Όλοι και όλες την Τετάρτη 1/6/16 στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22) στις 15:00

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

Συνάδελφοι/ισσες, το ΔΣ του ΕΤΑΑ στη συνεδρίαση της 18/5 αποφάσισε την είσπραξη των αναδρομικών του μνημονιακού νόμου 3986/2011. Αμέσως μετά την νομοθέτηση της κατάργησης του ΤΣΜΕΔΕ και της εξάλειψης κάθε δυνατότητας ελέγχου που ως μηχανικοί είχαμε στον ασφαλιστικό μας φορέα καθώς και την μεταφορά των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, o χειμαζόμενος από την ανεργία κλάδος μας δέχεται αυτή την νέα επίθεση.

Διαβάστε περισσότερα

Με τα αναδρομικά υπέρ ΟΑΕΔ εκδόθηκαν τα ειδοποιητήρια Α2016! – Όλοι στις κινητοποιήσεις

Πριν περάσει μια βδομάδα από την απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ για την πληρωμή των αναδρομικών 2011-2014 σε 9 δόσεις, με πρώτη δόση τα 240 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ, το ΤΣΜΕΔΕ εξέδωσε τα ειδοποιητήρια, την ώρα που εκκρεμεί η συζήτηση στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ για σήμερα, Δευτέρα 30/5.

anadromika

Η κυβέρνηση έρχεται να ακυρώσει 3 χρόνια αγώνων των μηχανικών για την μη εφαρμογή των μνημονιακών αυξήσεων, αγώνες που ως αντιπολίτευση στήριζαν ως και υπουργοί μηχανικοί της σημερινής κυβέρνησης.

Να είμαστε όλοι και όλες στις επόμενες κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό την κινητοποίηση της Τετάρτης στο ΕΤΑΑ που προγραμματίζεται από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών!

Κάλεσμα για τη συγκρότηση ενωτικής παρέμβασης στις εκλογές του ΣΠΜΕ

Οι επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος βρίσκουν το σύλλογο αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις αλλά και την ειδική πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στον κλάδο μας. Οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης συνεχίζουν να χτυπούν τους εργαζομενους καθώς και τους περισσότερους συναδέλφους, με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου να είναι πλέον νόμος, με τη συζήτηση για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα να διεξάγεται με τους χειρότερους όρους, και με τις  συλλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ να έχουν ατονήσει ακόμα περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα

Αναβολή της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΠΜΕ αναβλήθηκε λόγω της μη προηγούμενης εισήγησης της Εξελεγκτικής Επιτροπής επί του οικονομικού απολογισμού του Συλλόγου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, και επειδή δεν είχε γνωμοδοτήσει επ’ αυτής (εάν είχε φυσικά προηγουμένως υπάρξει) το Διοικητικό Συμβούλιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες μέρες για να καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της νέας εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης για να τηρηθούν και τα ανωτέρω στη βάση του καταστατικού του Συλλόγου.

Νέα προσπάθεια υπονόμευσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων

Νέα  προσπάθεια υπονόμευσης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων

 

Τις προηγούμενες εβδομάδες κυκλοφόρησε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ) Σχέδιο για την αναμενόμενη από τον Απρίλιο 2014 Κοινή Υπουργική απόφαση (KYA) με θέμα «Τεχνικές Προδιαγραφές σύνταξης του περιεχομένου του φακέλου οριοθέτησης και της υδραυλικής μελέτης για την προσωρινή οριοθέτηση – Διευκρινήσεις για την εφαρμογή της διαδικασίας οριοθέτησης».

