ΙΩΑΝΝΑ
28 ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΑΚΗΣ ΠΜ
29 ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΜ
30 ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΜ
31 ΖΑΧΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΜ
32 ΖΙΩΓΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΜ
33 ΘΕΡΙΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΤΜ
34 ΘΗΒΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΥ
35 ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΤΕΡΕΖΑ ΑΤΜ
36 ΚΑΪΜΑΚΗ ΝΤΟΡΑ ΑΜ
37 ΚΑΛΔΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ ΗΜΜΥ
38 ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΧΑΡΑ ΠΜ
39 ΚΑΛΥΒΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΜΜ
40 ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΦΕΝΙΑ ΠΜ
41 ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΜ
42 ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΔ
43 ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΤΗΣ ΠΜ
44 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΔΟΥ ΕΥΑ ΑΜ
45 ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΜ
46 ΚΑΤΣΙΒΕΛΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΗΜΜΥ
47 ΚΟΡΦΙΑΤΗ ΑΙΓΛΗ ΗΜΜΥ
48 ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΜΜΥ
49 ΚΟΥΚΟΥΤΟΣ ΜΑΝΟΣ ΗΜΜΥ
50 ΚΟΥΝΕΝΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ ΝΜΜ
51 ΚΟΥΣΙΑΝΤΖΑ ΜΑΓΔΑ ΑΜ
52 ΚΟΥΤΣΟΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΜ
53 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΜ
54 ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΜ&ΤΥ
55 ΛΑΖΑΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΜ
56 ΛΑΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΜ
57 ΛΑΛΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΜ
58 ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΠΜ
59 ΛΕΜΑΝΗ ΡΕΝΑ ΠΜ
60 ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΠΑΝΟΣ ΗΜΜΥ
61 ΛΙΒΕΡΕΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΜ
62 ΜΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΜ
63 ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΜ
64 ΜΑΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΜ
65 ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΗΜΜΥ
66 ΜΗΛΙΩΝΗ ΒΑΣΩ ΠΜ
67 ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΑΡΗΣ ΠΜ
68 ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΠΜ
69 ΜΠΕΝΝΙΝΓΚ ΚΩΣΤΗΣ ΑΜ
70 ΜΩΣΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΜ
71 ΝΙΑΚΑ ΜΑΡΙΑ ΠΜ
72 ΝΤΑΛΛΑ ΝΑΣΙΑ ΜΜ
73 ΞΑΝΘΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ ΑΤΜ
74 ΟΥΖΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΜ
75 ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΜ
76 ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΜΜΥ
77 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΜ
78 ΠΑΠΑΤΖΑΝΗ ΕΥΑ ΑΜ
79 ΠΑΤΟΥΧΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΜ
80 ΠΑΤΣΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΜ
81 ΠΕΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΗΜΜΥ
82 ΡΑΙΔΟΥ ΡΕΝΑΤΑ ΗΜΜΥ
83 ΡΑΧΜΑΝΗ ΑΝΘΗ ΠΜ
84 ΡΙΖΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΜ
85 ΣΑΚΑΡΕΛΗ ΑΡΕΤΗ ΠΜ
86 ΣΑΡΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΜ
87 ΣΙΑΗΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΗΜΜΥ
88 ΣΚΑΡΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΗΜΜΥ
89 ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΜ
90 ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ-ΚΑΜΗΝΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΧΜ
91 ΣΩΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΩΡ.Μ
92 ΤΑΡΟΥΣΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΗΜΜΥ
93 ΤΡΙΨΙΓΑΛΑ ΒΕΝΙΑ ΠΜ
94 ΤΣΕΚΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΜ
95 ΦΑΦΑΛΗ ΜΑΡΙΑ ΑΜ
96 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ ΧΜ
97 ΨΑΘΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΤΜ

 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