Ευρω – πόλεμος Βορρά-Νότου για τη βαριά βιομηχανία

πηγή: capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με σχετική πλειοψηφία (467 υπέρ, 118 κατά και 116 αποχές), έκθεση για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής βιομηχανίας στον τομέα των βασικών μετάλλων, μέσω της οποίας η Ένωση καλείται μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή ρυθμίσεων προσαρμογής για τις εκπομπές άνθρακα στα εξωτερικά σύνορα.

Στην ουσία η έκθεση καλούσε να χρησιμοποιηθούν “αμυντικά εμπορικά εργαλεία” ούτως ώστε να συνεχίσει η Ευρώπη να βρίσκεται στην πρωτοπορία της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα η έκθεση προτείνει προς την Επιτροπή να προχωρήσει στην αξιοποίηση όλων των εργαλείων πολιτικής “anti – dumping” αλλά και των μηχανισμών εμπορικής προστασίας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έναντι των ανταγωνιστών εκείνων που έχουν μειωμένα κόστη εξαιτίας της έλλειψης πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας. metal

Το ίδιο θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης τον περασμένο Νοέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή της Επιτρόπου για τη Βιομηχανία, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε εμφανιστεί διχασμένο χωρίς να δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση στους βουλευτές για την ψήφο τους. Πίσω από αυτήν τη βαθιά αυτή διαίρεση εικάζεται ότι κρύβεται η βιομηχανική διαμάχη μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής βασικών μετάλλων και του δευτερογενούς τομέα στον οποίο εντάσσεται η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο διχασμός αυτός είναι και γεωγραφικός με τις χώρες του νότου όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα, να τάσσονται υπέρ της ρύθμισης που ευνοεί τη βιομηχανία βασικών μετάλλων και με τις χώρες του βορά όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, να τάσσονται εναντίον της υπερασπιζόμενες την αυτοκινητοβιομηχανία τους, η οποία έχει πρόσβαση σε φθηνότερες πρώτες ύλες από τρίτες χώρες.

Κεντρικό σημείο της διαμάχης είναι ο νομοθετικός κατακερματισμός μεταξύ των 28 κρατών μελών ως προς το θέμα της αντιστάθμισης των έμμεσων δαπανών που προκαλούνται στη βιομηχανία και σχετίζονται με τις εκπομπές άνθρακα. Μια σειρά από κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αντισταθμίζουν τις δαπάνες αυτές αποζημιώνοντας τις βιομηχανίες για τα κόστη τους, ενώ άλλες, όπως η Ιταλία δεν προσφέρουν αντιστάθμιση ή τη δίνουν σε μικρότερο βαθμό όπως η Ισπανία. Η Γαλλία είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή της στηρίζεται στην πυρηνική ενέργεια που εκπέμπει λιγότερο CO2 και έχει χαμηλότερο κόστος.

Τον Οκτώβριο δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από το Γάλλο ευρωβουλευτή Édouard Martin συντάκτη της έκθεσης, καταψηφίστηκαν στην ονομαστική ψηφοφορία στην επιτροπή για τη βιομηχανία (ITRE) (για την αναγνώριση των συνεπειών από το οικονομικό status στην Κίνα και για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων). Τελικά εν συνεχεία και οι δύο τροπολογίες εγκρίθηκαν, με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Σήμερα αναμένονται εξελίξεις αφού θα συνεδριάσει μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ομάδα υψηλού επιπέδου για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας προκειμένου να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο για τη βιομηχανία χάλυβα, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Βρετανία

Σημειώνεται ότι χθες η Βρετανία εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ για την αποζημίωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών της για τα κόστη των πράσινων φόρων, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομική ενίσχυση προς τον χαλυβουργικό τομέα της χώρας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σημειώνεται ότι η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση του βιομηχανικού της τομέα μόλις πάρει τη σχετική έγκριση από την ΕΕ. Σε ενάμιση μήνα από τις ανακοινώσεις, το βρετανικό κράτος είναι πλέον έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή το πλάνο που προβλέπει την υποστήριξη με 240 εκατ. λίρες μέχρι το 2020 των χαλυβουργιών και με 1,2 δισ. λίρες όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας.

Να σημειωθεί τέλος, ότι οι αντίστοιχες συζητήσεις στην Ελλάδα παρότι ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα από τη Βρετανία, ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα εξαιτίας των καθυστερήσεων σε μέτρα όπως η αντιστάθμιση ή η εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, από τις αρχές του 2016 οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα κόστη ρεύματος, λόγω των γνωστών αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.