Εξελίξεις στο μέτωπο του ασφαλιστικού

Η συνάντηση φορέων του κλάδου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αλλά και διαρκή δημοσιεύματα με διαρροές από την κυβέρνηση και τις διαπραγμετεύσεις συνθέτουν το τοπίο των τελευταίων ημερών για το ασφαλιστικό. Παραθέτουμε την ενημέρωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών από την συνάντηση προ λίγων ημερών με την ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και δύο άρθρα από τον τύπο τα οποία προοικονομούν εξελίξεις στο πώς θα πληρώσουν τα μπλοκάκια αλλά και σε ποια βάση θα υπολογιστούν οι εισφορές.
Κωδικά:

 • Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για τον υπολογισμό και την πληρωμή της εργοδοτικής εισφοράς στα μπλοκάκια. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ημερησίας, διαρρέεται θα εμπίπτουν λιγότεροι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένοι διάταξη (πχ όχι όσοι έχουν 2 εργοδότες, δημοσίευμα “Ημερησίας”), ενώ ακόμα και για όσους έχουν μόνο έναν εργοδότη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον τρόπο καταβολής εργοδοτικής εισφοράς.
 • Συζητείται ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στη βάση του τζίρου(!) και όχι του φορολογητέου εισοδήματος (δημοσίευμα “newsbomb”)
 • Το “πάγωμα οφειλών” που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, συζητείται στη “διαπραγμάτευση” με τους “θεσμούς”
 • Δεν συζητάνε σοβαρότερες αλλαγές, όπως η μη καταβολή εισφορών από τα χαμηλά εισοδήματα, η συζήτηση για την ασφάλιση ιδιότητας, η διαγραφή χρεών όσων αποδεδειγμένα αδυνατούσαν να πληρώσουν.
 • η κοινή υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τη βάση υπολογισμού, ενδέχεται να πάει για το 2017(!) (δημοσίευμα “Έθνους”)

************************************************************************

Ενημέρωση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 24 Νοέμβρη η κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών  Τεχνικών, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στην ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι μηχανικοί και τεχνικοί σε σχέση με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί έδωσαν το μήνυμα του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου που διαλύουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Στη συγκέντρωση καλούσαν επίσης η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, ο ΣΑΔΑΣ και η ΕΜΔΥΔΑΣ.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αν. Πετρόπουλο. Εκ μέρους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών τέθηκαν το σύνολο των αιτημάτων ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απαιτώντας δεσμεύσεις για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών μας και σαφή τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, τις εισφορές, το ΚΕΑΟ, το επίδομα ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο υφυπουργός είπε πως τις επόμενες κιόλας μέρες θα υπάρξει υπουργική απόφαση για την άμεση εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου από 1.1.2017, με μηνιαία καταβολή εισφορών σε ύψος 38% στο εισόδημα του 2015.
 • Για την εργοδοτική εισφορά στα μπλοκάκια, στην αρχή ο υφυπουργός έκανε τον ανήξερο! Στην συνέχεια είπε πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη προκειμένου να καταβάλλει η εργοδοσία το κομμάτι που της αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές στο μπλοκάκι. Συνεχίζοντας, δήλωσε πως πιθανόν να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για όσους απασχολούνται σε 1 εργοδότη (ή σε ομίλους), παρότι στην εφορία φορολογείται κανείς ως μισθωτός αν έχει μέχρι 3 εργοδότες.
 • Σε σχέση με το αίτημα της κατάργησης του δελτίου στις περιπτώσεις της εξαρτημένης εργασίας και την αντικατάσταση του με κανονικές προσλήψεις, ήταν ξεκάθαρος πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κινηθεί σε τέτοια κατεύθυνση.
 • Για το ΚΕΑΟ, θέσαμε το ζήτημα της κατάργησής του, ως έναν εισπρακτικό οργανισμό που επέβαλλε η τρόικα, και την άμεση διαγραφή οφειλών των ανέργων και των υποαπασχολούμενων. Από πλευράς Υπουργείου έγινε σαφές πως η κυβέρνηση δεν συζητά καν την διαγραφή των ασφαλιστικών χρεών των ανέργων συναδέλφων. Όσο για το περίφημο πάγωμα των οφειλών που έταξε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, η απάντηση ήταν πως βρίσκεται στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς!
 • Αρνητική ήτανε η απάντηση και στο αίτημά μας να μην πληρώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις που προέβλεπε ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνου του 2011.
 • Για το ζήτημα των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο υπουργικής απόφασης με πολύ δυσμενείς όρους ένταξης. Μάλιστα σχεδιάζεται η παρακράτηση του όποιου ισχνού επιδόματος ανεργίας προκειμένου να καλυφθούν χρέη ή ασφαλιστικές εισφορές. Στο ζήτημα της απαλλαγής των ανέργων από την υποχρέωση καταβολής εισφορών ήταν αρνητικοί.
 • Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε πως το ΤΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την ίδρυση επαγγελματικού–ιδιωτικού ταμείου, γεγονός που θα συνεχίσει τη διευκόλυνση της πρόσβασης του εργολαβικού κεφαλαίου στον εύκολο και φτηνό δανεισμό και στην Τράπεζα Αττικής.

