Μια σημαίνουσα παρέμβαση για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας

του Αλέξανδρου Ζαχιώτη

Πριν μια βδομάδα, η επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς την ελληνική κυβέρνηση, με αφορμή τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δύο βασικά ζητήματα που ανέδειξε ήταν, αφενός η μη πρόσβαση των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας στο λιγνίτη, στην οποία οφείλεται η «ελλιπής» απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα, κι αφετέρου η αυτονομία της ΡΑΕ έναντι της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ. Πρόκειται για μια παρέμβαση ενδεικτική του τί διακυβεύεται στο πεδίο της ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά. Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του David Harvey για το Περιοδικό_Μέρος Α

Συνέντευξη: Θάνος Ανδρίτσος, Γιώργος Βελεγράκης

Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Αθήνα -για άλλη μία φορά- ο γνωστός μαρξιστής γεωγράφοςDavid Harvey, καλεσμένος στα Σεμινάρια Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας. Ο γνωστός στην Ελλάδα από τα πολλά μεταφρασμένα βιβλία του (ενδεικτικά: Η Κατάσταση της Μετανεωτερικότητας, Ο νέος Ιμπεριαλισμός, Το Αίνιγμα του Κεφαλαίου, Εξεγερμένες Πόλεις) θεωρητικός, έδωσε δύο διαλέξεις στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο εμπ. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Seventeen Contradictions and the End of capitalism» κυκλοφόρησε πέρσι και αναμένεται η μετάφρασή του από τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο. Τον συναντήσαμε και συνομιλήσαμε μαζί του για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Δημοσιεύουμε σήμερα το μεγάλο κομμάτι της συζήτησης που αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στη Βαλτιμόρη, την κατάσταση των κοινωνικών κινημάτων στις ΗΠΑ και την εξέλιξη της αμερικάνικης οικονομίας. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και τα επόμενα μέρη της συζήτησης. Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση για τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Αναδημοσιεύουμε από τον λογαριασμό του Δημήτρη Ευταξιόπουλου στο facebook

ΙΣΤΟΡΙΚΑ
• Οι 8 πολυκατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας χτίστηκαν το 1935 (80 ετών σήμερα!), σε 2 φάσεις, από τους αξιόλογους μηχανικούς Κίμωνα Λάσκαρη και Δημήτρη Κυριακό, με σκοπό να στεγάσουν αποκλειστικά πρόσφυγες.
• Τα 228 διαμερίσματα ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΑΝ (κατόπιν κληρώσεως) από προσφυγικές οικογένειες Μικρασιατών και Ποντίων, έναντι περίπου 80.000 δραχμών.
• Είναι κατασκευασμένες σε στυλ Bauhaus, μακρόστενες, χωρίς κανένα εξωτερικό μορφολογικό στοιχείο, απολύτως λειτουργικές – χρηστικές.

Διαβάστε περισσότερα

Από την παρατήρηση της κατάρρευσης της Tacoma Narrows Bridge σε ανεμοτουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρισμό μέσω δόνησης

Πως ένας Ισπανός εμπνεύστηκε από την κατάρρευση της Tacoma Narrows Bridge από ταλάντωση λόγω ανεμοπίεσης την κατασκευή μιας νέας διάταξης για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας

πηγή : ΜΙΤ Τechnology Ρeview  και άρθρο από την Naftemporiki  

Bladeless Wind Turbines May Offer More Form Than Function
Startup Vortex Bladeless makes a turbine that looks intriguing, but it may not solve wind power’s challenges.

By Phil McKenna on May 27, 2015

Διαβάστε περισσότερα

Τροπολογία για παράταση της ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Με βουλευτική τροπολογία εισάγει η κυβέρνηση την παράταση στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής», που συζητείται σήμερα και ψήφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής, κατατέθηκε τροπολογία που αφορά την κατά ένα μήνα παράταση προθεσμίας για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο καθεστώς ρύθμισης του άρθρου 19 του Ν.4324/2015.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους Στάθη Λεουτσάκο, Ιωάννα Γαϊτάνη, Κώστα Δελημήτρο, Χρήστο Καραγιαννίδη, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Σάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Σταθά, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και αναφέρει:

1. Η προθεσμία της παρ.1 του άρθρου 19 του ν.4324/2015 (Α΄44) για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης, παρατείνεται από τη λήξη της έως και την 26η /6ου/2015. H παράταση της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τους οφειλέτες της  παρ.8 του άρθρου 28 του ν. 4321/15.