Στο Άρθρο 7 του Σχεδίου αυτού αναφέρεται:  «Οι Υδραυλικές και Υδρολογικές μελέτες τόσο για δημόσια έργα όσο και για ιδιωτικά, εκπονούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Π.Δ.696/74, (Α’ 301) όπως εκάστοτε ισχύει, και υπογράφονται από μελετητές, που κατέχουν μελετητικά πτυχία στις αντίστοιχες κατηγορίες (13 και 20) οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για το περιεχόμενο των μελετών τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.»

 img_0972

Θυμίζουμε ότι η κατηγορία 13 αναφέρεται σε μελέτες υδραυλικών έργων, ενώ αντίστοιχα η κατηγορία 20 σε μελέτες και έρευνες γεωλογικές, υδρογεωλογικές και γεωφυσικές. Οι Μελετητές με πτυχία κατηγορίας 13 είναι στην πλειοψηφία τους Πολιτικοί και Τοπογράφοι Μηχανικοί με σημαντική εξοικείωση με το αντικείμενο της υδραυλικής και των υδατικών πόρων.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο στα μαθήματα κορμού των Πολιτικών Μηχανικών (εκτός δηλαδή της ειδίκευσης των Υδραυλικών) 11 από αυτά είναι στο γνωστικό αντικείμενο της υδραυλικής και των υδατικών πόρων (με επιπλέον 18 μαθήματα για την ειδίκευση των Υδραυλικών).  Αντίστοιχα για τους Τοπογράφους Μηχανικούς 6 από τα μαθήματα κορμού σχετίζονται με το αντικείμενο αυτό.

 

Αν κάνουμε την αντίστοιχη διερεύνηση στα τμήματα γεωλογίας, βρίσκουμε μόνο 1 υποχρεωτικό μάθημα Υδρογεωλογίας και 2 μάθημα επιλογής στην Υπόγεια Υδραυλική και στην Διαχείριση Υδατικών Πόρων.

Εντούτοις, το υπόψη σχέδιο ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα σε Γεωλόγους Μελετητές να εκπονήσουν Υδραυλικές και Υδρολογικές μελέτες. Το γεγονός αυτό αποτελεί:

– αφενός κατάφορη υπονόμευση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων,

–  αφετέρου επιτρέπει σε Μελετητές χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις να εκπονούν υδραυλικές και υδρολογικές μελέτες για τις οριοθετήσεις ρεμάτων εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών με τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για τις τοπικές κοινότητες σε περίπτωση πλημμυρικών γεγονότων…

Κατόπιν όλων αυτών, ζητάμε από τη διοίκηση του ΤΕΕ να υπερασπιστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελών του ως οφείλει!

 

 

Σε οφειλές μετατρέπει το σύνολο των εκπτώσεων του Ν4387/16, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

αναδημοσίευση από την Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, της οποίας το σχόλιο συνυπογράφουμε
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, μετατρέπει σε οφειλές το σύνολο των εκπτώσεων που προέβλεπε ο αντιασφαλιστικός νόμος Ν.4387 για τα έτη 2017-2020 (50% για εισοδήματα έως 13000€). Ιδρύει επίσης κοινό μητρώο φόρων και εισφορών για να μην τους ξεφύγει κανείς άνεργος ή υποαπασχολούμενος. Αλήτες είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορεί να κάνει κανείς για αυτή την αντικοινωνική συμμορία που ξεφτιλίζει κάθε έννοια αριστεράς.

Διαβάστε περισσότερα

Κυβέρνηση και ΕΤΑΑ ζητάνε τώρα και τις αναδρομικές αυξήσεις από το 2011

Σχόλιο : Από χθες έχουμε επικοινωνιακό μπαραζ πανηγυρισμών από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ.Στασινό και από την παράταξη του ότι Διατηρούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για το 2016 για τους 19.500 μηχανικούς που εντάχθηκαν στον Ν.4331/2015 μετά από γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Η αλήθεια είναι ότι το δ.σ. του ΕΤΑΑ απλά απόφάσισε οτι θα εφαρμόσει την απόφαση του ΝΣΚ. (αλήθεια θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς ?)
Τι ξέχασαν να μας πούνε ?  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αγαστή συνέργεια με τους “πρόθυμους” του ΕΤΑΑ απαιτεί την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων που εκκρεμούν από το 2011. Ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Κ.Μακέδος (προερχόμενος από την ΔΚΜ – Νέα Δημοκρατία ) και ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ Σ. Πλιάκης (ΡΠΜ- Σύριζα) σε αγαστή συνεργασία μας στέλνουν αναδρομικά τον λογαριασμό από το πρώτο μνημόνιο. Αυτά την ίδια ώρα που το νέο ασφαλιστικό μας πετάει εκτός επαγγέλματος …

πηγή: Σ.Α.Μ.