Μία μέρα μόλις μετά από την συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, η εφημερίδα ‘Ημερησία’ αναφέρει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ανάκλησης της ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει τη συμμετοχή του εργοδότη, στο κόστος των ασφαλίστρων που αναλογούν στο «μισθό» των εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με «μπλοκάκι».

Όλα τα παραπάνω συνιστούν βαθιά επιδείνωση της θέσης της πλειοψηφίας των συναδέλφων. Επιπλέον, η εργοδοσία και η κυβέρνηση συμφωνούν στο θάψιμο του οξυμένου ζητήματος για το διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα εργαζομένων που αναγκάζεται να κόβει μπλοκάκι.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους άνεργους συναδέλφους. Η «ταξική μεροληψία» τους κυβέρνησης προσφέρει άσυλο στην εργοδοσία, για να μην πληρώσει δεκάρα για την ασφάλιση των εργαζομένων και προσπαθεί να κλείσει γρήγορα κάθε συζήτηση για την εξαρτημένη σχέση εργασίας στα «μπλοκάκια». Εξάλλου, βασικός προσανατολισμός τους κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η εφαρμογή όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης στον κλάδο, είτε με την εξάπλωση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο, είτε με τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων, είτε με την προώθηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης τους ανεργίας (voucher και άλλα παρόμοια).

Η κυβέρνηση έχει δείξει σαφή δείγματα γραφής για το πώς θα προχωρήσει στο θέμα του ασφαλιστικού. Είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι και άνεργοι συνάδελφοι να πάρουνε την κατάσταση στα χέρια τους. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποτελέσει περίοδο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, με αποφασιστικές πρωτοβουλίες πολιτικής αντιπαράθεσης και μαχητικής δράσης.

Απαιτούμε:

 • την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
 • την κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και των υπόλοιπων μορφών ελαστικής εργασίας

