Ολοταχώς προς την πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ;

Η έξωθεν πίεση από δανειστές και πρόστιμα συνδυάζεται με την “ωρίμανση” της κυβένησης σε αυτή την κατεύθυνση

***

Μονόδρομος η πώληση μονάδων για τη ΔΕΗ

Ασφυκτική πίεση από τους δανειστές, αλλά και πιθανότητα επιβολής προστίμου από την DG Comp για χειραγώγηση των τιμών

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, κάτι που θα είναι αναπόφευκτο εάν η DG Comp επιβάλλει πρόστιμο.

Μονόδρομος για τη ΔΕΗ ΔΕΗ-0,38% είναι, όπως όλα δείχνουν, η πώληση μονάδων -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών-, καθώς, πέρα από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, αυτό ίσως αποτελέσει και την αναπόφευκτη συμβιβαστική λύση σε περίπτωση επιβολής προστίμου με τη λήξη της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Οι πληροφορίες από διάφορες πλευρές συγκλίνουν, ήδη, προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή ότι έχουν γίνει «χειρισμοί» στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού που οδηγούν σε συμπίεση της ΟΤΣ. Και δεν είναι μόνο η DG Comp, αλλά ανάλογες διαπιστώσεις προκύπτουν και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ασφαλώς, στο όλο ασφυκτικό πλαίσιο των ημερών, το βάρος για την επιχείρηση -υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ερευνάται από την Κομισιόν για χειραγώγηση των τιμών κατά την περίοδο από το 2010 έως σήμερα, με ιδιαίτερη εστίαση στο τελευταίο χρονικό διάστημα της ενεργειακής κρίσης του Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017.

Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ διεξάγει ξεχωριστή έρευνα για όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της κρίσης, ενταγμένη στην ευρύτερη έρευνα που διενεργούν οι Ρυθμιστές σε κράτη της Ε.Ε. Σε ακρόαση έχουν κληθεί επί του προκειμένου τόσο τη ΔΕΗ όσο και οι λοιποί φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού. Λέγεται πως έχουν κληθεί σε ακρόαση και οι επικεφαλής της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.

Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο παράγοντα της αγοράς ότι υπήρξε χειραγώγηση της ΟΤΣ προς τα κάτω, γεγονός που δημιούργησε ισχυρό κίνητρο για εξαγωγές ηλεκτρισμού, ανατροφοδοτώντας την έλλειψη φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η ΡΑΕ στη δική της έρευνα έχει καταγράψει αποκλίσεις άξιες λόγου μεταξύ των δηλώσεων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην ημερήσια αγορά και στη λειτουργία τους σε πραγματικό χρόνο, μια πρακτική για την οποία η ΔΕΗ έχει μπει στο στόχαστρο της DG Comp. Αν, εν τέλει, το πόρισμα είναι σε βάρος της ΔΕΗ, τότε θα της επιβληθεί πρόστιμο και σε περίπτωση που είναι υψηλό, δεν θα μπορεί να γίνει αλλιώς παρά να πωληθεί μέρος των δραστηριοτήτων-μονάδων.

Το πώς λειτουργούν οι πρακτικές χειραγώγησης απεικονίζεται σε όσα είπε στην ομιλία της, στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ, η κα Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Κατά την ίδια, το ζήτημα της συστηματικότητας και του ύψους των αποκλίσεων παραμένει διαχρονικά υπαρκτό, προκαλώντας συμπίεση της ΟΤΣ. Ενώ το κόστος των αποκλίσεων, όπως προκύπτει από τον μηχανισμό εκκαθάρισης, θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί κίνητρο για πιο ρεαλιστικές δηλώσεις διαθεσιμότητας, αντ’ αυτού το έλλειμμα λιγνιτικής παραγωγής αντισταθμίζεται από την επαύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και το κόστος των αρνητικών αποκλίσεων περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό ή και πλήρως. Σύμφωνα με την κα Καρακατσάνη, συνιστά, όντως, στρέβλωση η συγκράτηση των τιμών σε τεχνητά επίπεδα, παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούσαν στη χονδρική αγορά κατά την περίοδο της κρίσης.