2. Η παράταση της προηγούμενης παραγράφου δεν ισχύει για οφειλές που οφείλονται σε οφειλές από μισθώματα ακινήτων ιδιοκτησίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

πηγή:  Newsroom naftemporiki.gr

Ανοιχτή Συνέλευση του Ριζοσπαστικού Χώρου Τεχνικών

Από τη σελίδα του Ριζοσπαστικού Χώρου Τεχνικών,

σχήματος που παρεμβαίνει στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Αυτή την Πέμπτη, 28 Μαΐου, θα γίνει Ανοιχτό Συζήτηση του Ριζοσπαστικού Χώρου Τεχνικών με θέμα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις 7.30μμ στο στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 15 Εξάρχεια).
Κατά πάσα πιθανότητα θα παραβρεθεί και ο Αποστόλης Καψάλης ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).

Ελάτε να ανταλλάξουμε εμπειρίες για την κατάσταση στον τεχνικό κλάδο, απόψεις για το πώς θα διεκδικήσουμε καλύτερες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές, και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει ποτό! Σας περιμένουμε!

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής 30 – 31 Μάη, στη Γεωπονική Σχολή (Ιερά Οδός)

Παράνομοι οι νεοναζί, όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες

Πρόγραμμα 9ης Αντιρατσιστικής Γιορτής
30 – 31 Μάη, στη Γεωπονική Σχολή (Ιερά Οδός)
Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ήσυχος: «Αγροτικό» κατά τη στρατιωτική θητεία για γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους

Έχουμε ξανασημειώσει ότι είναι θετικές οι ριζικές αλλαγές στη θητεία ώστε να έχει έναν, έστω μικρό, κοινωνικά χρήσιμο ρόλο, αλλά θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στις υφιστάμενες καταστάσεις, τα εργασιακά δικαιώματα των μηχανικών στις περιοχές αυτές, την ανάγκη να μην καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο οι θέσεις των αγροτικών γιατρών

Το αγροτικό τους κατά την άσκηση της στρατιωτικής τους θητείας θα μπορούν να κάνουν οι γιατροί, όπως επίσης και οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι, δήλωσε σήμερα το απόγευμα από την Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Διαβάστε περισσότερα

Συμπαράσταση στους διωκόμενους συναδέλφους Γιάννη Τσιωνά, Χρήστο Ταξή και Χριστίνα Μακνέα

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του ΜΕΤΑ

Το ιστορικό των υποθέσεων και για λόγους ενημερωτικούς, έχει ως εξής:

Στην πρώτη περίπτωση, η υπόθεση αφορά σε δύο υπαλλήλους μηχανικούς της πολεοδομίας του Δήμου Καλαμαριάς, το Χρήστο Ταξή και το Γιάννη Τσιωνά -που είναι και πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ/ΚΜ-, οι οποίοι καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 18 μήνες φυλάκιση για παράβαση καθήκοντος. Ποια ήταν η παράβαση καθήκοντος των συναδέλφων;

Διαβάστε περισσότερα

σιδηρόδροµοι και µετασχηµατισµός: πέρα από τον κεντρικό σχεδιασµό και τις ιδιωτικοποιήσεις

Ανατρέχοντας στην επίθεση που έχει διεξαχθεί στους δηµόσιους φορείς το τελευταίο διάστηµα µε γνώµονα την απόσπαση εσόδων µε κάθε µέσο και κόστος, ιδιαίτερα κοµβικό ρόλο κατέχει η λογική ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόµων θυµίζοντας όλο το πλέγµα επιθέσεων του νεοφιλελευθερισµού ενάντια στα κοινά όπως έχει διεξαχθεί εδώ και είκοσι χρόνια στη Βρετανία. Μετά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Rosco που ήταν υπεύθυνες για τις µεταφορές (επιβατών και εµπορευµατικού υλικού) και τη συντήρηση των γραµµών, η κυβέρνηση προχώρησε και σε νέες Συµπράξεις Δηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (ΣΔΙΤ) µε στόχο την παραχώρηση και άλλων δικτύων σε νέους αναδόχους  οι οποίοι είναι συνήθως µεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Οι ανάδοχοι αυτοί αναλαµβάνουν πλήρως τη συντήρηση των κοµµατιών που τους παραχωρούνται, ενώ ο ΟΣΕ διατηρεί µόνο τυπικά ιδιοκτησιακά δικαιώµατα χωρίς καµία δυνατότητα ελέγχου του έργου τους.

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 6