Κυβέρνηση και ΕΤΑΑ ζητάνε τώρα και τις αναδρομικές αυξήσεις από το 2011

Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί το πρόσφατο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων καταργεί και το ΤΣΜΕΔΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε αγαστή συνέργεια με τους “πρόθυμους” του ΕΤΑΑ απαιτεί την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων που εκκρεμούν από το 2011. Την Τετάρτη 18/5 στη συνεδρίαση του ΕΤΑΑ εισήχθει αιφνιδιαστικά το θέμα και η Διοικούσα Επιτροπή με ψήφους 11-1 (μειοψήφησε μόνο ο εκπρόσωπος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) αποφάσισε να ζητήσει την καταβολή τους σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις.
Η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακυρώνοντας τα ψήγματα ανακούφισης του Ν.4331/15 (ρυθμίσεις Στρατούλη τις οποίες είχαμε κριτικάρει εδώεπανέφερε πλήρως για το 2015 και το 2016 τις ληστρικές αυξήσεις του Ν3986/11 και επιπρόσθετα απαιτεί την είσπραξη των αναδρομικών για τα έτη 2011-2015, οδηγώντας στην απόγνωση και την καταστροφή χιλιάδες ασφαλισμένους.
Ευτυχώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία από την κυβέρνηση και άνοιξε το δρόμο για να παραταθεί η ρύθμιση του Ν.4331 και για το 2016. Σχετική απόφαση (που όμως εξαιρεί όσους δεν είχαν υπαχθεί πέρισυ στη ρύθμιση) πήρε επίσης προχθές το ΕΤΑΑ
Συνεπώς το ΕΤΑΑ απαιτεί την άμεση καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων από το Β εξάμηνο του 2011 (εφαρμογή του Ν.3896/11). Ο ακρότατος παραλογισμός είναι ότι ζητάνε αναδρομικά εισφορές ακόμα και για κλάδο που πρόσφατα κατήργησαν (Ειδική Προσαύξηση)…ή για Ταμείο Ανεργίας το οποίο ποτέ δε δημιουργήθηκε…
Πιο συγκεκριμένα και υπενθυμίζοντας προηγούμενη σχετική αναλυτική μας ανάρτηση, “Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών, που ανάγκασαν και φορείς μηχανικών να κινηθούν, επιβάλαμε τον Απρίλη του 2013, αυτές να “παγώσουν” μέχρι την εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής του ΤΕΕ.”
Έκτοτε το θέμα των αναδρομικών επανέρχεται συνεχώς, ειδικά μετά την απόρριψη της προσφυγής του ΤΕΕ απο το ΣτΕ. Οι αυξήσεις τελικά κατόπιν πιέσεων του Βρούτση εφαρμόστηκαν από 2/5/2014 και υπολογίσθηκαν για τα 2 εξάμηνα του 2014 (εκτός όσω πλήρωσαν το Α2014 μέχρι 30/4). Εκκρεμούσε η εφαρμογή τους για τα 5 εξάμηνα που μεσολαβούν από το Β2011 (Β2011, Α και Β2012, Α και Β2013).
 
