Κτήμα Ζωγράφου: Δικάζονται επειδή θέλανε πάρκο στη γειτονιά τους

Την Παρασκευή 24 Απρίλη 2015, στις 10 π.μ., στο μονομελές πλημμελειοδικείο της πρώην σχολής Ευελπίδων – ΠΡΟΚΑΤ 1, εκδικάζεται η μήνυση του πρώην Δημάρχου του Δήμου Ζωγράφου Γ. Καζάκου ενάντια σε μέλη της «Επιτροπής Αγώνα για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού», Γιώργου Πλουμπίδη, Διονύση Τζανετάτου και Σταύρου Σεργίου.

Το κτήμα Ζωγράφου έχει έκταση 9,5 στρεμμάτων και βρίσκεται στο πιο πυκνοκατοικημένο και πυκνοδομημένο σημείο του ιστού της πόλης μας. Το 2006, η τότε δημοτική αρχή του Γ. Καζάκου αποφάσισε την εξ αδιαιρέτου αγορά του 50% του οικοπέδου καθώς και του κτιρίου της βίλας από την οικογένεια Ζωγράφου έναντι ποσού 19.400.000 ευρώ, χρεώνοντας το δημόσιο με 25ετές δάνειο το οποίο θα υπερβεί με τους τόκους τα 40.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, η οικογένεια Ζωγράφου θα οικοδομούσε στο υπόλοιπο 50% εμπορικό κέντρο 38.500 τ.μ, με πολυκαταστήματα, σινεμά, καφετέριες, γκαράζ κλπ.

Οι κάτοικοι της πόλης, αντιδρώντας στο τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο, προχώρησαν μέσα από ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες στη συγκρότηση Επιτροπής Κατοίκων για την ακύρωση της απόφασης καθώς και στη διεκδίκηση του χώρου, ως πάρκου υψηλού και πυκνού πρασίνου.

Η Επιτροπή Κατοίκων, μέσα από μια τεράστια καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των κατοίκων της πόλης, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες αλλά και με την αλληλεγγύη κινημάτων πόλης και περιβαλλοντικών οργανώσεων κατέγραψε μια πολύ μεγάλη νίκη!

Το Συμβούλιο Επικρατείας – Ε” Τμήμα χαρακτηρίζει το χώρο ως έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, παραπέμπει το θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίζει τη χρήση, και ταυτόχρονα απαγορεύει κατηγορηματικά την έκδοση οποιασδήποτε άδειας δόμησης.

Το Νοέμβριο του 2013 δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα που χαρακτηρίζει όλη την έκταση κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και καθορίζονται ειδικές χρήσεις για τα κτίρια.

Ο αγώνας για το κτήμα Ζωγράφου, που αποτέλεσε κεντρικό σημείο αναφοράς στη ζωή της πόλης για πάνω από πέντε χρόνια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ήττα του Γ. Καζάκου στις δημοτικές εκλογές του 2010.

Ο εμπνευστής αυτής της δίωξης, Γ.Καζάκος, που συνεχίζει και σήμερα να προκαλεί τη μνήμη και τους αγώνες των κατοίκων της πόλης μας, θα καταδικασθεί στη συλλογική συνείδηση, ως γνήσιος εκφραστής των επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και την υφαρπαγή της γης. Ο πρώην δήμαρχος αντιδρώντας στους αγώνες των κατοίκων, συκοφαντεί την Επιτροπή, προχωρεί σε καταγγελίες και ποινικές διώξεις μελών της.

Οι Αγώνες για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, το περιβάλλον, για τα δημόσια κοινά αγαθά είναι αγώνας ζωής και βρίσκεται πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πάνω από τα κέρδη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση μας στο δίκαιο αγώνα των συμπολιτών μας.

Στη δίκη αυτή θα βρεθούμε δίπλα τους, όπως και ολόκληρη η κοινωνία που θεωρεί χρέος της την υπεράσπιση των κοινωνικών αγώνων!

Για τους λόγους αυτούς καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτης της πόλης μας σε συγκέντρωση συμπαράστασης.

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του Λαού

vilazografou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.