************************************************************************

Ενημέρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Στη χθεσινή σύντομη συνάντηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο και τη γραμματέα του βρεθήκαμε αντιπροσωπεία από το ΣΜΤ, την ΑΣΜ και την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:
 Όσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού εισφορών (38,45% επί του εισοδήματος), αυτός θα ξεκινήσει από 1/1/2017 και θα γίνει καταρχήν με βάση τα εισοδήματα του 2015.
Το θέμα της εργοδοτικής εισφοράς στο μπλοκάκι μπήκε με έμφαση στη συνάντηση από το ΣΜΤ. Ο Υφυπουργό στην αρχή έκανε τον ανήξερο, λες και το είχε ξεχάσει και μας είπε πως το Υπουργείο δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί με ποιο τρόπο θα αποδοθεί αυτή η εργοδοτική εισφορά. Ήταν ξεκάθαρος όμως ότι  το μπλοκάκι στην εξαρτημένη σχέση εργασίας δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε να αντικατασταθεί από μόνιμες σχέσεις εργασίας. Ο νέος τρόπος θα ισχύσει και για τα ΔΠΥ από 1/1/2017, ενώ είπαν κάποια στιγμή ότι ενδεχομένως θα αφορά όσους απασχολούνται μόνο σε ένα εργοδότη (ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις), δε θα ισχύει δηλαδή αντίστοιχα με τη φορολογία όπου θεωρείσαι μισθωτός αν είσαι σε μέχρι 3 εργοδότες. Δεν είναι επίσης σαφές αν θα αφορά και την υγεία και το επικουρικό. 
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία μέρα μετά από την κινητοποίηση και τη συνάντηση με τον Υφυπουργό βγαίνει δημοσίευμα (που το έχει δώσει προφανώς το Υπουργείο) που λέει πως και αυτή ακόμα η ρύθμιση θα παρθεί πίσω. Αυτό φυσικά είναι καθ΄ υπαγόρευση της εργοδοσίας του κλάδου που όλο αυτό το διάστημα είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας. Γι αυτό ακριβώς τα αφεντικά τηρούν σιγή ιχθύος. Θέλουν δηλαδή τα μπλοκάκια με νόμο να πληρώσουν μόνοι τους το 38,45% των εισφορών.
Για τα ζητήματα που έχει θέσει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (τι γίνεται με τη διπλή ασφάλιση δημόσιο – ΤΣΜΕΔΕ, την επιστροφή των εισφορών ειδικής προσαύξησης, την εκκαθάριση πόρου 6%ο κλπ) με έγγραφα και συναντήσεις, ομολόγησαν ότι δεν έχουν προχωρήσει καθόλου και δεν έχουν ακόμα απαντήσεις, δεσμεύθηκαν (όπως βέβαια είχαν ήδη κάνει και το Σεπτέμβρη) ότι θα τις δώσουν σύντομα (είναι προφανές ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στον προκρούστη της διαπραγμάτευσης).
Για το θέμα της διαγραφής οφειλών των ανέργων και υποαπασχολούμενων και της κατάργησης των αυξήσεων εισφορών δεν απάντησαν, ενώ ενημέρωσαν ότι ακόμα και αυτή η εξαγγελία περί “παγώματος” οφειλών βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα (και όλοι ξέρουμε πώς καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις αυτές). Κάναμε σαφές ότι οι 70.000 συνάδελφοι με οφειλές, πολλοί εκ των οποίων κινδυνεύουν να βρεθούν στο ΚΕΑΟ απαιτούν λύσεις.
Για την κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ και το ταμείο ανεργίας, ενημέρωσαν (για μία ακόμη φορά) ότι υπάρχει σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο ακόμα και για τους ίδιους έχει πολύ δυσμενείς όρους ένταξης, ενώ προβλέπει και παρακράτηση του επιδόματος από το ταμείο για να καλύψει οφειλές ή εισφορές, πρόκειται συνεπώς περί κοροϊδίας.
Για το ζήτημα της ασφάλισης ιδιότητας, πέταξαν το μπαλάκι στο ΤΕΕ (με αλλαγή του κανονισμού του), τη στιγμή που όπως τους είπαμε υπάρχει η δυνατότητα να απαλλάσσονται από τις υποχρεωτικές εισφορές (χωρίς να διαγράφονται από το ΤΕΕ) όσοι είναι άνεργοι ή κλείνουν τα βιβλία τους στην εφορία.
Για το επαγγελματικό ταμείο περιμένουν εισηγήσεις και αναλογιστικές μελέτες από το ΤΕΕ, το οποίο έχει εκφράσει την πρόθεση του να προχωρήσει στη μετατροπή του ΤΜΕΔΕ σε τέτοιο με υποχρεωτική ένταξη του επικουρικού και του εφάπαξ σε αυτό.
************************************************************************

Νέο σοκ με τις ασφαλιστικές εισφορές στα «μπλοκάκια»

