Ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΕΤΑΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές και τα αναδρομικά – Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ

update: Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 15.30 στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ

Στις 18/5 συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΤΑΑ, το οποίο πήρε αποφάσεις, τόσο για τα αναδρομικά ποσά των αυξήσεων που προέκυπταν από την υποχρεωτική άνοδο ασφαλιστικής κατηγορίας που είχε ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011(Ν. 3986/11) και είχε παγώσει μέσα από κινητοποιήσεις, όσο και για τις εισφορές του 2016.

Εισφορές 2016

Υπενθυμίζουμε ότι περίπου 19.000 ασφαλισμένοι έχουν αξιοποιήσει το άρθρο 39 του Νόμου 4331 (διάταξη Στρατούλη) και έχουν υπαχθεί σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία με αποτέλεσμα να έχουν υπαχθεί σε χαμηλότερες κατηγορίες, αποφεύγοντας τις αυξήσεις του 3986/11 για τα εξάμηνα Α’ και Β’ του 2015. Το Υπουργείο ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους σε σχέση με το ενδεχόμενο διατήρησης αυτής της ρύθμισης και για τα εξάμηνα Α’ και Β’ του 2016. Το Νομικό Συμβούλιο πρόσφατα απεφάνθη θετικά και έτσι το θέμα επανήλθε στο ΔΣ του ΕΤΑΑ.

Μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, υπερψηφίστηκε παμψηφεί από τους 12 παρόντες στο ΔΣ, άρα οι εισφορές για τα εξάμηνα Α’ και Β’ του 2016 θα υπολογιστούν χωρίς τις αυξήσεις του 3986/11, μόνο όμως για τους ασφαλισμένους που είχαν υπαχθεί στο Νόμο Στρατούλη. Είναι μια μερικώς θετική εξέλιξη, δυστυχώς όμως μόνο για όσους είχαν υπαχθεί στη διάταξη, και όχι για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, και κυρίως όχι για όσους δεν είχαν καταφέρει να υπαχθούν στη διάταξη, πολλοί από τους οποίους έχουν σημαντικό πρόβλημα.

Αναδρομικά

Το ζήτημα των αναδρομικών έληξε με κακό τρόπο. Είναι πιθανό να έφτασε και αιφνιδιαστικά στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, αφού δεν υπήρξε συζήτηση στη Διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ πρώτα, η οποία είχε ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή της. Είναι επίσης πιθανό το υπουργείο να θέλησε να περάσει και τα 2 ζητήματα μαζί, ώστε να δείξει ότι “κάτι δίνει – κάτι παίρνει”, και να προβάλλει τις εισφορές ως αντιστάθμισμα για τα αναδρομικά. Η πρόταση η οποία πλειοψήφησε συντριπτικά (11 υπέρ – 1 κατά) προβλέπει καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων των εισφορών σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Β’ εξάμηνο του 2016. Υπήρξε και επόμενη ψηφοφορία για το ζήτημα, ώστε να ξαναπεράσει από τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ, πριν επικυρωθεί οριστικά, αλλά καταψηφίστηκε και αυτή.

Οι φορείς των μηχανικών θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτήν την εξέλιξη, παρεμβαίνοντας τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στο ΕΤΑΑ για το ζήτημα. Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα στις 15.30

ΥΓ. Δεν προκαλεί καθόλου καλή εντύπωση η “ενημέρωση” του ΔΣΑ, προφανώς υπαγορευμένη από τον Δ. Βερβεσσό, που δεν αναφέρει τίποτα για τα αναδρομικά. Επαναλαμβάνεται το φαινόμενο οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ στο ΕΤΑΑ να εμφανίζουν ως “δικά τους επιτεύγματα” τις όποιες νίκες του κινήματος των τελευταίων ετών για τις εισφορές, ενώ κρατούσαν έξω από την ενημέρωση τον δικηγορικό κόσμο, και την ίδια στιγμή να μην μιλάνε ποτέ για τα αρνητικά, τα οποία εν προκειμένω υπερψήφισαν κιόλας (καθώς η μία αρνητική ψήφος προερχόταν από τον εκπρόσωπο της ΕΜΔΥΔΑΣ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.