Ενημέρωση από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (Α/ΤΕΕ) 1/11/2015

Η Ειδική συνεδρίαση της 1/11/2015 της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Α/ΤΕΕ) ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στο ασφαλιστικό ζήτημα, τόσο σε σχέση με την κατάργηση της δυνατότητας επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, όσο κυρίως ενόψει  της κατάθεσης, στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης, συνολικού νομοσχεδίου αναμόρφωσης του ασφαλιστικού, που θα περιλαμβάνει : ενοποίηση ταμείων, μετατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαιλαιοποιητικό, νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων κα.

atee

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης κατατέθηκαν προς ψήφιση, ως βάση συζήτησης, πέντε (!!!) διαφορετικά πλαίσια :

1) Ένα της επιτροπής που είχε συσταθεί από την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ,με παρουσία σχεδόν όλων των παρατάξεων,

2) Ένα από τον χώρο της ΔΑΠ/ΔΚΜ,

3) Της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών,

4) Της Πανεπιστημονικής και

5) Της διασπασμένης ΔHΣYΜ (ΠΑΣΚ κα).

Το πλαίσιο της επιτροπής ασφαλιστικού του ΤΕΕ κινείται σε δύο κυρίως επίπεδα : 1) Στην αποτροπή της ενοποίησης και 2) Στην αλλαγή του τρόπου καθορισμού των εισφορών με έναν αναλογικό τρόπο. Σε γενικές γραμμές ,αποτελούσε ένα ελάχιστο κοινό πλαίσιο θέσεων και διεκδικήσεων, επί του οποίου μπορούσε να χαραχθεί μια στρατηγική άμεσης αντίδρασης στην επικείμενη αλλαγή του ασφαλιστικού.

Το πλαίσιο της ΔΑΠ/ΔΚΜ ουσιαστικά εκινείτο στην κατεύθυνση της μετατροπής του ταμείου σε επαγγελματικό, ιδιωτικού χαρακτήρα, έξω από το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πλαίσιο της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανιικών έβαζε με μαχητικό τρόπο, τόσο ζητήματα αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού (αναδιανεμητικός VS κεφαιλαιοποητικός χαρακτήρας), όσο και ένα πιο διεκδικητικό πλαίσιο κινήσεων ανακούφισης των μηχανικών (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μειώσεις εισφορών κτλ).

Το πλαίσιο της Πανεπιστήμονικής  αποτελείτο  από την γνωστή λογική, εντός του υπάρχοντος συστήματος δεν γίνεται να υπάρξει λύση κτλ.

Τέλος το πλαίσιο των προερχόμενων από την ΔΗΣΥΜ, έβαζε μπροστά τα περισσότερα από τα κρίσιμα ζητήματα του ασφαλιστικού, χωρίς όμως να θέτει με ικανοποιητικό τρόπο θέματα όπως: πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (τίθεται εμμέσως μέσω της λειτουργίας του κλάδου ειδικών παροχών) και το θέμα της απεμπλοκής από την Τράπεζα Αττικής, αγνοώντας την απολύτως αποτυχημένη μέχρι τώρα πορεία της επένδυσης από την πλευρά του ΤΣΜΕΔΕ (420 εκ €μέχρι σήμερα την ώρα που τα stress tests ανεβάζουν το ύψος της απαιτούμενης ανακεφαλαίωσης από 800-1000 εκ €).

Τελικά μετά από μια σειρά τεσσάρων απανωτών ψηφοφοριών, υπερψηφίστηκε το πλαίσιο ΔΗΣΥΜ,ως βάση συζήτησης. Οι αντιπρόσωποι της ΤΟΜΗΣ στηρίξαμε μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς, τόσο το πλαίσιο της επιτροπής ασφαλιστικού του ΤΕΕ όσο και της Συσπείρωσης ( με βάση τον κανονισμό της Α/ΤΕΕ,υπάρχει αυτή η δυνατότητα).

Στην τελευταία ψηφοφορία μεταξύ των πλαισίων ΔΗΣΥΜ και Επιτροπής Ασφαλιστικού του ΤΕΕ, η ΔΗΣΥΜ υπερίσχυσε με 39-37. Συνάδελφοι από την Συσπείρωση ζήτησαν επανακαταμέτρηση, αυτό δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο της  ΑΤΕΕ, και προκρίθηκε ως βάση συζήτησης το πλαίσιο που επικράτησε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι περισσότεροι αντιπρόσωποι αποχώρησαν, με εμφανή πλέον την απώλεια της απαρτίας και την συνακόλουθη αδυναμία λήψης οποιασδήποτε απόφασης.

Επρόκειτο για μια ακόμη τραγική συνεδρίαση της Α/ΤΕΕ, που ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε, αναλώθηκε το όργανο και πάλι σε απανωτές ψηφοφορίες,διαδικαστικά θέματα και εν τέλει απομείνανε στην αίθουσα περί τους 30 αντιπροσώπους, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει το ασφαλιστικό και το κυρίαρχο στοιχείο για το ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ, είναι η αποτροπή της ενοποίησης. Είναι σαφές ότι αν η ενοποίηση συντελεστεί τελικά, θα μιλάμε για ένα ριζικά διαφορετικό πλαίσιο πάνω στα ασφαλιστικά κι επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ζητήματα όπως οι μειώσεις/αυξήσεις εισφορών, κλάδος ειδικών παροχών, εγγυοδοσία κα, πλέον δεν θα υφίστανται διακριτά , παρά μόνο ως υποσύνολο εντός ενός ταμείου γίγας.

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν.

Download (PDF, 165KB)

Download (PDF, 201KB)

Download (PDF, 50KB)

Download (DOC, 40KB)

Download (PDF, 240KB)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.