Λόγω της ρύθμισης Στρατούλη για όλους τους προ 93 και για όσους από τους μετά το 1993 ασφαλισμένους έκαναν σχετική αίτηση δεν εφαρμόστηκαν το 2015. Η ακύρωση της ρύθμισης αυτής επαναφέρει στο ακέραιο τις αυξήσεις αυτές και για τα έτη 2015-16.
Αναλυτική λίστα με πίνακες εφαρμογής του Ν. 3986/11 έχουμε αναρτήσει εδώ.
Ακολουθούν δύο ενδεικτικά παραδείγματα, μαζί με τα αναδρομικά
1. Παλαιός ασφαλισμένος (προ 93) ελεύθερος επαγγελματίας:
Πλήρωνε : 345,92 € το μήνα ή 2075,52 € το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 4151,04 ετησίως
Με τις αυξήσεις του Ν3986/11: 385,10 το μήνα ή 2310,6 το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 4621,2 ετησίως
Δηλαδή 470,16 € επιπλέον το χρόνο, τα οποία θα χρεωθούν αναδρομικά από 1/7/2011
Συνολικά για 5 εξάμηνα μέχρι το 2013 και επιπρόσθετα για 2 εξάμηνα του 2015, συνολικά για 7 εξάμηνα, δηλαδή συνολική οφειλή 2820 €
2. Νέος ασφαλισμένος (μετά 93) ελεύθερος επαγγελματίας με ειδική προσαύξηση και 5ετία στην ειδική προσαύξηση (περί τα 40-50) δηλαδή:
Πλήρωνε  : 345,92 € το μήνα ή 2075,52 € το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 4151,04 ετησίως
Με τις αυξήσεις: 423,11 το μήνα ή 2538,66 το εξάμηνο (ειδοποιητήριο) ή 5077,32 ετησίως για τα έτη 2011-2014
Δηλαδή 926,28 € επιπλέον το χρόνο, τα οποία θα χρεωθούν αναδρομικά από 1/7/2011 έως 2013 (έχουν περάσει 5 εξάμηνα, δηλαδή 3 χρόνια) συνολικά 2315 αναδρομικό χρέος
 
Οι συνάδελφοι αυτοί από 1/1/2015 πέρασαν στην 3η ασφαλιστική κατηγορία οπότε για το 2015 θα πληρώνουν 499 € το μήνα. Η διαφορά (αναδρομική οφειλή) μόνο για το 2015 ανέρχεται στα 1837€.
 
Η συνολική αναδρομική οφειλή συνεπώς ξεπερνά τα 4100 € !!!

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι εισφορές του 2016 θα είναι 6000€ ετησίως για όσους δεν είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν.4331/15, καταλαβαίνει κανείς ότι οδηγούμαστε σε οικονομική και κοινωνική καταστροφή χιλιάδων συναδέλφων…
 
Οπότε ούτε να το σκέφτεστε …Τίποτα λιγότερο από :
 
Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15). Ριζική μείωση εισφορών με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού”

Ενημέρωση για τις αποφάσεις του ΕΤΑΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές και τα αναδρομικά – Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ

update: Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 15.30 στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ

Στις 18/5 συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΤΑΑ, το οποίο πήρε αποφάσεις, τόσο για τα αναδρομικά ποσά των αυξήσεων που προέκυπταν από την υποχρεωτική άνοδο ασφαλιστικής κατηγορίας που είχε ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2011(Ν. 3986/11) και είχε παγώσει μέσα από κινητοποιήσεις, όσο και για τις εισφορές του 2016.

Εισφορές 2016

Υπενθυμίζουμε ότι περίπου 19.000 ασφαλισμένοι έχουν αξιοποιήσει το άρθρο 39 του Νόμου 4331 (διάταξη Στρατούλη) και έχουν υπαχθεί σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία με αποτέλεσμα να έχουν υπαχθεί σε χαμηλότερες κατηγορίες, αποφεύγοντας τις αυξήσεις του 3986/11 για τα εξάμηνα Α’ και Β’ του 2015. Το Υπουργείο ζήτησε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους σε σχέση με το ενδεχόμενο διατήρησης αυτής της ρύθμισης και για τα εξάμηνα Α’ και Β’ του 2016. Το Νομικό Συμβούλιο πρόσφατα απεφάνθη θετικά και έτσι το θέμα επανήλθε στο ΔΣ του ΕΤΑΑ.

Μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, υπερψηφίστηκε παμψηφεί από τους 12 παρόντες στο ΔΣ, άρα οι εισφορές για τα εξάμηνα Α’ και Β’ του 2016 θα υπολογιστούν χωρίς τις αυξήσεις του 3986/11, μόνο όμως για τους ασφαλισμένους που είχαν υπαχθεί στο Νόμο Στρατούλη. Είναι μια μερικώς θετική εξέλιξη, δυστυχώς όμως μόνο για όσους είχαν υπαχθεί στη διάταξη, και όχι για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, και κυρίως όχι για όσους δεν είχαν καταφέρει να υπαχθούν στη διάταξη, πολλοί από τους οποίους έχουν σημαντικό πρόβλημα.

Αναδρομικά

Το ζήτημα των αναδρομικών έληξε με κακό τρόπο. Είναι πιθανό να έφτασε και αιφνιδιαστικά στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, αφού δεν υπήρξε συζήτηση στη Διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ πρώτα, η οποία είχε ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή της. Είναι επίσης πιθανό το υπουργείο να θέλησε να περάσει και τα 2 ζητήματα μαζί, ώστε να δείξει ότι “κάτι δίνει – κάτι παίρνει”, και να προβάλλει τις εισφορές ως αντιστάθμισμα για τα αναδρομικά. Η πρόταση η οποία πλειοψήφησε συντριπτικά (11 υπέρ – 1 κατά) προβλέπει καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων των εισφορών σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Β’ εξάμηνο του 2016. Υπήρξε και επόμενη ψηφοφορία για το ζήτημα, ώστε να ξαναπεράσει από τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ, πριν επικυρωθεί οριστικά, αλλά καταψηφίστηκε και αυτή.

Οι φορείς των μηχανικών θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτήν την εξέλιξη, παρεμβαίνοντας τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και απέναντι στο ΕΤΑΑ για το ζήτημα. Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕ-ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα στις 15.30

ΥΓ. Δεν προκαλεί καθόλου καλή εντύπωση η “ενημέρωση” του ΔΣΑ, προφανώς υπαγορευμένη από τον Δ. Βερβεσσό, που δεν αναφέρει τίποτα για τα αναδρομικά. Επαναλαμβάνεται το φαινόμενο οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ στο ΕΤΑΑ να εμφανίζουν ως “δικά τους επιτεύγματα” τις όποιες νίκες του κινήματος των τελευταίων ετών για τις εισφορές, ενώ κρατούσαν έξω από την ενημέρωση τον δικηγορικό κόσμο, και την ίδια στιγμή να μην μιλάνε ποτέ για τα αρνητικά, τα οποία εν προκειμένω υπερψήφισαν κιόλας (καθώς η μία αρνητική ψήφος προερχόταν από τον εκπρόσωπο της ΕΜΔΥΔΑΣ)

Τα επικοινωνιακά «τρυκ» της κυβέρνησης για το Υπερ-Ταμείο

Θα έχει εποπτικό συμβούλιο με 3 έλληνες και 2 ξένους και το 50% των εσόδων θα πηγαίνει για δημόσιες επενδύσεις υποστηρίζει η κυβέρνηση. ‘Όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά αν διαβάσει κανείς το πολυνομοσχέδιο. Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει.
‘Ένα νομοσχέδιο που προβλέπει  τόσο μεγάλο εύρος ιδιωτικοποιήσεων και μία ολοκληρωτική διαδικασία εκποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν θα μπορούσε να «περάσει» από την Βουλή αλλά κυρίως να παρουσιαστεί στην κοινωνία αν δεν συνοδεύονταν από την απαραίτητη επικοινωνιακή διαχείριση.

Ποινική ασυλία για το καρτέλ των εργολάβων

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Η κυβέρνηση «πουλάει» ποινική ασυλία στους παραβάτες για να εισπράξει άμεσα

Γέφυρες συμβιβασμού με τους εργολάβους που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών σπεύδει να ρίξει η κυβέρνηση με δύο «φωτογραφικές» ρυθμίσεις που προβλέπουν μείωση κατά 15% στα πρόστιμα σε περίπτωση ομολογίας και -το πιο εκκωφαντικό- πλήρη απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη εφόσον πληρώσουν τα πρόστιμα.

Διαβάστε περισσότερα

1 2