του Γιώργου Γάτου από την Ημερησία

Σχέδιο ανάκλησης της ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει τη συμμετοχή του εργοδότη, από την 1/1/2017, στο κόστος των ασφαλίστρων που αναλογούν στο «μισθό» των εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με «μπλοκάκι», άρχισε να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διαπιστώνοντας ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια. Στην αδυναμία εφαρμογής, στην πράξη, της σχετικής ευνοϊκής για τους εργαζόμενους διάταξης, εφόσον δεν κατατίθεται σύμβαση παροχής εξαρτημένης σχέσης εργασίας, καταλήγει η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ημερησίας», το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο διαχείρισης των περιπτώσεων που θα προκύψουν αν ο εργαζόμενος δηλώνει ότι απασχολείται με σχέση (υποκρυπτόμενης) εξαρτημένης εργασίας και ο εργοδότης ή οι εργοδότες τους δεν το αποδέχονται, προκειμένου να αποφύγουν το πρόσθετο κόστος (καταβολή δώρων, αδειών κ.ά).

Τα στελέχη του υπουργείου και των Ταμείων συζήτησαν, ως εναλλακτικό σενάριο, το ενδεχόμενο να τεθούν φορολογικά και άλλα κριτήρια (ποσοστό του εισοδήματος που προκύπτει από την αμοιβή με «μπλοκάκι», τη διάρκεια της απασχόλησης κ.ά.) αποσυνδέοντας τον τρόπο αμοιβής από τη μορφή της εργασιακής σχέσης. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος μετακύλισης στον εργαζόμενο ολόκληρου του βάρους της ασφάλισης μέσω… περικοπής του «μισθού». Μολονότι δεν έχουν, ακόμη, ληφθεί τελικές αποφάσεις, τα ίδια στελέχη δηλώνουν ότι «η διάταξη που έχει ψηφιστεί θα αλλάξει», ενώ θεωρούν ότι ασφαλέστερη λύση θα ήταν οι εργαζόμενοι να ασφαλίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις εισφορές.

Η ΔΙΑΤΑΞΗ
Η «γκρίζα», όπως αποδεικνύεται, διάταξη του νόμου 4387/16 προβλέπει ότι «στους ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς οι διατάξεις του άρθρου 38». Δηλαδή θα γίνεται επιμερισμός της εισφοράς για σύνταξη (20%) με τον εργοδότη οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλει το 6,67% για την απασχόλησή του στον εργοδότη και ο εργοδότης το 13,33%. Νομικοί αλλά και στελέχη των Ταμείων επισημαίνουν ότι, αν υπήρχε υποχρεωτική συμμετοχή του εργοδότη στο κόστος της ασφάλισης για τον κλάδο της σύνταξης, θα έπρεπε να γίνει αντίστοιχος επιμερισμός για την εισφορά ασθενείας ( 7,10%, οπότε ο εργαζόμενος θα καταβάλει το 2,55% και ο εργοδότης το 4,55%), την επικουρική ασφάλιση (3,5% ο εργαζόμενος και 3,5% ο εργοδότης) ή ακόμη και για τον κλάδος ανεργίας του ΟΑΕΔ.

ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ
Οι μηνιαίες εισφορές που αναλογούν σε «μισθό» από μπλοκάκι π.χ 700 ευρώ σε 1 εργοδότη φθάνουν τα 238,70 ευρώ. Αν επιμεριστούν με τον εργοδότη, το «βάρος» μοιράζεται ως εξής:

 • Για τη σύνταξη θα καταβάλλονται 140 ευρώ, 46,69 ευρώ από τον ασφαλισμένο και 93,31 ευρώ από τον εργοδότη.
 • Για την ασθένεια αναλογούν 49,7 ευρώ, από τα οποία ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει 17,85 ευρώ και ο εργοδότης 31,85 ευρώ.
 • Για την επικουρική ασφάλιση αναλογούν 49 ευρώ, 24,5 ευρώ από τον ασφαλισμένο και 24,5 ευρώ από τον εργοδότη.

