Επανεξετάζονται όλοι οι διαγωνισμοί για τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων. Ταφόπλακα στον ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου;

Aπό ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση προχωράει στην επανεξέταση όλων των περιφερειακών σχεδίων για τη διαχείριση των απορριμάτων, μετά και την ολοκλήρωση του νέου ΕΣΔΑ. Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ η κόντρα Τσιρώνη-Τατούλη για τα ΣΔΙΤ των απορριμάτων στην Πελοπόννησο μαίνεται, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτή της την εξαγγελία και δεν θα προχωρήσει το ΣΔΙΤ, μένει όμως να δούμε τις τελικές εξελίξεις, καθώς έχει εμπλακεί και το ελεγκτικό συνέδριο.

πηγές: left.gr, arcadiaportal

Επανεξετάζονται όλοι οι διαγωνισμοί για τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων

«Η κυβέρνηση κάνει σήμερα, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για την δημιουργία ενός βιώσιμου σε όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων», αναφέρεται σε κοινό δελτίο Τύπου από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού – Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Όπως προστίθεται:

Η Κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας  Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την Κοινοτική και Εθνική Νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου.

Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν,  με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο.

****************************************************************************

«Ταφόπλακα» στον ΠΕΣΔΑ βάζει η κυβέρνηση

Τσιρώνης: Η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου ακυρώνεται και θα επαναπροκηρυχθεί

Η απόφαση έχει ληφθεί: η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνης είπε ότι και οι θεσμοί είναι σύμφωνοι με αυτή την κυβερνητική απόφαση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη ΣΔΙΤ της Ηπείρου, για την οποία ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι θα προχωρήσει «με μικρές βελτιώσεις». Παράλληλα, αναμένεται εντός 24ώρου να δημοσιευθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου με την οποία αποκτά θεσμική ισχύ ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα.

Όπως αναφέρει «Η Καθημερινή», ο κ. Τσιρώνης υποστηρίζει η θέση της κυβέρνησης για τη ΣΔΙΤ της Πελοποννήσου δεν έχει αλλάξει, την ώρα που αναμένεται να δημοσιευθεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου της απόφασης με την οποία εγκρίνεται ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα (ΕΣΔΑ). «Το θέμα αυτό έχει ξεκαθαρίσει. Στην τελευταία σύσκεψη, την προηγούμενη εβδομάδα, οι θεσμοί συμφώνησαν ότι κανένα έργο δεν μπορεί να παραβαίνει τον νέο ΕΣΔΑ. Επίσης, ολόκληρη η κυβέρνηση ομόφωνα υποστηρίζει ότι το έργο πρέπει να ακυρωθεί και να επαναπροκηρυχθεί. Επομένως παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας». Πότε θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός;

Σύντομα

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ

Η εφημερίδα ρώτησε τον υπουργό αν το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καταλήξει στο μοντέλο που πιστεύει ότι θα λύσει το οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και ο κ. Τσιρώνης απάντησε:
«Γνωρίζουμε τι θέλουμε και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Μάλιστα δεν θα καθυστερήσουμε από ενστάσεις, γιατί οι Δήμοι είναι με το μέρος μας. Επιπλέον θα προβλέπουμε μικρότερα έργα, οπότε θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να κατασκευαστούν και θα κερδίσουμε μέρος από τον χαμένο χρόνο».
Παρά το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει την επανεξέταση και της ΣΔΙΤ της Ηπείρου, τελικώς φαίνεται ότι η συγκεκριμένη σύμβαση θα προχωρήσει:

«Όλα τα έργα επανεξετάζονται», είπε ο υπουργός. «Κάποια χρειάζονται μικρές βελτιώσεις, κάποια μεγάλες και κάποια πρέπει να

επαναπροκηρυχθούν. Το έργο της Ηπείρου είναι το πιο κοντινό στον νέο σχεδιασμό και μπορεί να εγκριθεί με μικρές βελτιώσεις», λέει ο κ. Τσιρώνης.

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: Η ΣΔΙΤ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ

Πάντως σε ό,τι αφορά τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, η Περιφέρεια συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης με τον επικρατήσαντα στον διαγωνισμό. «Στις 22 Δεκεμβρίου η σύμβαση θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της», λέει στην «Καθημερινή» ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να σταματήσουμε. Το έργο είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα από την τρόικα και ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα το Ελεγκτικό Συνέδριο μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε άμεσα. Το έργο είναι ευθυγραμμισμένο με τον εθνικό και τον περιφερειακό σχεδιασμό, έχει εγκριθεί από όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Οπότε σε ποια βάση θα ακυρωθεί;».

Η εφημερίδα ρώτησε τον Περιφερειάρχη για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί αν η Περιφέρεια υπογράψει τη σύμβαση και μετά το έργο ακυρωθεί, και ο κ. Τατούλης απάντησε:

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Αν δεν θέλουν το έργο, που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην το θέλουν, πρέπει να το ακυρώσουν με νόμο. Αν τολμούν, λοιπόν, πολιτικά, ας φέρουν νόμο να το ακυρώσουν. Ειδάλλως το έργο θα γίνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.