Τσιρώνης: Αξιοποίηση του Ελληνικού με βάση την πρόταση του ΕΜΠ

Θετική εντύπωση μας προκαλεί η δήλωση του Υπουργού Γ. Τσιρώνη πως προκρίνει την πρόταση του ΕΜΠ για το Ελληνικό. Θα μας επιτραπεί να είμαστε δύσπιστοι βέβαια, καθώς την υπόθεση χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έκανε τα πάντα το προηγούμενο διάστημα για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της μελέτης του ΤΕΕ για το Ελληνικό και την εκτίμησή του. Ελπίζουμε η λύση αυτή όντως να προκριθεί και να μην προχωρήσει η υλοποίηση της εκχώρησης του Ελληνικού σε fast track επενδύσεις του ομίλου Λάτση.

πηγή: Καθημερινή

Την ανάπλαση του Ελληνικού με βάση την πρόταση του ΕΜΠ και όχι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση της έκτασης, με βάση την πρόταση του Πολυτεχνείου, που είναι η μόνη πραγματικά καλή λύση η οποία εδώ και δεκαετίες παραγνωρίζεται», ανέφερε.

Ο κ. Τσιρώνης απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε στη Βουλή για την ακύρωση των περισσότερων διαγωνισμών ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) για τα απορρίμματα. «Υποδείξτε μου μια χώρα του αναπτυγμένου καπιταλισμού, που να υποχρεώνει τους δήμους με συμβάσεις 28 ετών για να δίνουν σύμμεικτα απορρίμματα σε μεγαλοεργολάβους με 60-100 ευρώ τον τόνο», ανέφερε. Παράλληλα όμως παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο νέος εθνικός σχεδιασμός στη βάση του οποίου θα ακυρωθούν τα ΣΔΙΤ είναι νομικά αδύναμος, καθώς ανακοίνωσε την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα απόβλητα.

Επίσης, ανέφερε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση σειρά σχεδίων νόμου: για την επίσπευση της εκπόνησης, ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών, τους δασικούς συνεταιρισμούς, την τροποποίηση του ν.4178/13 για τα αυθαίρετα, την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο προανήγγειλε την αναθεώρηση της δασικής νομοθεσίας, της νομοθεσίας για το κυνήγι, της χωροταξικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές. «Επιτέλους θα είναι βιώσιμες γιατί είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την προστασία των Natura, καθώς μέχρι τώρα γινόταν με ευρωπαϊκούς πόρους».

Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου βρέθηκε πολύ χαμηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού, πιο κάτω ακόμα και από αμφισβητούμενης χρησιμότητας νομοθετήματα όπως η ταυτότητα κτιρίου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.