Το πρόβλημα
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ημερησίας», το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο διαχείρισης των περιπτώσεων που θα προκύψουν αν ο εργαζόμενος δηλώνει ότι απασχολείται με σχέση (υποκρυπτόμενης) εξαρτημένης εργασίας και ο εργοδότης ή οι εργοδότες τους δεν το αποδέχονται, προκειμένου να αποφύγουν το πρόσθετο κόστος (καταβολή δώρων, αδειών κ.ά).

Εναλλακτικό σενάριο
Τα στελέχη του υπουργείου και των Ταμείων συζήτησαν, ως εναλλακτικό σενάριο, το ενδεχόμενο να τεθούν φορολογικά και άλλα κριτήρια αποσυνδέοντας τον τρόπο αμοιβής από τη μορφή της εργασιακής σχέσης.

************************************************************************

Ο νέος υπολογισμός των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

από το Έθνος

Η αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών μέσω του νέου συστήματος αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης

 

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα σύστημα που θα προσεγγίζει πιστά το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων
Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα σύστημα που θα προσεγγίζει πιστά το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων

 

Προσωρινός τρόπος υπολογισμού «κλειδώνει» για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται ένα νέο σύστημα που θα προσεγγίζει πιστά -καθώς λέγεται- το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού.

Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί μια βάση υπολογισμού, η οποία θα αποτρέπει τον κίνδυνο να καλείται κάποιος να πληρώσει επί υψηλών εισοδημάτων που τυχόν είχε πραγματοποιήσει το 2015, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σημερινές δυνατότητές του να εισφέρει. Επί αυτής της βάσης θα επιβληθούν οι νέες εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για Υγεία, 7% για επικούρηση, 4% για εφάπαξ). «Είμαστε κοντά στο να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Ο γρίφος είναι δύσκολος, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές πρέπει να επιβληθούν επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος. Το εισόδημα όμως του 2016 θα εκκαθαριστεί προς τα μέσα του 2017, οπότε τους πρώτους μήνες πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη βάση υπολογισμού. Ως μόνη λύση φαίνεται στον ορίζοντα η επιβολή «έναντι» εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015, που θα είναι το μόνο εκκαθαρισμένο.

Αυτό ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Αυτόν τον γρίφο λύνουν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, συνθέτοντας το μωσαϊκό μιας νέας βάσης υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Δεδομένου μάλιστα ότι πάει πίσω η σύνδεση της συνείσπραξης εισφορών και φόρων, τα αρμόδια στελέχη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο μηχανισμός διαλειτουργικότητας των συστημάτων της ΓΓΔΕ και του ΕΦΚΑ απασχόλησε και τις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος και το επιτελείο του με τους επικεφαλής των δανειστών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η επίλυση των τεχνικών δυσκολιών που αφορούν στον τρόπο είσπραξης εισφορών είναι στην ατζέντα των δανειστών, αναφορικά με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Η αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης.

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τις εισφορές είναι από τις «δύσκολες», καθώς θα περιλαμβάνει και τεχνικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία διασύνδεσης με τη ΓΓΔΕ, ώστε να συνδεθεί η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, «από 1/1/2017 οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, που υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, καθώς και των αγροτών καταβάλλονται ανά τακτικά περιοδικά διαστήματα, που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, σε εναρμόνιση με την καταβολή των φόρων».

Σε άλλο άρθρο, μάλιστα, προβλέπεται πως με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας «θεσπίζεται κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται και εναρμονίζονται οι διαδικασίες εγγραφής, δήλωσης, πληρωμής και βεβαίωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών».

Η επίμαχη ΚΥΑ πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να εκδοθεί εντός του 2016, φαίνεται όμως πως παίρνει παράταση για το πρώτο 3μηνο του 2017. Μέχρι τον Μάρτιο, ΓΓΔΕ και υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα κοινό σχέδιο για τις απαραίτητες διαδικασίες, τη δημιουργία του μητρώου και τα χρονοδιαγράμματα.

