Ανακοίνωση για την εκλογή προέδρου ΤΕΕ

Το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου συγκλήθηκε η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για την εκλογή νέου προέδρου του ΤΕΕ, μετά την παραίτηση του Χ. Σπίρτζη, κατόπιν της – προβληματικής, κατά την άποψή μας- υπουργοποίησής του.

Από το ιδρυτικό μας κείμενο αλλά και στις έως τώρα παρεμβάσεις μας έχουμε αναδείξει την προβληματική της λειτουργίας του ΤΕΕ, με πολλά από τα μέλη της Κεντρικής του Αντιπροσωπείας να εμφανίζονται μόνο σε εκλογικές διαδικασίες, αδιαφορώντας για την κατάσταση η οποία επικρατεί τόσο στον κλάδο όσο και στους τομείς που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΤΕΕ, τα ζέοντα ζητήματα του παραγωγικού μοντέλου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Κατάσταση, που θεωρούμε ότι συνδέεται με το γεγονός ότι η σύνθεση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά, δεν είναι αντίστοιχη της κοινωνικής σύνθεσης του κλάδου των μηχανικών, και έχει δυσκολία να αντιληφθεί ως σώμα την κατάσταση στα χαμηλότερα στρώματα του κλάδου, τους ανέργους, υποαπασχολούμενους και υπαλλήλους μηχανικούς.

Οι υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στον Α γύρο ήταν οι εξής: Ανδρεδάκης Νίκος (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών), Σεραφίδης Θόδωρος(Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί), Μήλης Νίκος (Δημοκρατική Συνεργασία (πρώην ΠΑΣΚ)).

Με δεδομένες τις υπάρχουσες υποψηφιότητες, την πολιτική τοποθέτηση του συναδέλφου Ανδρεδάκη και της ΡΠΜ στα ζητήματα του ασφαλιστικού και τη συμμετοχή τους στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και την προέλευσή της από το χώρο της Αριστεράς, επιλέξαμε να στηρίξουμε κριτικά τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

cropped-new-logo-tomi

Διευκρινίζουμε την κριτική μας: Η ΡΠΜ όντως νεοσύστατη παράταξη, ενεπλάκη με προβληματικό τρόπο στις αρχαιρεσίες του ΤΕΕ το Μάρτιο του 2014. Έκτοτε έχει παραμείνει εξαιρετικά αδρανής σε μια σειρά ζητημάτων του τελευταίου διαστήματος, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις και δράσεις της, τόσο όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα όσο και το ασφαλιστικό. Δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που της παρέχει η συμμετοχή μελών της στη Διοικούσα Επιτροπή, απουσιάζοντας αρκετές φορές από αυτήν. Επιπλέον, διαφαίνεται, αν και ελπίζουμε να διαψευστούμε, μια λογική που επιλέγει να μην ασκεί κριτική και να μην πιέζει τη νέα κυβέρνηση για να υλοποιήσει τομές που συμπεριελάμβανε και στο πρόγραμμα των εξαγγελιών της. Μια λογική που δεν βοηθάει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία χρειάζεται και την κριτική και τον έλεγχο των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στους επί μέρους κοινωνικούς χώρους ώστε και να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, αλλά και να εξισορροπεί τις πιέσεις που δέχεται τόσο από την εγχώρια ολιγαρχία όσο και από τις ευρωπαϊκές ελίτ. Τέλος, με τον έως τώρα βίο της δείχνει να συνεχίζει μια παράδοση παρατάξεων του ΤΕΕ οι οποίες έχοντας αναφορά και σε πολιτικούς χώρους, δεν ασχολούνται επαρκώς με τα ζητήματα του χώρου των μηχανικών έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφήνοντας χώρο σε συντεχνιακές παρατάξεις, όπως οι ΕλΕΜ.

Δεν αναφέρουμε τα παραπάνω για να ασκήσουμε απλώς κριτική, αλλά γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξουν, ειδικά εφόσον ο συνάδελφος Ανδρεδάκης εκλεγεί πρόεδρος του ΤΕΕ. Ενός ΤΕΕ που πρέπει να επιτελέσει το ρόλο του ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας αλλά στην κατεύθυνση του σχεδιασμού και αλλά και του μετασχηματισμού της παραγωγής στη χώρα. Να τοποθετηθεί για τα ζητήματα των συμβάσεων παραχώρησης, των ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, της συγκεντροποίησης και των υπερκερδών των μεγάλων ομίλων της ενέργειας και των κατασκευών, πολλές φορές σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Να θέσει επιτακτικά, ως και εκβιαστικά το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν γονατίσει οικονομικά τους συναδέλφους και απαγορεύουν στους περισσότερους νέους μηχανικούς την είσοδο στο επάγγελμα. Να συζητήσει επιτέλους συντεταγμένα ώστε να διαμορφώσει το ίδιο το ΤΕΕ το πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, με συναίσθηση των συνθηκών της περιόδου, σεβασμό στην επιστημονική γνώση, Να διεκδικήσει παροχές για τους ανέργους και να βοηθήσει τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες τόσο με τεχνογνωσία όσο και με υποδομές, όπως θα όφειλε να κάνει ένα στοιχειωδώς σοβαρό επιμελητήριο. Και να πάρει θέση, ως θα όφειλε μια αριστερή διοίκηση, σε πλευρές κοινωνικών συγκρούσεων που απαντώνται και εντός του κλάδου, όπου οι συνθήκες εργασίας και οι αμοιβές απέχουν πολύ από το να είναι αξιοπρεπείς.

9/5/2015

ΤΟΜΗ (Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών)

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.