Ενημερωτικό Σημείωμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής

αναδημοσιεύουμε ενημερωτικό σημείωμα των 2 μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ που μειοψήφισαν στις αποφάσεις με τις οποίες το ΤΣΜΕΔΕ προσήλθε στη ΓΣ των μετόχων της Attica Bank που ενέκρινε το νέο διοικητικό σχήμα, από το οποίο αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι του ΤΣΜΕΔΕ
Ενημερωτικό Σημείωμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής
 
Στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/09/16 στις 09:00 ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ έφερε την πρόταση που αναμενόταν μετά και τη συζήτηση που έλαβε χώρα στη ΔΕ του ΤΕΕ το προηγούμενο βράδυ και την απόφαση που πάρθηκε. Αφού παραδέχθηκε και αποδέχθηκε ότι οι χειρισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος είναι εκβιαστικοί, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη ανυπακοή στις επιταγές της τελευταίας θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Τράπεζας την ίδια μέρα. Πρότεινε λοιπόν (ενόψει της ΓΣ των μετόχων που θα ξεκινούσε σε λίγες ώρες) η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ να αποφασίσει ότι στις θέσεις των Κωνσταντίνου Μακέδου (Πρόεδρος ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ) και Γιάννη Κυριακόπουλου (Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ) που απαιτήθηκε να αποπεμφθούν από το ΔΣ της Τράπεζας, να τοποθετηθούν οι Ευστάθιος Αναγνώστου και Χαράλαμπος Μπριλάκης (ανέφερε ότι είναι Μηχανικοί που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και είναι μέσα σε αυτούς που έστειλαν βιογραφικά στη σελίδα του ΤΣΜΕΔΕ).

Τα δύο μέλη της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (Παναγιώτης Μούζιος και Ανδρέας Κολοβός) είχαμε κοινή στάση και κατεβάσαμε στο τέλος και αντιπαραθετική πρόταση για ψηφοφορία. Συνοπτικά τα επιχειρήματα που καταθέσαμε περιελάμβαναν τα παρακάτω:
trapeza-attica-bank
1)      Δυστυχώς δικαιωνόμαστε που είχαμε καταψηφίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στην τελευταία ΑΜΚ.
2)      Στόχος Τράπεζας της Ελλάδος και Κυβέρνησης είναι η απώλεια ελέγχου της Τράπεζας Αττικής από τον Βασικό Μέτοχο. Ίσως για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας, αλλά στο αποτέλεσμα τα βρίσκουν. Η μεν Τράπεζα της Ελλάδος πιθανό να θέλει να αποδυναμώσει την επιρροή του Βασικού Μετόχου ώστε να την οδηγήσει σε πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα ευκολότερα,  η δε Κυβέρνηση πιθανό να θέλει τον έλεγχο της Τράπεζας για την δημιουργία επιρροών και εξυπηρέτηση δικών της συμφερόντων (βλέπουμε και τα σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών).
3)      Βασική μας επιδίωξη ήταν και παραμένει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση η απεμπλοκή του Ταμείου από την Τράπεζα προφανώς με την πλήρη διάσωση των χρημάτων που διαχρονικά έχουν επενδυθεί σε αυτή. Η συγκεκριμένη εμπλοκή εξάλλου από το 1997 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει κανένα όφελος στους μηχανικούς (εκτός από κάποιες διευκολύνσεις σε πολύ περιορισμένο αριθμό), αντίθετα το Ταμείο αιμοδοτεί από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχοντας σε όλες τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας με ευθύνη των Διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ πιθανά και ως αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων.
4)      Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την ως άνω εκπεφρασμένη πάγια θέση μας παραμένει η απαίτηση ως Βασικός Μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ να έχει τον έλεγχο της Τράπεζας και την πλειοψηφία στο ΔΣ, ζητήματα βασικά για τη διασφάλιση της επένδυσής του.
5)      Στο δια ταύτα και επειδή η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ έπρεπε να πάει με συγκεκριμένη πρόταση στη ΓΣ των μετόχων που ήταν σε 2-3 ώρες, συντάχθηκε από μέρους μας πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία σε αντιπαράθεση με αυτή του Προέδρου (επισυνάπτεται). Ουσιαστικά στην πρόταση καταγγέλλουμε τους ωμούς εκβιασμούς που επί τρίμηνο αλλεπάλληλα συντελέστηκαν με την απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος και προκειμένου να διατηρήσουμε στο ακέραιο την πλειοψηφία στο ΔΣ της Τράπεζας προτείναμε την αναβολή της ΓΣ για ένα μήνα ώστε το ΤΣΜΕΔΕ και οι φορείς των Μηχανικών να καταθέσουν συνολική πρόταση. Να σημειωθεί ότι από τα 6 παρόντα μέλη της ΔΕ διεφάνη ότι η ψηφοφορία θα κατέληγε σε ισοψηφία (3-3) αφού εκτός από τα δύο μέλη που συνυπέγραφαν την αντιπαραθετική πρόταση (Μούζιος, Κολοβός) τοποθετήθηκε αρχικά υπέρ αυτής της πρότασης και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων. Τελικά όμως μετά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν από την άλλη πλευρά, άλλαξε την ψήφο του με τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 4-2.
Τα μέλη της ΔΕ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ
Παναγιώτης Μούζιος
Ανδρέας Κολοβός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.