Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής

Στον Κεντρικό τομέα από τα 61.028.742 ευρώ του συνόλου, τα 27 εκ, δηλαδή το 45% των έργων, είναι τα δύο γήπεδα, της Ν. Φιλαδέλφειας και της Λ. Αλεξάνδρας. Αυξάνονται τα έργα στον Βόρειο Τομέα (+5,493,397) και μειώνονται στην Δυτική Αθήνα (-1,355,974). Τα έργα στη Δυτική Αττική, παρότι αυξάνονται, παραμένουν το χαμηλότερο νούμερο του προϋπολογισμού: 20.111.447.
Εγκρίθηκε χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016 καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Αττικής

Όπως είχε αποκαλύψει το ThePressProject, στον προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται τα 20 εκατ. ευρώ προς την «Δικέφαλος Α.Ε.» του Δημήτρη Μελισσανίδη και τα 7 εκατ. ευρώ προς την ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την επέκταση του γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Δούρου: «Αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια»

Συγκροτούμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Αττικής, με σημαντικού εύρους πρόγραμμα εκτελεστέων έργων προϋπολογισμού 924 εκατομμυρίων ευρώ» ανέφερε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και χαρακτήρισε το 2016 ως «έτος υλοποίησης» με όρους διαφάνειας, κοινωνικής λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του Προϋπολογισμού, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος τόνισε ότι εφόσον το 2015 ήταν το έτος της «καταγραφής και θεμελιώδους συγκρότησης και σύστασης των αυτονόητων που έλειπαν» με τον φετινό προϋπολογισμό «συγκροτούμε με έργα υποδομής την Περιφέρεια Αττικής». Υπογράμμισε ακόμη πως τα κονδύλια θα κατανεμηθούν για τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως τα αντιπλημμυρικά και τα έργα απορροής των όμβριων και αποχέτευσης, καθώς και για να εφαρμόσει η Περιφέρεια ένα νέο σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όλα αυτά επιχειρούνται μέσα από 863 έργα, κόστους άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ο κ.Καραμάνος.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Σγουρός, έκανε λόγο για «διάλογο κωφών», τονίζοντας ότι «δεν θα ενδώσει στον λαϊκισμό» και υπενθύμισε ότι η Διοίκησή του «δημιούργησε το ταμειακό πλεόνασμα». «Στον προϋπολογισμό του 2016 οι αριθμοί ευημερούν», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι στην Αυτοδιοίκηση «πρέπει να υπάρχουν συνθέσεις».

Για προϋπολογισμό ίδιο με τους προηγούμενους κάνει λόγο η αντιπολίτευση

«Και αυτός ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός στην επιλογή του, πού θα δίνει τα μεγάλα κονδύλια. Στον κ. Μελισσανίδη και στον κ. Αλαφούζο, στην Εκκλησία, στην επιχειρηματική δράση, στην υλοποίηση των ΚΟΙΝΣΕΠ.» σημείωσε κατά την τοποθέτηση της η Περιφεραική Σύμβουλος του ΚΚΕ, Αλεξάνδρα Μπαλού.  Πρόσθεσε ότι «έχουμε και ένα καινούριο φαινόμενο. Το σχολείο της Ν. Φιλαδέλφειας που ήταν ενταγμένο, τώρα εξαφανίστηκε. Δείχνει ο προϋπολογισμός τη συνέχιση της υποβάθμισης της ζωής στις λαϊκές συνοικίες. Εδώ ο κόσμος υποφέρει, πεινάει, πνίγεται, σε ένα σεισμό γκρεμίζεται, τα σχολεία είναι στην κατάσταση που είναι και εμείς συζητάμε για την Αιολική Ενέργεια ή τα βιοκλιματικά, γιατί το πακέτο πρέπει να πάει κάπου συγκεκριμένα, με βάση τις κατευθύνσεις και των έργων του ΕΣΠΑ και της ΕΕ γενικότερα. Απουσιάζει πλήρως ο συνολικός σχεδιασμός, ολοκληρωμένος, εκτεταμένων έργων και παρεμβάσεων για την Αττική. Αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση, για κοινωνικές δομές Υγείας – Πρόνοιας. Και αντί να δίνουμε τη μάχη σε αυτό, έχουμε ΜΚΟ, Εκκλησία, εθελοντισμό».

«Τα χρήματα που δίνετε για κοινωνική πολιτική, και τα διαφημίζετε, είναι όλα μεταβιβαστικές δαπάνες», τόνισε η περιφερειακή σύμβουλός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, εξηγώντας ότι «είναι δηλαδή χρήματα που μας δίνουν τα υπουργεία κι εμείς λειτουργούμε απλώς ως μεσάζοντες, ή χρήματα από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, το ΤΕΒΑ, το οποίο κάνει συσσίτια για τους απόρους με λεφτά της ΕΕ, πρόγραμμα που σχεδιάστηκε επί Σαμαρά!».

Κατήγγειλε επίσης ότι «από τα 863 έργα συνολικού προϋπολογισμού 248 εκ ευρώ, τα 780 είναι ίδια με τον προηγούμενο προϋπολογισμό, δηλ. τον προϋπολογισμό Σγουρού. Να δούμε τις αναλογίες; Στον Κεντρικό τομέα από τα 61.028.742 ευρώ του συνόλου, τα 27 εκ, δηλαδή το 45% των έργων, είναι τα δύο γήπεδα, της Ν. Φιλαδέλφειας και της Λ. Αλεξάνδρας. Αυξάνονται τα έργα στον Βόρειο Τομέα (+5,493,397) και μειώνονται στην Δυτική Αθήνα (-1,355,974). Τα έργα στη Δυτική Αττική, παρότι αυξάνονται, παραμένουν το χαμηλότερο νούμερο του προϋπολογισμού: 20.111.447.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν, όπως αναμενόταν, 5 περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΕ. Με χθεσινή τους ανακοίνωση οι σύμβουλοι Άννα Βασιλάκη, Φλώρα Νικολιδάκη, Μαρίνα Κούκα, Ζωή Ράικου(ΛΑΕ) και Μάκης Μαντάς (ΚΟΕ) αάσκησαν σκληρή κριτική για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό για το 2016. Από τους 5 περιφερειακούς συμβούλους που υπογράφουν την ανακοίνωση, η κ. Νικολιδάκη και ο κ. Μαντάς έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη της Ρένας Δούρου. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ανεξαρτητοποιήθηκε και η Άννα Βασιλάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.