Δύο κοινότητες του Νίγηρα μηνύουν τη Shell για περιβαλλοντική καταστροφή

πηγή: energypress

Αντιμέτωπη με μηνύσεις δύο αφρικανικών κοινοτήτων, των Bille και Ogale, είναι η Shell, που κατηγορείται για πολλαπλές πετρελαιοκηλίδες στο Δέλτα του Νίγηρα.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τις κοινότητες, όπως μεταδίδει το CNBC, οι μηνύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καταβολή «δεκάδων εκατομμυρίων στερλινών δεδομένου του αντίκτυπου», αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιβίωση των εν λόγω κοινοτήτων εξαρτάται κυρίως από το ψάρεμα και τη γεωργία. Υποστηρίζουν, δε, ότι δεν έχουν καθαρό πόσιμο νερό από τo 1989 και μετά, εξαιτίας των πετρελαιοκηλίδων.

 

Οι κοινότητες κινούνται κατά της θυγατρικής της Shell στη Νιγηρία, της Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC), και εκπροσωπούνται από το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Leigh Day.

Το γραφείο τόνισε σε ανακοίνωσή του πως οι μηνύσεις έχουν κατατεθεί στοshell Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο. Η Shell, από την άλλη, σε απάντησή της ανέφερε ότι βρίσκεται στα «πρώτα στάδια» μιας αξιολόγησης της κατάστασης και πως η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί στη Νιγηρία.

Υποστήριξε δε, ότι πολλές από τις πετρελαιοκηλίδες που έχουν επηρεάσει αυτές τις κοινότητες έχουν προκληθεί από κλοπές πετρελαίου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.