Από εκεί και πέρα, σημειώνεται ότι η υφιστάμενη συμφωνία του Μαΐου 2016 προβλέπει την πώληση μονάδων, τη λήψη δομικών μέτρων επί λέξει, σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ. Τώρα, οι δανειστές θέτουν και δεσμεύσεις, με option το πρώτο εξάμηνο του 2018, για πώληση μονάδων, ζητώντας στο μεσοδιάστημα να αυξηθούν οι δημοπρατούμενες ποσότητες ηλεκτρισμού. Δεν κάνουν πίσω στην απαίτησή τους για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι που ήταν σαφές στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής μεταξύ Αθήνας και εκπροσώπων των θεσμών. Στα επιχειρήματα των ξένων εντάσσεται και η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη.

Καταβολή μισθών

«Αναφορικά με προβλέψεις που φέρονται να έχουν διατυπώσει συνδικαλιστικά στελέχη ότι υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα στην καταβολή των μισθών του τακτικού προσωπικού μετά τον Ιούνιο, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο». H απάντηση αυτή εκδόθηκε χθες το απόγευμα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε, νωρίτερα, σχετική τοποθέτηση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Γιώργου Αδαμίδη.

Ο κ. Αδαμίδης εξέφρασε φόβους ακόμη και για προβλήματα μισθοδοσίας δεδομένου ότι η ΔΕΗ διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται, το δε πρόβλημα των ρευματοκλοπών αποκτά πρωτοφανείς διαστάσεις. «Είναι ζήτημα αν η ΔΕΗ θα μπορεί να πληρώσει μισθούς του τακτικού προσωπικού μετά τον Ιούνιο» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 27ου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας-Εορδαίας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ και τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ προέβη σε αυτήν την εκτίμηση εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, ενώ έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα «έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές»…

***

«Ωριμάζει» σε κυβέρνηση-ΔΕΗ η ιδέα πώλησης μονάδων

πηγή: euro2day

Σενάρια για το ποιες μονάδες θα μπορούσαν να πωληθούν εξετάζει η διοίκηση της ΔΕΗ. Η ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης στα ενεργειακά και η αναζήτηση «ισχυρών» αντίμετρων. Οι ανάγκες ρευστότητας της Επιχείρησης.

Ως αναγκαίο κακό… αρχίζουν και βλέπουν τη σμίκρυνση της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% με την πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρίας.

Μάλιστα, και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στην οδό Χαλκοκονδύλη ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια ως προς το ποιες, κυρίως υδροηλεκτρικές, μονάδες θα πρέπει να παραμείνουν υπό τη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% για λόγους εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας.

Πριν πάμε, όμως, στο πώς η διοίκηση της επιχείρησης και τα διευθυντικά της στελέχη «χωνεύουν» την απώλεια λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αξίζει να δούμε πώς ωριμάζει αυτή η προοπτική στους κόλπους της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, «κυβερνητικά στελέχη θεωρούν αναγκαία την υποχώρηση του οικονομικού επιτελείου απέναντι στην απαίτηση των δανειστών για δομικά μέτρα αναδιάρθρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αντιτείνοντας βέβαια την αποκόμιση κερδών σε κάποιο άλλο από τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «όταν έχουμε μπροστά μας ασφυκτικές πιέσεις για περικοπές συντάξεων, καθώς και για περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να υποχωρήσει στο θέμα της πώλησης μονάδων, κερδίζοντας κάτι πιο ισχυρό από τα άλλα δύο μέτωπα, που αφορούν στη ζωή εκατομμυρίων συνταξιούχων και εργαζομένων».

Πέραν αυτού του επιχειρήματος, αρμόδιοι παράγοντες φέρνουν αντίστοιχα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών κρατικών εταιριών ηλεκτρισμού, οι οποίες ναι μεν συρρικνώθηκαν στις αγορές των χωρών τους, ωστόσο ενίσχυσαν τα μεγέθη τους εκτός των συνόρων τους.

Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που έγινε στις 8 Μαρτίου:  «Η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στόχων για το 2020 θα είναι προφανώς μια διαφορετική ΔEΗ… Εμείς επιδιώκουμε να έχει ισχυρά οικονομικά στοιχεία, να είναι εξωστρεφής και να έχει δραστηριότητες και αλλού, να είναι μια άλλη ΔEΗ, που θα τηρήσει αυτό το πλαίσιο και θα αποκτήσει όμως πιο ισχυρή διεθνή παρουσία». Ο υπουργός αναφερόταν στη συνεδρίαση εκείνη στην αναγκαία μείωση του μεριδίου της εταιρίας στην παραγωγή αλλά κυρίως στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΔEΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, τόνισε για το μέλλον της εταιρίας, αποδεχόμενος τη μείωση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά: «Η ΔEΗ σε λίγα χρόνια πρέπει να κάνει αυτά που δεν έγιναν δεκαετίες. Έχουμε χαράξει μια στρατηγική, που προβλέπει ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% του άμεσου μέλλοντος θα είναι μικρότερη στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα, αλλά θα είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη εταιρεία». Και εξήγησε: «Διότι θα ασχοληθούμε και με άλλα προϊόντα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα αναπτύξουμε περισσότερο τη διεθνή μας δραστηριότητα. Έχουμε ένα ισχυρό brand name, μια ισχυρή παρουσία και θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ολοκλήρωση και ιδιαίτερα την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας, που είναι η περιφερειακή ενεργειακή αγορά της Ε.Ε., η οποία και μας αφορά».

Ανάγκη ρευστότητας

Η ωρίμανση της ιδέας για τη μείωση του μεγέθους της ΔEΗ έρχεται και κάτω από την πίεση της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών βρίσκονται κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ και παρά τις απανωτές ρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η εταιρία, ο ρυθμός εισπραξιμότητας δεν έχει ανέβει σε σημείο που να ανακόπτεται θεαματικά η ταχύτητα των απλήρωτων λογαριασμών.

Τα 2,6 δισ. ευρώ είναι τεράστιο μέγεθος και απειλεί πια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το αποτέλεσμα είναι και η ίδια η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% να δημιουργεί οφειλές στην αγορά, όπως το ποσό των 550 εκατ. ευρώ και πλέον, στον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΛΑΓΗΕ κ.λπ., οι οποίοι με τη σειρά τους πάνε πίσω την πληρωμή παραγωγών ΑΠΕ κ.α.

Η επιχείρηση τρενάρει… με τη σειρά της και τις πληρωμές εργολάβων

Η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% επίσης έχει μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Τον Απρίλιο λήγει το ομολογιακό των 200 εκατ. ευρώ και η διοίκηση μετά κόπων και βασάνων αναζητά την κάλυψη αυτών των ποσών. Ο πρόεδρος βέβαια διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα υπάρχουν.

Από την άλλη μεριά και ο δανεισμός προς την επιχείρηση συναντά δυσκολίες, όπως το πρόσφατο κοινoπρακτικό δάνειο των 200 εκατ. ευρώ που ακόμη δεν έχει κλείσει και τυπικά.

Η μόνη ελπίδα είσπραξης ζεστού χρήματος είναι η καταβολή του τιμήματος 320 εκατ. ευρώ από την κινεζική State Grid για την πώληση του 24% της θυγατρικής της, του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, απαιτείται η έγκριση της μεταβίβασης από τις κοινοτικές αρχές, κάτι που δεν αναμένεται πριν το τέλος του Απριλίου.

Συμπερασματικά, στα υψηλότερα διοικητικά κλιμάκια της οδού Χαλκοκονδύλη ωριμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, όλο και περισσότερο η ιδέα της πώλησης του 40% των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων, ως μία ευκαιρία για τόνωση των εσόδων της, αλλά και για να καταστεί η ΔEΗ βιώσιμη, επειδή πια θα είναι μικρή…

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,38% επεξεργάζεται τις τελευταίες εβδομάδες τα πλάνα της για τη διατήρηση συγκεκριμένων υδροηλεκτρικών μονάδων υπό τη σκέπη της, με γνώμονα την αδιάλειπτη και ασφαλή άρδευση και ύδρευση παραγωγικών αγροτικών εκτάσεων και μεγάλων αστικών κέντρων, αντίστοιχα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.