Έξι τραυματίες από πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται με τραγικό τρόπο οι ελλείψεις και οι παραλείψεις στην προστασία και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
Αναδημοσιεύουμε από το pressproject
Στους έξι ανήλθαν οι τραυματίες, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, από τη φωτιά που ξέσπασε σε δεξαμενή των διυλιστηρίων Ασπρoπύργου των ΕΛΠΕ το πρωί της Παρασκευής. Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν ήχησε ο συναγερμός ώστε να απομακρυνθούν έγκαιρα, καθώς και ότι δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής

Ειδικότερα, τρεις τραυματίες έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα στο Θριάσιο και άλλοι τρεις στο Αττικό Νοσοκομείο. Ένας εκ των τραυματιών, αλβανικής καταγωγής, βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στο Θριάσιο, καθώς φέρει πολύ σοβαρά εγκαύματα.Σοβαρή κρίνεται η κατάσταση και του δεύτερου τραυματία που έχει διασωληνωθεί στο Θριάσιο, ενώ ο τρίτος φέρει ελαφρύτερα τραύματα.

Διασωληνωμένοι είναι και τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο Αττικό Νοσοκομείο.

Ο ένας εκ των τραυματιών επρόκειτο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Γεννηματάς με εγκαύματα δευτέρου βαθμού και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο δεύτερος φέρει εγκαύματα 70% σε όλο του το σώμα και αναπνευστική ανεπάρκεια. Λόγω της σοβαράτοτητας της κατάστασής του δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων και παραμένει στην ΜΕΘ.

Ο τρίτος τραυματίας φέρει εγκαύματα μεσαίου βαθμού και θα μεταφερθεί σε ειδική μονάδα του 251 Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Τέσσερις των ΕΛΠΕ, δύο εργαλάβου

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις τραυματίες είναι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και οι δύο εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που είχε αναλάβει τις εργασίες συντήρησης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματισμοί σημειώθηκαν από έκρηξη στη διάρκεια εργασιών συντήρησης που εκτελούνταν στην δεξαμενή.

Σοβαρή λόγω της μεγάλης έκτασης των εγκαυματικών επιφανειών και του εισπνευστικού εγκαύματος κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του τραυματία εργαζόμενου στα διυλιστήρια, ο οποίος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του 251 Γενικού ύ Νοσοκομείου Αεροπορίας.
Η παρακολούθησή του γίνεται από ομάδα ιατρών οι οποίοι είναι ειδικοί στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων και βαρέως πασχόντων. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε διασωληνωμένος με συνοδεία ιατρικού προσωπικού από το Αττικό νοσοκομείο στο 251 ΓΝΑ περί τις 12 το μεσημέρι.

Καταγγελία εργαζομένων

Εργαζόμενοι στα διυλιστήρια καταγγέλουν ότι δεν ήχησε ο συναγερμός πυρκαγιάς για να απομακρυνθούν έγκαιρα οι εργαζόμενοι και ότι δεν είχαν τρόπο διαφυγής.

Από την πλευρά τους τα ΕΛΠΕ, με ανκοίνωσή τους τονίζουν ότι τις εργασίες συντήρησης εκτελούσε έμπειρο συνεργείο.

«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες» αναφέρει η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων των ΕΛΠΕ, Αγγελος Στράνης, τόνισε ότι θα ερευνήσει τις καταγγελίες των εργαζομένων. «Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις δικές μας δυνάμεις» είπε.

Κατά τις πληροφόριες, για τη μεταφορά των τραυματιών δεν επιληφθηκε το ΕΚΑΒ, καθώς τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ιδιόκτητα μέσα.

Την πυρκαγιά αντιμετώπισε κλιμάκιο πυρασφάλειας του διυλιστηρίου, ενώ στο σημείο βρίσκονταν τρία οχήματα της πυροσβεστικής τα οποία μπήκαν στο χώρο για ψύξουν τη δεξαμενή.

Αυξημένη η κίνηση των οχημάτων στην περιοχή γύρω από τα διυλιστήρια, καθώς επί περίπου 20 λεπτά είχε κλείσει η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.