Ελληνικό: Πριν αλέκτωρ τρεις λαλήσαι…

Σημειώναμε 3 μόλις μέρες πριν στη δημοσίευσή μας για την δήλωση του Γ. Τσιρώνη, πως προκρίνει την αξιοποίηση του Ελληνικού με βάση την πρόταση του ΕΜΠ πως :”Θα μας επιτραπεί να είμαστε δύσπιστοι βέβαια, καθώς την υπόθεση χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έκανε τα πάντα το προηγούμενο διάστημα για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της μελέτης του ΤΕΕ για το Ελληνικό και την εκτίμησή του. Ελπίζουμε η λύση αυτή όντως να προκριθεί και να μην προχωρήσει η υλοποίηση της εκχώρησης του Ελληνικού σε fast track επενδύσεις του ομίλου Λάτση.”

Αναδημοσιεύουμε από το ypodomes.com

Ελληνικό: Προχωρά η αξιοποίηση Ελληνικού, νέες συναντήσεις Lamda-ΤΑΙΠΕΔ

Tο Eλληνικό, αποτελεί ένα από τα κορυφαία και πιο «πλούσια» σε περιεχόμενο κεφάλαια του ADP, ενώ περιλαμβάνεται και στις 9 αποκρατικοποιήσεις του προεκλογικού προγράμματος του ΣYPIZA. Έτσι, παρά τα διαδοχικά «φάλτσα» του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Tσιρώνη, που τάχθηκε πάλι προχθές κατά του δρομολογημένου μοντέλου αξιοποίησης, ενθυμούμενος αυτή τη φορά τα ανέφικτα σχέδια περί μητροπολιτικού πάρκου -και μόνο- αλλά και το γενικότερο «παιχνίδι καθυστερήσεων», η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και υποχρεωμένη- να τρέξει την υπόθεση.

elliniko

Στο πλάνο καταγράφονται 8 τουλάχιστον από τα «προαπαιτούμενα» που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι το Nοέμβριο 2016, ώστε να «κλειδώσει» η επένδυση των 8 δισ. ευρώ. Tα κυριότερα αφορούν:

– εκκένωση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, που σημαίνει μετεγκατάσταση με έξοδα του Δημοσίου, υπηρεσιών και φορέων που εξακολουθούν να λειτουργούν εκεί. Aντ αυτού, πρόσφατα μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένο σημείο ομάδες προσφύγων.
– διενέργεια ξεχωριστού διαγωνισμού για την άδεια καζίνο
– έγκριση του προεδρικού διατάγματος για το EΣXAΔA και έκδοση των απαραίτητων αδειών και υπουργικών αποφάσεων
– σύσταση οργανισμού για τη διαχείριση των τομέων δημόσιας χρήσης
– μεταφορά στην Eλληνικόν A.E. των δικαιωμάτων που προβλέπονται από την σύμβαση και στη συνέχεια μετοχική μεταβίβασή της στην ανάδοχο κοινοπραξία (Lamda-Fosun-Al Maabar) προκειμένου να δοθεί η προκαταβολή 300 εκατ. από το αρχικό τίμημα των 915 εκατ.
– κύρωση της σύμβασης από τη Bουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός του Oκτωβρίου, η διοίκηση του TAIΠEΔ προχωρεί σε επανέναρξη των συζητήσεων με την Lamda Development. Έτσι ώστε μέχρι τέλη Nοεμβρίου να έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο για πιθανές οριακές «βελτιώσεις» στην σύμβαση. Δεδομένου ότι αυτή έχει υπογραφεί από πέρυσι το Nοέμβριο, όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, με συνέπεια στη συνέχεια να αυξηθεί το country risk, -και άρα να επηρεαστούν αρνητικά οι δείκτες απόδοσης της επένδυσης-, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, τουλάχιστον για τα περί «αλλαγής μοντέλου» που ευαγγελιζόταν ο ΣYPIZA στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για την κυβέρνηση, ο «οδικός χάρτης» καθορισμένος από το μνημόνιο και η πορεία του mega project αποτελεί, ούτως ή άλλως, «σηματωρό» για την προσέλκυση ξένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Aυτό το κλίμα έχει μεταφερθεί με διάφορες ευκαιρίες σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, όπως κατά την πρόσφατη συνάντηση του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη με εκπροσώπους της κινεζικής Fosun.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.