Αποδόσεις ρεκόρ για τις ΑΠΕ σε Βρετανία και Σουηδία, και η συσχέτιση με την Ελλάδα

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασαν την ηλεκτροπαραγωγή του άνθρακα στη μεγάλη Βρετανία το 2ο εξάμηνο του 2015, ενώ τα αιολικά της Δανίας έφτασαν στο 140% της ζήτησης, στις 9 Ιουλίου. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να καλύψουν ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των αναγκών, ειδικά αν υπάρξουν μεσοπρόθεσμες επενδύσεις και στη βελτίωση των τεχνολογιών τους. Μεσοπρόθεσμες επενδύσεις που όμως έρχονται συχνά σε αντίθεση με τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα των παγκόσμιων ενεργειακών κολοσσών που δεν ευνοούνται από ανακατατάξεις τέτοιου μεγέθους. Την ίδια στιγμή, δυστυχώς, στην Ελλάδα το ζήτημα των ΑΠΕ και του περιορισμού του λιγνίτη συνδέεται ευθέως με την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας, και το “ενεργειακό Μάαστριχτ” που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην παρούσα συγκυρία. Η απομάκρυνση της πιθανότητας άμεσης πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, δεν βγάζει τη συζήτηση στην Ελλάδα εκτός αυτού που πλαισίου.

Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν για πρώτη φορά τον άνθρακα στη Βρετανία

πηγή: econews

Φωτοβολταϊκά και αιολικά χάρη και στη βοήθεια του καιρού ξεπέρασαν για πρώτη φορά τον άνθρακα στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της Βρετανίας με 25% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου.

Η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 51,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 με τα φωτοβολταϊκά να καταγράφουν εκρηκτική άνοδο 115% και τα αιολικά να αυξάνονται κατά 65,2% κυρίως χάρη στα υπεράκτια πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στο «Νησί».

Η βιοενέργεια αυξήθηκε κατά 26,2% χάρη στη νέα μονάδα του Ντραξ η οποία υποκατέστησε τον άνθρακα με πριονίδια.

Η δυναμική παρουσία των ΑΠΕ στη Βρετανία καταγράφεται σε μια δύσκολη φάση για τον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας μετά την απόφαση της κυβέρνησης Κάμερον να καταργήσει τις επιδοτήσεις προς τα χερσαία αιολικά πάρκα και να τις μειώσει σημαντικά για τα φωτοβολταϊκά.

Τουλάχιστον η ζήτηση για άνθρακα μειώνεται σε όλο τον κόσμο από το 2013 και μετά με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 50 δολάρια ανά τόνο έναντι 65 δολάρια ανά τόνο.

*****************************************************************

Στο 140% έφτασαν τα αιολικά της Δανίας στις 9 Ιουλίου

πηγή: energypress

Οι έντονοι άνεμοι που επικράτησαν στις αρχές του Ιουλίου στη Δανία οδήγησαν τα αιολικά πάρκα σε τόσο μεγάλη παραγωγή που όχι μόνο κάλυψαν τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά παρήγαγαν και περίσσευμα που εξήχθη στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Πιο αναλυτικά, στις 9 Ιουλίου, τα αιολικά κάλυψαν το 140% της εγχώριας ζήτησης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο δικτυακό τόπο energinet.dk.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τις ώρες του ρεκόρ τα αιολικά πάρκα δεν λειτουργούσαν καν στη μέγιστη ονομαστική ισχύ των 4,8 gigawatt.

Μέσω των διεθνών διασυνδέσεων, το 20% του πλεονάσματος εξήχθη στη Σουηδία, ενώ το υπόλοιπο 80% μοιράστηκε ανάμεσα στη Γερμανία και τη Σουηδία, η οποία μπορεί να αποθηκεύει την ενέργεια σε αντλησιοταμιευτικά για μελλοντική χρήση.

Το ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από αιολικές μονάδες «δείχνει ότι ένας κόσμος που τροφοδοτείται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν είναι απλά φαντασία» σχολίασε ο Όλιβερ Τζόι, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας.

Στη Δανία, πρωτοπόρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα αιολικά πάρκα καλύπτουν σήμερα σχεδόν το 30% των εγχώριων αναγκών. Μέχρι το 2035 το ποσοστό προγραμματίζεται να αυξηθεί στο 84%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.