Από την κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας της 16/6/2015

Τα συμπεράσματα της συνάντησης των αντιπροσώπων των μηχανικών με τον Στρατούλη…

ακούστε το ηχητικό : 

Μετά από μήνες εμπαιγμού από την κυβέρνηση τελικά οι αυξήσεις του 2011  δεν καταργούνται. 

Θα δοθεί μόνο η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία και αυτό μόνο για το 2015-2016 και μόνο για όσους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Η ανωτέρω εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική για τον κλάδο. Οι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν και μάλιστα αναδρομικά τις μνημονιακές αυξήσεις με μόνη ελάφρυνση την δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας με εφαρμογή για μόνο 2 χρόνια. (και αυτό προφανώς για να μην μας πέσουν βαριά τα αναδρομικά).

Εξάλλου η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ισοδυναμεί με έμμεση μείωση συντάξεων αφού ο ασφαλισμένος αν θέλει να πάρει το σύνολο της σύνταξης θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσει τα αντίστοιχα ποσά.

Σε ένα κλάδο που από το 2008 βρίσκεται σε διαρκή ύφεση η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα. 

katargisi

 

3 Σχόλια

 • Χαιρετισμούς από τη Θεσσαλονίκη.
  Ένας φίλος που δεν έχει να πληρώσει και δεν πληρώνει μου είπε; ¨Δεν πειράζει, αρκεί να μείνουμε στο ευρώ”.
  Κι ένας συνάδλεφος που δεν πληρώνει γιατί “πληρώνει” ακόμα το δημόσιο είπε; “Αρκεί να τα βρούμε κάπως στη διαπραγμάτευση, να μη μας βομβαρδίσουν”.
  Από τη μια είναι να λες πως μάταιοι οι κλαδικοί αγώνες, αν δεν έχουμε πολιτική λύση να φύγει το μνημόνιο.
  Από την άλλη είναι να λες πως μάταιο να περιμένεις λύση πολιτική και το μόνο που απομένει είναι κλαδικοί αγώνες και δηλαδή, σκληροί ταξικοί αγώνες…
  Αλλιώς, καλό κουράγιο σε΄όλους μας.

 • ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  Αποτελεί μεγάλη παγίδα ο χαρακτηρισμός από συνάδελφο στο 1,57 του ηχητικού ότι είναι θετική η ρύθμιση για μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών. Ξεχνάμε ότι αυτό συνοδεύεται με την γραπτή συναίνεση του ασφαλισμένου για μείωση των αποδοχών της σύνταξης (όταν και εφόσον λάβουμε). Είναι τραγικό λάθος να μη σκεφτόμαστε το μέλλον αλλά μόνο το παρόν. Η λύση για ένα ταμείο που κάποτε ήταν πλούσιο είναι κατάργηση των αυξήσεων και επιστροφή των κλεμμένων χρηματιστηρίου, PSI πίσω σε βάθος χρόνου όταν η οικονομία θα ανακάμψει με νόμο της κυβέρνησης. Λύσεις υπάρχουν (βλ ΕΡΤ). Αν η τωρινή κυβέρνηση δε συμφωνεί με τον αντιμνημονιακό νόμο, θα πρέπει χωρίς αναστολές να τον καταργήσει και να μη κρύβεται πίσω από τη πρόφαση ότι οι προηγούμενοι την ψήφισαν. Διαφορετικά συμφωνούν ανοιχτά μαζί τους.

 • Αγαπητέ συνάδελφε Πολιτικέ Μηχανικέ. Είπες: “Αν η τωρινή κυβέρνηση δε συμφωνεί με τον αντιμνημονιακό νόμο, θα πρέπει χωρίς αναστολές να τον καταργήσει και να μη κρύβεται πίσω από τη πρόφαση ότι οι προηγούμενοι την ψήφισαν. Διαφορετικά συμφωνούν ανοιχτά μαζί τους.”
  Σωστά το είπες και σωστά το απάντησες – εκ του αποτελέσματος, συμφωνούν ανοιχτά μαζί τους.
  Το που πηγαίναμε (λόγω σαφούς ανικανότητας, ίσως και λόγω πρόθεσης κάποιων και πάντως σίγουρα λόγω της σαφούς αγκύλωσης στον ευρωμονόδρομο -ΤΙΝΑ κάνουμε), ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού, αρκεί να ήθελε κανείς να δει.
  Άλλο βέβαια που αυτές τις μέρες γέμισε το πεζοδρόμιο με Συριζαίους που έπεσαν απο΄τα σύννεφα. “Σύντροφοι” Συριζαίοι, όσοι τυχόν ακούτε, (το σύντροφοι πλέον κατ ευφημισμό λόγω ιστορίας). Μη γελιέστε, ποτέ δεν ήσασταν στα σύννεφα, μια ζωή στα πεζοδρόμια ήμασταν μαζί. Και τώρα λοιπόν που πέσατε απ τα σύννεφα, αποφασίστε ποια πεζοδρόμια θα διαβείτε τώρα.

  ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

  Αύριο έχει απεργία η ΑΔΕΔΥ. Νομίζω ωστόσο ότι ο κόσμος είναι μουδιασμένος και η σύγχυση είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Οι οριακές στιγμές είναι φευγαλέες – δεν ξανάρχονται, ούτε περιμένουν να συνέλθουμε. Η ανυπαρξία σοβαρού αριστερού πολιτκού υποκειμένου χαρακτήρισε την σφοδρή ήττα και την εθελούσια υποταγή – που ας μη γελιόμαστε, θα καταπιεί το κόμμα που την έφερε.
  Η φιλότιμη παραταξιακή κλαδική δραστηριότητα, ή ακόμη και οι έντονοι ταξικοί αγώνες, (αν αξιωθούμε), είναι αδύνατο να μετεξελιχθούν σε θετική υπέρβαση των εφιαλτικών συνθηκών, αν δεν υπάρξει ένα σύγχρονο και ισχυρό απο΄κάθε άποψη αριστερό υποκείμενο με καθαρό όραμα και με έμπρακτα δημοκρατική δομή και λειτουργία. Είμαστε μάλλον πολύ μακριά ( ή μήπως όχι;) …οπότε… καλό μας κουράγιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.