Εξελίξεις στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ για την τράπεζα Αττικής

Την Δευτέρα 16/11 έγινε Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ και μεταξύ άλλων συζητήθηκε (και κατέληξε σε ψηφοφορία) η συμμετοχή του ταμείου στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attika Bank.

Η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα φτάσει το ποσό των 748 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε ότι θα συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση. Για την συμμετοχή του έβαλε ένα κάτω και ένα άνω όριο. Το κάτω όριο είναι το 34% και το άνω όριο είναι το 51%. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ταμείου θα είναι από 254 εκατ. ευρώ έως 381 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ έχει συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα, όπως η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα από το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ.

Σε σχέση με τη συζήτηση και την ψηφοφορία, από τα 6 μέλη που συμμετείχαν τα 4 ψήφισαν ΥΠΕΡ και τα 2 ΚΑΤΑ. Οι δύο αρνητικές ψήφοι ήταν των Ανδρέα Κολοβού, ενός εκ των εκπροσώπων του ΤΕΕ, και Παναγιώτη Μούζιο, εκ μέρους της ΕΜΔΥΔΑΣ (συνδικάτο Μηχανικών υπαλλήλων Δημοσίου), οι οποίοι κατέθεσαν και το παρακάτω κείμενο.

attica_bank
********************************************************

Αιτιολόγηση αρνητικής ψήφου στην επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank

                                                                           16-11-2015

Προκειμένου να αποτυπωθεί, με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια η αρνητική ψήφος μας, στην απόφαση της Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ τη σχετική με την επικείμενη ΑΜΚ της Attica Bank, καταγράφουμε όσο πιο συμπυκνωμένα τα παρακάτω:

        α.  Η “λεγόμενη’’ επένδυση του Ταμείου στην Τράπεζα Αττικής από το 1997 μέχρι σήμερα, δεν παρέχει τα χαρακτηριστικά επένδυσης αφού αφενός μεν η απόδοση μέχρι σήμερα περιορίζεται στο ποσό των 10 εκ. € που επανεπενδύθηκαν με αγορά νέων μετοχών, αφετέρου το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στο Ταμείο να διαχειριστεί τις μετοχές του (πώληση – αγορά) σύμφωνα με το συμφέρον του κάθε φορά. Καταλήγει συνεπώς απλά μόνιμος χρηματοδότης της Τράπεζας και μόνο, έχοντας μέχρι σήμερα καταβάλει 430 εκ. €.

        β.  Η κατάσταση συνολικά του Τραπεζικού συστήματος της χώρας είναι πλήρως αδιαφανής, τα τελευταία δε μνημονιακά χρόνια ο έλεγχος έχει μεταφερθεί πλήρως στο ‘’ιερατείο της Ευρώπης’’ και στους τοκογλύφους δανειστές, καθιστώντας αδύνατη κάθε παρέμβαση στην όποια Ελληνική Κυβέρνηση υποταγμένη στις εντολές τους.

        γ.  Οι διαδοχικές ΑΜΚ τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει περίτρανα την παραπάνω διαπίστωση, ταυτόχρονα δε την απόλυτη αδυναμία εξυγίανσης των Τραπεζών και αντιστροφής της κατάστασης που τις έχει καταστήσει ’’ βαρέλι δίχως πάτο’’. Παράλληλα  η ανυπαρξία σχεδιασμού ανάταξης της Ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με τα παραπάνω, εκτός των άλλων δεν αφήνει περιθώρια θετικής προοπτικής για τις Τράπεζες.

        δ.  Τα τεράστια προβλήματα του ασφαλιστικού μας συστήματος, η ολοκληρωτική (διαχρονικά) κλοπή του αποθεματικού του κεφαλαίου που τα μνημονιακά χρόνια έλαβε μορφή χιονοστιβάδας, στερώντας από το Ταμείο μας περίπου 2 δισ. € (PSI), σε συνδυασμό με την παράνομη πρακτική του Κράτους να μην καταβάλλει τη συμμετοχή του στο ΤΣΜΕΔΕ ύψους 1 δισ. € και την πλήρη απόσυρσή του για το μέλλον, ταυτόχρονα δε η φτωχοποίηση μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων μας, η τεράστια ανεργία και οικονομική μετανάστευση των νέων Μηχανικών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αμφισβήτησης της βιωσιμότητας του Ταμείου.

        Τα όσα συνοπτικά αναπτύχθηκαν παραπάνω αποτελούν βασικά επιχειρήματα που μας οδηγούν στην καταψήφιση της απόφασης εμπλοκής του Ταμείου στην ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής.

        Οφείλουμε όμως να καταγράψουμε ότι δεν μας είναι αδιάφορη μια πιθανή ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Στο παρελθόν έχουμε καταγγείλει το ξεπούλημα πρώην κρατικών Τραπεζών (Τ.Τ., Αγροτική) που ενώ ανακεφαλοποιήθηκαν με χρήματα του Ελληνικού λαού χαρίστηκαν προκλητικά στους αδηφάγους γνωστούς Έλληνες Τραπεζίτες.

        Αρνούμαστε για την Τράπεζα Αττικής ’’επενδυτές και fuds’’ αρπακτικά που θα επιδιώξουν να πάρουν για ψίχουλα την Τράπεζα και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της Τράπεζας Αττικής με ταυτόχρονη αποζημίωση του Ταμείου προκειμένου να προστατευτούν τα χρήματα των ασφαλισμένων.

 

                                                   Τα μέλη της Δ.Ε. ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

                                                                        Παναγιώτης Μούζιος

                                                                        Ανδρέας Κολοβός

Σημείωση:

Το παρόν ζητάμε να ενσωματωθεί στα Πρακτικά της Συνεδρίασης ώστε να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η θέση μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.