Συνεπώς, ακόμη ένα ζήτημα που καλούνται να λύσουν τα πολυαναμενόμενα διοικητικά έγγραφα (υπουργική απόφαση, εγκύκλιος) είναι η περιοδικότητα πληρωμής των νέων εισφορών από ελευθεροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, δεδομένου ότι σήμερα καθένας πληρώνει με διαφορετική περιοδικότητα: οι αγρότες πληρώνουν κάθε εξάμηνο και μάλιστα πολύ ετεροχρονισμένα, οι ελευθεροεπαγγελματίες κάθε δίμηνο, οι δικηγόροι κάθε χρόνο κ.λπ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

************************************************************************

Νέα «βόμβα» από τους δανειστές – Τώρα ζητούν υπολογισμό εισφορών με βάση τον τζίρο!

Της Αμέλιας Αναστασάκη από το newsbomb

Νέα «βόμβα» από τους δανειστές - Τώρα ζητούν υπολογισμό εισφορών με βάση τον τζίρο!

 

Νέα βόμβα της τρόικας– Προτείνει οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος, μετά την αφαίρεση δαπανών!

Συναγερμός έχει «σημάνει» για εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μετά τις εξοντωτικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, τώρα ζητούν και άλλο… αίμα! Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, έρχεται ανατροπή στο παρά πέντε, παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για άλλη μία φορά, «εκτός τόπου και χρόνου» και χωρίς κανένα έλεος το κουαρτέτο των δανειστών. Ο φάκελος του Ασφαλιστικού δεν έκλεισε (όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση) με το Νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ή καλύτερα, έκλεισε τότε, αφήνοντας ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα, που θα «επέλυαν» κυβέρνηση και Θεσμοί, σε αυτή την αξιολόγηση. Και όσο και αν θέλει το Υπουργείο Εργασίας να διαψεύδει ότι θα γίνουν αλλαγές-σοκ στο Ασφαλιστικό, για άλλη μία φορά το μέλλον θα κρίνουν τα λεγόμενά τους

Είναι γεγονός ότι περισσότερες από 20 εγκύκλιοι δεν είναι ακόμη έτοιμες, και ως εκ τούτου δεν έχουν υπογραφεί. Στον «αέρα» είναι και η εγκύκλιος που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στη διαδικασία διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να «συνδεθεί» η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα. Εν αναμονή λοιπόν των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων, οι Θεσμοί ρίχνουν στο τραπέζι του διαλόγου νέες… ιδέες!

Η Ντέλια Βελκουλέσκου με την… παρέα της ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν από την επόμενη χρονιά, ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες θα υπολογίζονται βάσει εισοδήματος επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος μετά την αφαίρεση δαπανών! Αυτό τι σημαίνει απλά; Ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώνει εισφορές βάσει των χρημάτων που εισπράττει, χωρίς να αφαιρούνται τα πάγια και άλλα έξοδα που έχει! Παράλογο! Γιατί, μπορεί το 2015 ή μία προηγούμενη χρονιά ένας για παράδειγμα πολιτικός μηχανικός να έκανε μεγάλους τζίρους, ωστόσο τα δεδομένα στη χώρα λόγω της κρίσης άλλαξαν, και οι τζίροι των πάντων έχουν υποστεί δραματική συρρίκνωση. Ο νόμος Κατρούγκαλου περιλαμβάνει νέες εισφορές οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νέο ασφαλιστικό που έρχεται από το 2017 δεν σταματά εδώ! Δεν περιλαμβάνει μόνο υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η σύγχυση και η ανασφάλεια που προκαλεί στους επαγγελματίες η καθυστέρηση για τον τρόπο εφαρμογής του νέου υπολογισμού των εισφορών, έχουν ήδη οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στη διερεύνηση τρόπων αποφυγής της υψηλής παρακράτησης εισφορών, και μάλιστα για εισοδήματα του παρελθόντος που πολλώ απέχουν από τα πραγματικά! Πολλές επιχειρήσεις αποφασίζουν τη μετεγκατάσταση, ενώ εκτιμάται ότι εκκρεμούν 65.000 με 70.000 αιτήσεις για αλλαγή έδρας και μεταφορά της επιχείρησης εκτός Ελλάδος. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.