Με 50 ευρώ κοστολογεί ο αναπληρωτής Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνης την εργασία μηχανικού!

πηγή: Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών
Δεν φτάνει ο εξευτελισμός του επαγγέλματος που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια με το λεγόμενο “άνοιγμά του” έρχεται τώρα ο Τσιρώνης να μας πεί πως η δουλειά μας κάνει 50€!!!

Κατά τον Τσιρώνη η αμοιβή μηχανικού πρέπει να είναι 50 ευρώ για να :
1) Αναζητήσει το αρχείο όλων των εγγράφων (ακόμα και αν υποθέσουμε πως αυτό είναι ηλεκτρονικό, που δεν υπάρχει πάντως ακόμα)
2) Να πραγματοποιήσει επί τόπου αυτοψία στο ακίνητο
3) Να καταχωρίσει στις νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες το ακίνητο
*) Ας υπολογίσουμε και το χρόνο που θα αφιερώσει στο να ενημερωθεί και να ενημερώνεται σχετικά με τις νέες διαδικασίες και νομοθεσία.
Δηλαδή για 50€ κατά τον Τσιρώνη πρέπει να κάνουμε όλα τα παραπάνω και να έχουμε την ευθύνη για το ακίνητο με πρόστιμα και ποινές, που ένα λάθος σε στέλνει φυλακή.
Δεν μας είπε όμως και τα εξής:
– Μαζί με το ΦΠΑ που η κυβέρνησή του το ανέβασε στο 24% ή χωρίς?
– Μαζί με το φόρο εισοδήματος που η κυβέρνησή του ανέβασε στο 29% ή χωρίς? (με 100% προκαταβολή φόρου)
– Μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος 38%ή χωρίς?
Προφανώς ο Τσιρώνης, ηθελημένα ή μη γίνεται αβανταδόρος της αγοραίας λογική που επικρατεί στην πιάτσα, με φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και δουλεία που την διεκπαιρεώνουν κακοπληρωμένοι συνάδελφοι ή και συνάδελφοι που εργάζονται δωρεάν.
Μέσα στον πανικό τους για τις δίκαιες αντιδράσεις των ιδιοκτητών, προσπαθούν και πάλι να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό, ιδιοκτήτες εναντίων μηχανικών αυτήν τη φορά.
Εμείς συμπάσχουμε με τους χιλιάδες μικροιδιοκτήτες, καθώς στις λίστες οφειλετών εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων (KEAO) βρίσκονται χιλιάδες από εμάς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην φορομπηχτική πολιτική των μνημονίων που επέβαλαν ΕΝΦΙΑ, υπέρογκους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Θα σας προτείναμε αντί να προκαλείτε την υπομονή των μηχανικών και των πολιτών της χώρας με άστοχες και προκλητικές δηλώσεις, να αποσύρετε το νέο φορομπηχτικό σας νόμο.
Σαμδάνης Κώστας, αρχ.μηχ.
*********************************************************************
Δεν υπάρχουν νέα χαράτσια στα ακίνητα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Τσιρώνη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Ν. Σαμοΐλη στον Parapolitika FM, τόνισε πως τα πιστοποιητικά που απαιτούνται στις αγοροπωλησίες ακινήτων δεν αυξάνονται, διευκρινίζοντας πως η ταυτότητα κτιρίου υφίσταται νομοθετικά από το 2011 και πως η σημερινή κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή της, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας. Με γνώμονα τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, οι εκδόσεις θα ξεκινήσουν για την κάθε δικαιοπραξία ακινήτου που θα πραγματοποιείται, ενώ από την έκδοση της ταυτότητας κτιρίου και μετά, οποιαδήποτε αλλαγή θα πραγματοποιείται στο ακίνητο, θα ενσωματώνεται στην ταυτότητα.
 
Κόστος μηχανικού, 50 ευρώ
Αναφορικά με την επιβάρυνση των ιδιοκτητών από την αμοιβή μηχανικού, ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως η αμοιβή μηχανικού για την απλή καταγραφή ενός διαμερίσματος είναι περίπου 50 ευρώ, με την προϋπόθεση πως για το διαμέρισμα εκδόθηκε οικοδομική άδεια την τελευταία εικοσαετία και υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση. Διαφορετικά, πρόσθεσε ο κ. Τσιρώνης, για τα παλαιότερα ακίνητα των οποίων η άδεια δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, η αμοιβή μηχανικού θα είναι λίγο μεγαλύτερη.
 
Επανέρχεται η απόφαση για την απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα
Σε συνέχεια της απόσυρσης διάταξης σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην απαγόρευση δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε πως η διάταξη αποσύρθηκε, όχι λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν αλλά λόγω του ότι το ΥΠΕΝ δεν ήταν έτοιμο να υλοποιήσει την απαγόρευση, λόγω έλλειψης ορθοφωτοχαρτών, που αφορούν στη γη υψηλής παραγωγικότητας. Πρόθεση της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, είναι να επανέλθει βελτιωμένη η διάταξη, με την οποία θα απαγορευτεί οριστικά η δόμηση στη γη υψηλής παραγωγικότητας, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα και τις παρατηρήσεις όσων διαμαρτύρονται για την ενδεχόμενη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ανάμεσα στα χωράφια ξεφυτρώνουν σπιταρόνες με πισίνες που σε λίγα χρόνια θα ζητούν από το κράτος υποδομές, δρόμους, αποχετεύσεις, σχολεία κλπ.», ενώ σαν παράδειγμα απαξίωσης της αγροτικής γης ανέφερε τον αμπελώνα της Σαντορίνης, ο οποίος απειλείται από την ανεξέλεγκτη δόμηση ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.